pátek 11. února 2011

Hlíva na víně

Dneska něco veselejšího. A co je veselšího než jídlo :). Tak třeba náš včerejší oběd!
Recept na hlívu na víně jsem vykoumala z jídla v jedné Táborské restauraci, kam jsme na něj pravidelně chodili. Přestože je v pokrmu víno, podávám ho normálně dětem, je důkladně převařené takže alkoholu prosté.

Suroviny: 1/2 kg hlívy ústřičné, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička oregana, 2 rajské protlaky, 1 lžička cukru, 1 lžíce jemné celozrnné mouky, 1/4 litru červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, voda na doředění, vařená rýže
Pár slov k surovinám. Místo celozrnné mouky můžete použít normální hladkou. U nás si na ní právě zvykáme jelikož výhledově plánujeme koupi obilného mlýnku. Červené víno používám krabicové (večer zbytek svařím), ale samozřejmě můžete použít něco lepšího. A pak je tu ta podivnost s kombinací olivového oleje a másla. To mě tuhle napadlo a u některých jídel je to vážně moc prima spolupráce ;).


Jak na to. Na olivovém oleji si rozpustím máslo a přidám na kostičky nakrájenou cibulku. Nechám ji zesklovatět a přidám drcený česnek. Chvíli to smažím spolu a pak tam nasypu na proužky nakrájenou hlívu. Není potřeba ji krájet na maličké kousky, ať je do čeho kousnout :). Hned osolím, přiklopím a nechám dusit. Hlíva pustí šťávu takže ji po deseti minutách opět odkryji a šťávu nechám vydusit. Poté zasypu moukou, promíchám a přiliji víno. Teď to chce míchat a postupně doředit vodou. V téhle fázi nasypu oregano, přidám protlaky a lžičku cukru. Pokud je omáčka moc hustá, doředím a nechám opět deset - patnáct minut vařit. Na závěr dosolím. Podávám s rýží.


Tohle jídlo se povede vždycky a navíc opravdu krásně voní. Hlíva by údajně měla být velmi zdravá houba. Hovoří se o protirakovinných účincích a dělají se z ní potravinové doplňky na podporu imunity.


A já běžím něco dělat, protože mě ještě čekají mrkvové muffiny, bramboračka a ještě musím vyvinout nějaké zdravé ovesné sušenky jako náhradu za drahé a ne moc zdravé cereálie, které si děti oblíbily k snídani...





3 komentáře:

  1. Hned bych si dala, díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Lucinko ,máš u mě ocenění Daja-Duha

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem tu zase dlouho nebyla :) Mám radost, že si tu někdo občas počte takže díky moc dámy a se zpožděním zdravím!!

    OdpovědětVymazat