sobota 13. června 2015

Bylinné oleje, tinktury a octy pro kosmetické účely



Právě je doba nevětšího sběru bylin a tak si je, kromě sušení, nakládám na pozdější použítí do oleje, lihu a octa. Tyto oleje, tinktury a octy pak dále využívám po celý rok (nejen) do kosmetiky. Samozřejmě jsou dostupné různé velmi kvalitní oleje, ale většina nepochází z naší oblasti. Dlouhodobě se snažím soustředit na místní suroviny a výživnost cizozemských olejů nahradit bylinkami. Brzy bych ráda vyzkoušela i nějaké zajímavější místní oleje (makový, lněný, konopný).



Je to vlastně úplně snadné. Vybranou bylinku trochu natrháte aby se vám vešla do sklenice, trochu jí upěchujete a zalijete olejem.Používám nejdostupnější slunečnicový, ale pokud máte nějaký jiný oblíbený, je možné použít ten. Skleničky zašroubuji a umístím na velmi teplou půdu. Neměly by být na přímém slunci, ale teplo urychlí louhování. Pokud nemáte tuto možnost, můžete je otevřené na deset minut ohřát ve vodní lázni, ale jen velmi zvolna. Pak je zašroubujte a nechte louhovat v pokojové teplotě. Četla jsem i o ohřátí v jogurtovači přes noc, pak nechat pár dní až týdnů dojít. Když máme sklenice takto připravené, každý den je alespoň jednou (ale raději dvakrát) protřepeme a snažíme se, aby byl rostlinný materiál ponořen v oleji jinak by mohl začít plesnivět. Pokud uměle nezahříváme, ponecháme byliny v oleji týden až dva.

Stejně dělám i tinktury (až na zahřívání). Pro kosmetické účely stačí bylinku naložit do konzumního alkoholu. Tinktura nejen účinek rozšíří, ale třeba pleťovou vodu i konzervuje. Ovšem je třeba myslet na to, že alkohol pleť vysušuje a nepřehnat to s ním. K louhování v octu používám jablečný (do pleťových vod) a běžný kvasný jako oplach na vlasy.



Bylinky vybírejte pečlivě a sami si o nich něco přečtěte. Vyhněte se těm, které mohou způsobit potíže na slunci. Napadá mě jen třezalka, ale bude jich víc. Třezalku používám jen do zimních pomád na rty a hojivých mastí na nosík při rýmě (kromě klasických léčebných užití). Pokud máte méně času a nebo prostoru, můžete si připravit rovnou směsi bylin a do krémů používat rovnou ty.

 V oleji mám nyní naložen protizánětlivý popenec (už slitý), ořechové listí, svízel a jitrocel do krému na akné, tymián na mastičku při rýmě, mrkev (kořen) do opalovacího krému. Určitě přibude třezalka, heřmánek, tužebník, majoránka, kostival, měsíček, řebříček, růže a kdovíco dalšího. Výhodou je, že kromě krémů můžete pouhým přidáním vosku vyrobit jak jednodruhovou tak směsnou léčivou mast.


Tinktury vyrábím i klasické pro léčbu, ale tyto bývají ve víceprocentním lihu. Kromě pleťových vod se dají směsi tinktur i tinktury samostatné použít do gelů ať již léčebných nebo kosmetických. Navíc mícháním výluhu olejového, vodního a lihového dosáhnete komplexnějšího výsledku, v každém mediu se totiž rozpouští jiné látky.

Do pleťových vod přidávám i jablečné bylinkové octy na vyrovnání ph kůže. Na vlasy zase louhuji v octu kopřivy, ořešákové listí a přesličku. Do oplachu stačí jedna lžíce a funguje to jako kondicionér. Ředit můžete jak vodou, tak i bylinkovým odvarem.


6 komentářů:

  1. Přečetla jsem tvůj příspěvek jedním dechem - co všechno stíháš !! Začínám taky trochu s bylinkami experimentovat a založila jsem si ,,švédské kapky,, podle holek z tel.pořadu ,,Herbář,,. A ty tvoje olejíčky ACH :-)) asi nějakou bylinku naložím ♥ krásné dny

    OdpovědětVymazat
  2. I ja se tě musím ptát, jak tohle všechno stíháš. .. taky se snažíme v co největší míře využívat dary přírody u nás doma.... bez továren a kamionů.... ale co zvládáš ty.... obdivuhodné ......

    OdpovědětVymazat
  3. Příspěvek jednou za čas, ale stojí za to! Děkuji za velkou inspiraci. Děláme si své mastičky a olejíčky, ale tinktury a octy ještě ne. Krásné hřejivé dny!

    OdpovědětVymazat
  4. Jé jste všichni moc milí a já se hned cítím strašně výkonná :). Pravdou ovšem je, že když se to tak vezme, je to vlastně má práce...udržet rodinu zdravou a s plnými bříšky :) To jakože jsem doma a tohle je moje "kariéra"

    Iv G: no švédské kapky bych taky ráda, ale ten "pravý" recept podle Marie Treben obsahuje bylinky a suroviny, které nemám šanci vypěstovat a získat. Tak zatím jen žaludeční kapky, které jsem si sestavila a potřebuju odzkoušet. Pak se podělím s receptem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko moje švédské kapky mají daleko od pravých :-))) - ale bylinky jsou z naší louky ... a už teď vím, že to budou MOJE kapky ♥ z láskou vymacerované :-))) měj se moc krásně

      Vymazat
  5. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovědětVymazat