pondělí 18. března 2013

Kávový zákusek

Chvíli jsme byli bez pořádného počítače, což mi poskytlo alespoň čas zkusit nějaké nové věci a ty staré zopakovat, upevnit. Konečně jsem po třech letech výmluv ukuchtila mýdlo, upravila postup (neúmyslně) a dopadlo to skvěle! Taky už zvládám celkem dobře čerstvý sýr a přemýšlím o dalším kroku. Výroba tofu už se stala běžnou součástí  mého pracovního programu. Pilně též přesazuji první výsevy a vozím kvásek zájemcům :D. A taky mám v pařeništi vyřádkované ředkvičky čekající na protrhání. Jaro! K mýdlu a sýru se v blogu postupně dostanu - ne z pozice někoho, kdo to umí, ale spíš abych ukázala první krůčky těm, kteří se také trošku bojí...

Moučník na fotkách možná vypadá jako krémové nezdravé něco, ale původní recept jsem hodně překopala, cukr snížila na polovic a půlka mouky je celozrnná. V krému je jen lžíce másla, zbytek je kukuřičný škrob a tvaroh. Zkrátka je to teď prima nedělní zákusek, ze kterého vám nebude těžko, ale zmizí velmi rychle ;). Původní recept je na chlebíček bez krému - pouze ledovaný.



Kávový zákusek

100g tuku (máslo, Hera)
100g třtinového cukru
1 lžíce sladěnky (nebo medu)
3 vejce - žloutky zvlášť, bílky zvlášť
100g polohrubé mouky
100g celozrnné pšeničné mouky
1/2 prášku do pečiva
2 lžičky kávové náhražky nebo instantní kávy (používám Caro, ale lze i Vitakáva)
2 lžíce vody (pokud nechcete použít instantní nápoj, uvařte silnou meltu a dejte 2 lžíce té)
citronová kůra strouhaná

Utřeme tuk s cukrem a sladěnkou do pěny, přidáme žloutky a instantní kávu, opět dobře napěníme. Nyní smícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou, ušleháme tuhý sníh z bílků a spolu s vodou  střídavě vmícháme do základu z tuku, cukru a žloutků. Vznikne poměrně husté těsto, které moc netrápíme, aby nám ze sněhu neutekl všechen vzduch. Toto těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy a v předehřáté troubě pečeme při 190°C cca 20 minut, upečenost otestujeme špejlí. Korpus bude nižší.

krém

40g kukuřičného škrobu
350ml mléka
1 lžíce másla
250g suššího tvarohu (nejlépe baleného v papíru)
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
větší špetka kurkumy
2 lžíce třtinového cukru

300ml mléka přivedeme k varu, v 50ml zatím rozmícháme škrob. Mléko osladíme, přidáme kurkumu a máslo a pomalu za stálého míchání vlijeme máčený škrob. Dobře mícháme do zhoustnutí a pak ještě cca 2 minuty. Na závěr přidáme extrakt a prošleháme. Necháme chvíli chladnout, ale stále mícháme aby se nevytvořil škraloup. když je pudink jen mírně teplý, dobře ho promícháme s tvarohem a nalijeme na vychladlý korpus. Rozetřeme ho i po stranách kam bude stékat. Ozdobíme půlkami vlašských ořechů a necháme hodinu chladit v lednici.






4 komentáře:

  1. Zákusek vypadá skvěle. Zaujalo mě, že vozíš kvásek zájemcům - bylo by možné se s Tebou domluvit? Já bych si pro něj přijela nebo pokud míváme někam společnou cestu, rozhodně bych nechtěla, abys mi ho někam vezla "až pod nos", ale sleduju Tvůj blog a všechny ty recepty s kváskem se mi moc líbí a domácí chleba, o tom už ani nemluvím...

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá pěkně moučník:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Luci, jak se máš? Už dlouho jsem tě "nečetla"- doufám, že jsi v pořádku....Evča- ekomama

    OdpovědětVymazat