středa 20. března 2013

Hrachová kaše s ovesnými karbanátky

Vyvážit dobře hlavní jídlo není vždy jednoduché. Luštěniny s obilovinami jsou dobrou kombinací, ale také by to mělo chutnat ;). V tomto jídle jsem k ovesným vločkám a hrachu přidala ještě měkký tvaroh. Hrachová kaše je rovněž zahuštěná hrstí ovesných vloček, protože stále živé vzpomínky na školní jídelnu mi nedovolují použít jíšku :D. Roky jsem téma hrachové kaše obcházela po špičkách a dívala se jinam, ale konečně jsem noční můru přeprala a můžu ji směle zařadit do našeho jídelníčku!



Hrachová kaše s ovesnými karbanátky

1 balíček suchého hrachu (já použila zelený neloupaný, ale odstranit slupky dá práci)
1 stroužek česneku
1 lžička majoránky
trocha mletého pepře
sůl
1 lžíce másla
1 hrst ovesných vloček

200g ovesných vloček
horká voda
250g tvarohu
1 vejce
strouhanko
celozrnná mouka
směs koření
sůl

Hrách den předem namočíme do vody, druhý den uvaříme do měkka. Během varu odstraňujeme slupky. Pokud jich odstraníme většinu, stačí hrách rozmixovat s trochou nezcezené vody, jinak musíme pasírovat. Uděláme kaši poměrně řídkou a po rozmixování do ní vhodíme hrst ovesných vloček. Promícháme a necháme vločky vstřebat tekutinu (trvá to cca pět minut). Česnek nadrtíme a vmícháme do kaše spolu s majoránkou, máslem, solí a pepřem. Celé znovu rozmixujeme.

Karbanátky
Vločky spaříme horkou vodou, aby byly jen zlehka ponořené. Necháme pět minut stát. Pak přidáme tvaroh, vejce, sůl a směs koření bez glutamanu (já dala směs na pečené brambory). Celé to dobře promícháme a přisypeme mouku a strouhanku na zahuštění. Nemusíme zahušťovat moc, stačí, když se směs dobře udrží na lžíci. Lžící vkládáme do rozpáleného oleje, zlehka sploštíme a smažíme dozlatova. Vkládáme do misky vyložené ubrousky, které odsají přebytečný tuk.


1 komentář: