sobota 1. února 2014

Neděle

Tenhle příspěvek je o neděli. O tom jak jí obvykle trávíme. Nic složitého - jen vaření a odpočinek, nejlépe aktivní. A taky jeden recept na zeleninové ragú, které je z Apetitu a mělo by připomínat boloňskou omáčku. No rozhodně je moc dobré, trochu jsem ho upravila a jíme ho s domácími širokými nudlemi.

Ale nejdřív ta neděle. Je to už celkem dávno, co jsme zavedli neděli jako opravdu odpočinkový den. Práce je vždycky dost, to bychom ani spát nesměli a ještě by zbývala. Jenže i když je týden těžký, všechno je takové nějaké pochroumané, takhle víme, že neděle je jen naše.
Obvykle vařím tzv. velký oběd. Prostě něco složitějšího, na co nemám přes týden čas. A taky polévku no a nějaký dezert - obvykle nějakou zákuskovou klasiku, kterou taky v týdnu dělat nestíhám. A po obědě jdeme ven, na celé odpoledne. Někdy jdeme rovnou pěšky, někdy kousek popojedeme a v létě dokonce udělám oběd den předem, vezmeme ho sebou a venku jsme celý den. Když děti stůňou nebo je hodně špatné počasí tak hrajeme deskové hry a koukneme se na nějaký prima film, všichni spolu. Já si v mezičase si obvykle zvládnu udělat nějaké ruční práce (háčkování, pletení, plstění, vyšívání nebo tak něco) a nebo kreslím.
Moc by mě zajímalo jak trávíte neděli vy. Pracujete, chodíte na návštěvy nebo jen tak odpočíváte doma?

Zeleninové ragú s tagliatelle

2 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na drobno
kousek celeru nahrubo strouhaného
2 mrkve nahrubo srouhané
česnek dle chuti
1 rajský protlak
1 lžíce balzamika (nebo umeocta)
2 dcl červeného vína
50g červené čočky
250g zeleniny (cuketa, oloupaná rajčata, lilek, paprika, žampiony - nejlépe nějaká kombinace)
pepř a sůl
strouhaný parmazán
vařené tagliatelle

V hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm doměkka cibuli, celer a mrkev. Přidáme česnek, krátce zapražíme a vlijeme balzamiko s rajčatovým protlakem. Asi 5 minut mícháme.
Mezitím si uvaříme doměkka červenou čočku (komu nevadí tužší, dá ji rovnou do směsi jako je to v původním receptu).
Do směsi přidáme zeleninu a vařenou čočku, podlijeme červeným vínem. Necháme vařit asi 20 minut.
Uvaříme si tagliatelle (domácí dělám pomocí strojku na těstoviny. smíchám 200g polohrubé nebo hrubé mouky se 2 vejci a lžící vody. Uhnětu hladké, málo nelepivé těsto a nechám ho v igelitu odpočinout alespoň jednu hodinu. Poté obaluji kousky v hrubé mouce, postupně rozvaluji a krájím nudle.)
Nazávěr směs dosolíme a opepříme. Podáváme zasypané sýrem.




 







 

Borkovická blata v zimě










9 komentářů:

  1. Nádherný článeček, hned bych ochutnala. Fotky přírody jsou krásné, taky bych se šla projít a fotila...kdyby to šlo...

    OdpovědětVymazat
  2. ... děkuji za inspiraci... ty rohlíky mě dostaly..super. Krásný večer Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Samé mňamky, jedna hezčí než druhá.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké, o odpočívací neděli budu hodně přemýšlet:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mila Lucko, pohodove nedelni dny jako vysite :) U nas je take stale co delat ale pokud nekam "neutecem" casto jsou pracovni i nedele :)
    Diky za recepty, vypadaji lakave a urcite je vyzkousim! Moc zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat
  7. U nás byla tahle neděle hlavně ve stylu slavení narozenin dvojčat. To vám byla sláva. Jako je pravda, že holky si to hodně užily. Dostaly hlavně nové hračky a panenky, které si přály. Teď už jsou v tom věku, že si s tím fakt vyhrají a mají z toho rozum. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak teď jsem teda dostal obrovskou chuť na ty domácí rohlíčky. Jako ty vypadají fakt super lákavě a jako dal bych si hned a ještě bych si přidal. O víkendu budu montovat bambusové roletky manželce do pracovny, tak si myslím, že by se mi mohla odvděčit a něco taky upéct, co myslíte? :)

    OdpovědětVymazat