pondělí 11. září 2023

Pozdně letní bylinkové dožínky

    Je několik věcí, které můžete s bylinkami ještě provést, když se sezóna chýlí ke konci. Některé siličnaté už nemá smysl sbírat na čaj, jiné už vytvoří jen listy a vůně může být slabší než v plném létě.



   Úplně ty nejlepší bylinky si nasbírejte na ochucení octa do salátu a bylinkovou sůl. Já projdu zahradu a vezmu vše, co je jedlé, voňavé a hezké. Tymián, saturejku, dobromysl, bazalku, levanduli, damaškovou růži, monardu, smil italský a třeba i vavřín z květináče. A tyhle nejlepší bylinky nasypte do sklenic se šroubovacími víčky nebo láhví se širokým hrdlem (od rajčatových omáček třeba). Já to nacpu relativně plné, ale stačí do tří čtvrtin. Pak už jen doplnit nádoby jablečným nebo jiným oblíbeným octem, zavřít a nechat v pokojové teplotě. Tyhle octové maceráty nenechávejte přímo na okně. Přímé světlo ovlivňuje barvu...prostě budou hezčí bez něj. V nádobě s bylinkami můžete ocet buď nechat a odlévat jen potřebné množství nebo ho slít po dvou až třech týdnech a do nových nádobek vložit pár kousků čerstvé bylinky na ozdobu.



Na bylinkovou sůl musíte bylinky víc naporcovat. Odrhněte lístky z pevných stonků, velké listy natrhejte na menší kousky, měkké stonky nastříhejte. Pak to vše dejte do drtiče, mixeru, food processoru, dosypejte menší množství soli a začněte mixovat. Pokud je soli málo, postupně přisypávejte, ale bylin by měla být převaha, celé by to mělo být prostě hlavně zelené. Já použila půl kila soli. Když je namixováno víceméně najemno tak bylinky se solí nasypte na pečící papír. Bude to vlhké, ale zase ne moc. Já sůl suším v troubě na 50°C. Je možné dát ji na sluníčko nebo do sušičky. Ntrvá to moc dlouho a je skoro hotovo. Usušenou směs vložte zpět do mixeru a promixujte najemno. Při sušení se vytvoří hrudky. A máte hotovo. Můžete ji používat jak pro dosolování, tak pro základní ochucování jídla. Na chléb s máslem je dokonalá!







   Další tip je na kosmetické použití jablečného octa. Můžete si do něj naložit růžové nebo levandulové lístky. Opět nechte alespoň dva týdny louhovat. Poté vždy potřebné množství nařeďte vodou nebo aquou purificatou 1:1. Nikdy nepožívejte ocet na pleť koncentrovaný. I po naředění je třeba provést zkoušku snášenlivosti na předloktí. Poté můžete používat ocet jako pleťovou vodu na čištění nebo jím vlhčit pleť před aplikací oleje. Dobré je si ho přelít do sprejové lahvičky. Lze ho i míchat v menším množství do domácí kosmetiky pro regulaci pH. Při jakémkoliv problému přerušte používání...ale to je u každé kosmetiky.




   Pokud nechcete bylinky ani jíst ani se jimi natírat, nalijte je do pračky! 
Už asi patnáct let nepoužívám při praní aviváž. Není dobrá pro vodu (na čističkách by mohli vyprávět) a není dobrá ani na kůži (aspoň ta běžná). Používám proto obyčejný kvasný ocet a do něj levandulovou silici. Je ale možné si do octa naložit přímo levanduli a na silici ušetřit. Prádlo vám nebude vonět jako po té z drogerie, ale minimálně při praní levanduli ucítíte. Pokud pak mezi prádlo vložíte pytlíčky s levandulí, bude to dokonalé.
Výroba je stejná jako u octa na salát. Levanduli nebo lavandin nasypete do lahví, zalijete kvasným octem a necháte zrát libovolně dlouho.



   Také je možné odebírat říky na množení levandule...ale o tom asi zase jindy.



3 komentáře:

  1. Thanks for the effort you put in to make this blog so helpful and informative

    OdpovědětVymazat
  2. Ani se o tom nezmiňujte já když vidím jak manžel chce zase kupovat nový krám do baráku, a to sice plastové jezírko tak je mi za něho zle. Vždyť my nemáme ani pomalu peníze na nějaké vstupenky na hokej a on chce takto nakupovat věci do baráku.

    OdpovědětVymazat
  3. V naší domovině tam kde máme jak domeček tak i zahradu jsme si zvykli na to že se nám o krásnou zahradu stará zavlažování. A jsme za to vlastně rádi, kdo by se chtěl nosit stále s těmi konvemi, nemám pravdu vážení?

    OdpovědětVymazat