čtvrtek 15. listopadu 2018

Domácí lepidla

    Do tohohle článku budu postupně přidávat položky, takže se vyplatí vracet. Některá lepidla mám vyzkoušená, některá možná vyzkouším nebo vím, že fungují a některá zkoušet nebudu, protože jsou živočišná. Snažím se ale o určitou úplnost takže sem i tak tyto návody dám. Je to sbírka receptů, která nějakou dobu vznikala a některé postupy jsou hodně...řekněme extravagantní... ale u surovin nehleďte na absurdnost, složky jsou tam buď z důvodů chemických nebo mechanických. U těch nejabsurdnějších se pokusím vám nabízet adekvátní náhradu.
    Ne všechna lepidla, která jsem objevila, jsou ekologická. Pokud potřebujete slepit plast, jinak než plastem nebo něčím leptavým ho neslepíte. Proto alespoň jedno zmíním.


Domácí bílá pasta

Tohle lepidlo je, co se týče funkčnosti, opravdu velmi podobné staré známé bílé pastě. Lepí savé materiály, některé lepe (papír, karton) některé hůře (textil, dřevo). Textil na papír lepí dobře, ale jde to oddělit s trochou snahy. Papír k papíru přilepený tímto lepidlem bez poškození neodtrhnete. Je dobré vychytat konzistenci, kdy vám to ještě půjde natřít, ale nebude to moc tekuté. Tato první dvě lepidla si velmi rozumí s papírovinou. Je možné jimi dolepovat různé ubrousky a nebo jimi spravovat mísy z papíroviny.

1 lžíce pšeničné hladké mouky
250ml vody
1 lžíce cukru (volitelně)
1 lžička alkoholu (volitelně)

Tak třetinu vody dáme do misky, přidáme mouku a prošleháme metličkou. Zbytek vody spolu s cukrem mezitím přivedeme blízko varu. No prostě stačí aby byla voda horká. Přilijeme rozmíchanou mouku a metličkou mícháme.


Vaříme cca dvě tři minuty. Směs musí lehce zprůhlednět. Pokud se vám povede dobře míchat, neudělají se hrudky. V opačném případě ještě horkou směs promixujte tyčovým mixerem nebo přepasírujte přes síto. Já jsem cedila.



V tuhle chvíle můžete do lepidla vmíchat alkohol. Použila jsem lžičku obyčejného rumu. Ten vám prodlouží trvanlivost lepidla skladovaného v lednici až na 1 měsíc. Jinak ho do týdne spotřebujte. Nyní přelijte lepidlo do nádoby. Já zvolila plastovou lahvičku od šamponu, ale je možné použít sklenici se širokým hrdlem, ve které můžete přímo namáčet štětec. Tento recept je velmi vhodný na lepení s dětmi. Lepidlo jde dobře umýt vpodstatě ze všeho.





Škrobové lepidlo jednoduché

Jestli vám minulé lepidlo přišlo jednoduché, tak tohle je ještě jednodušší. Je to jako vařit hodně hustý pudink. Lepidlo bude průhledné a je vhodné i na tmavé papíry, není téměř vidět.

1 rovná lžíce bramborového škrobu (pokud seženete pšeničný tak to bude lepit ještě víc)
250ml vody

V části vody rozšlehejte škrob, zbytek vody přiveďte k varu. Pomalu vlévejte zředěný škrob do vařící vody a šlehejte. Hoodně to zhoustne. Vařte jen minutu a pak stáhněte z ohně. Budete mít hustou hmotu, kterou můžete hned přendat do sklenice s širokým hrdlem.
V lednici vydrží myslím tak dva týdny. Ještě trvanlivost testuju.





 Lepidlo z kaštanů

Tohle lepidlo na papír z obyčejných kaštanů vypadá na první pohled úžasně přírodně, ale není. Je v něm těkavý formaldehyd. Takže je spíš do sbírky. A vyrábějte ho venku!

Nasbírané čerstvé kaštany oloupeme a rozmělníme. Nadrtíme je jak to jde a ještě víc. Úplně čerstvé plody jdou i strouhat. Kaštany zalijeme vodou a důkladně promícháme. Nyní po kapkách přidáváme formaldehyd. Směs začne houstnout. Stále ji mícháme. Měla by dosáhnout hustoty pudingu. Směs zavřeme do dobře uzaviratelné nádoby, protože formaldehyd je těkavý. Nemusí být úplně v lednici, ale spíš někde, kde je vlhčeji.

 

Lepidlo na plasty

Žijeme v plastové době a to se ze dne na den nezmění. Lepší je plasty opravovat než je vyhazovat a nakupovat nové. Tedy toto lepidlo je doporučováno konkrétně na plastové kusy bot, na modely a další spíše ploché spoje masivnějšího charakteru. Opět raději pracujte venku a dýchejte spíš mimo výpary.

Potřebujeme šroubovací nádobu, aceton a polystyren. Malé množství acetonu nalijeme do nádoby  přidáváme polystyrenovou drť. Polystyren se bude zvolna rozpouštět. Přidáváme ho dokud nemá lepidlo požadovanou hustotu. Pak lepidlo pevně uzavřeme v nádobě nebo rovnou lepíme.
Tady je video, ve kterém je polystyren rozpouštěn v benzínu a rovnou si s lepidlem slepí boty. Tedy doporučuju si v tom tolik nemáchat ruce :).

Zvláštní lepidlo na dřevo 

K tomuto lepu potřebujeme smůlu z nějakého jehličnanu (nevím proč zrovna takto, ale je to v návodu), dřevěné uhlí a trus býložravce. Osobně myslím, že najemno namleté seno nebo přesáté jemné piliny by splnily úlohu stejně. Přijde mi, že jde o celulózu.
Uhlí a vysušený trus nadrtíme na prášek. Z obou surovin si udělejte prášku víc abyste mohli dohušťovat dle potřeby. Asi bych to i přesála aby to bylo opravdu jemné. Na oheň dáme nádobu (plechovka od čehokoliv bude to pravé) a v ní rozehříváme pryskyřici. Děláme to ale velmi opatrně, protože smůla se takto ráda vznítí, takže spíše pomalinku a mimo velké plameny. Když je smůla tekutá, tak přidáme prášek. Vznikne černá hustá hmota, která rychle tvrdne. Lepit se musí za tepla, takže před lepením musíte směs rozehřát a udržovat poblíž zdroje tepla.


Další skupinou lepidel jsou klihy. Do tajů základního klihu z kostí a kůží se mi zatím nepovedlo proniknout ani teoreticky. Tedy prakticky to testovat nehodlám, ale nelze to úplně obejít. Dlouhou dobu to byl základní truhlářský lep. Mám ale i další nevyzkoušená lepidla, která pravděpodobně ještě otestuji. Patří sem dextrinové lepidlo na papír ze žíhaného škrobu a různé typy kaseinových klihů, které by měli být schopny lepit kůži a být nepropustné pro vodu. Je zde plno variací dle materiálů a zdroje převážně zahraniční. A třeba bude zmínit i ševcovský pop či lep, který není lepem v pravém slova smyslu, ale svůj smysl má. Dám vědět jak to pokračuje.







1 komentář:

  1. Jako ráda bych to zkusila, ale fakt nejsem moc domácí typ, takže to buď nechám na manžílkovi, nebo to prostě dělat nebudu. Ale jako zní to zajímavě. Víte co, já jsem přesně ten typ, který je raději, když je u něj firma na úklid domácností Uherské Hradiště, než aby uklízel sám. Hodně energie dávám do zaměstnání a kariéry a tyhle věci nechávám proplnout kolem sebe.

    OdpovědětVymazat