sobota 1. února 2014

Neděle

Tenhle příspěvek je o neděli. O tom jak jí obvykle trávíme. Nic složitého - jen vaření a odpočinek, nejlépe aktivní. A taky jeden recept na zeleninové ragú, které je z Apetitu a mělo by připomínat boloňskou omáčku. No rozhodně je moc dobré, trochu jsem ho upravila a jíme ho s domácími širokými nudlemi.

Ale nejdřív ta neděle. Je to už celkem dávno, co jsme zavedli neděli jako opravdu odpočinkový den. Práce je vždycky dost, to bychom ani spát nesměli a ještě by zbývala. Jenže i když je týden těžký, všechno je takové nějaké pochroumané, takhle víme, že neděle je jen naše.
Obvykle vařím tzv. velký oběd. Prostě něco složitějšího, na co nemám přes týden čas. A taky polévku no a nějaký dezert - obvykle nějakou zákuskovou klasiku, kterou taky v týdnu dělat nestíhám. A po obědě jdeme ven, na celé odpoledne. Někdy jdeme rovnou pěšky, někdy kousek popojedeme a v létě dokonce udělám oběd den předem, vezmeme ho sebou a venku jsme celý den. Když děti stůňou nebo je hodně špatné počasí tak hrajeme deskové hry a koukneme se na nějaký prima film, všichni spolu. Já si v mezičase si obvykle zvládnu udělat nějaké ruční práce (háčkování, pletení, plstění, vyšívání nebo tak něco) a nebo kreslím.
Moc by mě zajímalo jak trávíte neděli vy. Pracujete, chodíte na návštěvy nebo jen tak odpočíváte doma?

Zeleninové ragú s tagliatelle

2 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na drobno
kousek celeru nahrubo strouhaného
2 mrkve nahrubo srouhané
česnek dle chuti
1 rajský protlak
1 lžíce balzamika (nebo umeocta)
2 dcl červeného vína
50g červené čočky
250g zeleniny (cuketa, oloupaná rajčata, lilek, paprika, žampiony - nejlépe nějaká kombinace)
pepř a sůl
strouhaný parmazán
vařené tagliatelle

V hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm doměkka cibuli, celer a mrkev. Přidáme česnek, krátce zapražíme a vlijeme balzamiko s rajčatovým protlakem. Asi 5 minut mícháme.
Mezitím si uvaříme doměkka červenou čočku (komu nevadí tužší, dá ji rovnou do směsi jako je to v původním receptu).
Do směsi přidáme zeleninu a vařenou čočku, podlijeme červeným vínem. Necháme vařit asi 20 minut.
Uvaříme si tagliatelle (domácí dělám pomocí strojku na těstoviny. smíchám 200g polohrubé nebo hrubé mouky se 2 vejci a lžící vody. Uhnětu hladké, málo nelepivé těsto a nechám ho v igelitu odpočinout alespoň jednu hodinu. Poté obaluji kousky v hrubé mouce, postupně rozvaluji a krájím nudle.)
Nazávěr směs dosolíme a opepříme. Podáváme zasypané sýrem.




 







 

Borkovická blata v zimě