sobota 17. listopadu 2012

Česnečka, žemle, kostivalová mast a leštěnka




Opět velmi nesourodá receptová smršť. Ale příště se pokusím monotématicky věnovat dýním, protože jsem nasbírala velmi zajímavou sumu zkušeností!

Česnečka 

Česnečku umí asi každý, ale tahle je obzvláště výživná, z domácího zeleninového vývaru a s krupičkou. Letos se podařilo vypěstovat vlastní velmi silný česnek, tak toho musím využít

3 - 4 pořádné stroužky česneku (českého či moravského, jiného tak 3x tolik)
brambory (cca 5 středních)
hrst dětské krupičky
majoránka
olej
pepř a sůl

na vývar:
4 střední mrkve
2 cibule
1/4 středního celeru
1 stroužek česneku
vnitřek z jedné hokkaido dýně i se semínky (možno použít stejné množství dýňových drůbků :) z jiné dýně - klidně obří)
koření (bobkový list, nové koření, pepř, kmín, majoránka)

Zeleninu očistíme, pokrájíme na větší kousky a dáme vařit do 4 litrů vody. Vaříme zhruba 1 hodinu. pokud budeme scezenou zeleninu dávat slepicím, je lepší koření vařit v gázovém pytlíku, jinak zeleninu vyhodíme.

Na 3 lžících oleje rychle opražíme hrst krupičky a zalijeme vývarem (zbytek vývaru uschováme na doředění nebo další polevku či omáčku). Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostky, polévku osolíme. Přidáme brambory a uvaříme je v polévce doměkka. Poté přidáme drcený česnek a majoránku, krátce zavaříme, dosolíme, opepříme a podáváme.

Housky, žemle, toustový chleba

Těsto si nechávám zadělat v pekárně nebo z něj rovnou peču toustový chléb. jde to ale i ručně, to mám vyzkoušeno. Chléb upečený ve formě je mnohonásobně lepší, lépe se vejde do sendvičovače i tousteru. Čerstvé sendviče jsou z něj nepřekonatelné. Z těsta jsou výborné žemle na plnění různými dobrotami.

500g mouky hladké pšeničné (nejlépe nahradit 50g celozrnnou)
350 ml mléka
1/2 lžíce medu (nebo cukru, ale med je lepší)
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
Kvásek: půlka kostky droždí (20g), lžička cukru, 50 ml mléka (z celkových 350ml), hrst mouky, droždí utřít s cukrem, rozšlehat v mléce, přidat mouku a dát na teplo vzejít. Nebo nehradit pytlíkem sušeného droždí určeného na půl kila mouky.
Zatím smíchat mouku a sůl, přidat kvásek, zbytek mléka, med a olej. Vypracovat vláčné nelepivé těsto (možno opatrně přidat mouku). přikrýt a nechat hodinu v teple kynout. Tvořit placky (cca 10), nechat půl hodiny kynout na plechu (vymazaném nebo na pečícím papíru). Pomašlovat vajíčkem, sypat sezamem nebo mákem. Péct na 190° dozlatova (cca 30 min). Stejně se z těsta dá upéct toustový chléb, jen ve vymazané formě. Pečeme na 180°C, v půlce pečení přendávám na nejnižší polohu v troubě, popřípadě přikrývám alobalem. Je třeba péct zvolna, protože v místě, kde je chléb uvnitř formy, hůře se propeče a je světlý. Po upečení necháme 10 minut stydnout ve formě a až pak opatrně vyndáme na mřížku. Chléb je velmi měkký.







Kostivalová mast

Takhle zhotovená mast mi letos velmi pomohla na zatíženější klouby. Je dobrá po vymknutí, natažené šlachy, podlitiny a podobně. Jen třeba po pěti dnech léčbu na týden přerušit a rozcvičovat aby vazy nezačaly příliš tuhnout. Nenatírat na místa s porušenou pokožkou. Ještě teď až do zámrazu by šel kostival vykopat. Pak zase až na jaře. Je dobré si místa, kde roste označit a kořeny vykopávat až když se rostlina stáhne do kořenů a zvadnou listy. S kořeny se hůř pracuje, protože obsahují šťávu, která slizovatí. Je dobré pracovat rychle a promyšleně.

250g ztuženého tuku (nebo vazelíny)
1 lžíci olivového oleje
4 lžíce postrouhaného kořene
15 kapek kafrové silice (nemusí být)

Kořen oloupeme a nastrouháme (uvádí se i krájení na drobno, protože strouhaný kořen se špatně rozmíchá v tuku, ale mě se to osvědčilo takto). Rozpustíme si tuk nebo vazelínu, do tuku přidáme olej a kostivalový kořen, dobře promícháme. Necháme 24 hodin louhovat v pokojové teplotě. Poté znovu zahřejeme a přecedíme přes plastové sítko, strouhaný kořen dobře vymačkáme. Zbytek jde použít jako obklad na bolavý kloub. Mast necháme zchladnout na 40°C a vmícháme kafr. Vléváme do nádobek a skladujeme v chladnu.

Leštěnka na nábytek jednoduchá

20 ml včelího vosku (cca dvě polévkové lžíce)
200ml oleje (slunečnicový, olivový, přefiltrovaný po smažení)
silice (majoránka - prospívá dřevu, levandule, pomeranč)
nádoba o objemu 300 - 400 ml

Vosk rozpustíme ve vodní lázni (pod skleněnou nádobu umístíme na dno hrnce složenou utěrku nebo několik ubrousků, aby nepraskla). Vedle si ohřejeme olej - důležité - aby se vosk v chladném oleji nesrážel. Ohřátý olej vléváme za šlehání metlou do rozehřátého vosku stále umístěného ve vodní lázni. Šleháme ještě pět minut (na vychlazeném talířku ověříme konzistenci - musí se velmi lehce roztírat), pak vyjmeme z lázně, promícháváme metlou a necháme stydnout. Když je leštěnka teplá jen 40 °C - udržíme v ní ruku - vmícháme do ní 2 ml majoránkové silice (cca 40 kapek) - nemusí být - a pomerančovou nebo levandulovou silici pro vůni. Leštěnku dáme do šroubovací sklenice se širokým hrdlem. Nejlépe ji umístit na chladnější místo a před použitím nechat lehce ohřát v pokojové teplotě. Na nábytek nanášíme měkkým hadříkem, chvíli necháme vsáknout a pak přeleštíme novým hadříkem nebo ubrousky. Tím setřeme přebytečnou mastnotu i vosk. Na nábytku zanechá tenkou vrstvu, která dobře odpuzuje vodu. U jídelního stolu, který musíme pravidelně mýt a utírat vydrží týden, u ostatního nábytku i měsíc.

Během roku si můžeme filtrovat olej (např. přes papírový ubrousek v sítku), který ovšem nebyl použit na smažení masa a skladovat jej v šroubovací sklenici v chladu. Pak z něj za vpodstatě nulové náklady vyrobíme leštěnku. Mám vyzkoušeno, že nábytku použitý olej ani v nejmenším nevadí. Pokud do oleje přes léto naložíme čerstvou majoránku, bude to pro dřevo velmi prospěšné.

7 komentářů:

  1. Ahoj Lucie,houstičky se mi líbí,vyzkouším! Česnečku vařím často a různě,v zimě vždy příjde vhod!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Dajo zdravím! Těším se na houskovou odezvu :) já jak je alespoň jednou týdně neupeču, tak rodina protestuje :D

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie, inspirující. Housky a chleba znám, ale leštěnku ne :). Ráda vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné bulky! Ta leštěnka by mohla být pužitelná i na boty, podobné složení má jeden krém nebo spíš vosk na kůži, co mám, jen je to myslím obrácený poměr vosk:olej:)

    OdpovědětVymazat
  5. No jasně že to jde použít i na boty :D Občas to udělám a jsou krásně lesklé. Jen ty poměry musím upravit.

    OdpovědětVymazat
  6. jdu na to Luci :-) ještě jednou děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  7. leštěnka na boty, to je ono! na to jsem čekala, to jsem hledala! využití oleje ze smažení, to je dobrý nápad. ale kde teď mám ten včelí vosk...

    OdpovědětVymazat