pátek 12. října 2018

Sušenky a tyčinky z odpadu po odšťavnění jablek

    Nejsem až tak šetřivá, abych musela zpracovat úplně vše. Na druhou stranu nerada vyhazuji cokoliv, co má potenciál nakrmit nebo sloužit.Principy zero waste jsou mi blízké a navíc velmi obohacují můj projekt. Díky tomuto hnutí jsem objevila plno vychytávek, které mohou dobře posloužit v náročné situaci. Ale přejímám jen ty, které jsou z lokálních surovin a nebo pomáhají recyklovat. Už jsem tu představovala jak vyrábím ze zbytků zeleniny vývar na polévku či omáčku a teď se koukneme na zbytky po odšťavnění.
  

    To co vidíte na fotce výš je to, co nám po odšťavnění zbyde. Ještě tomu však předchází vykrájení. pokud jsou jablka zdravá a bez červů, můžeme odkrojky použít na výrobu jablečného octa. Dělá se stejně jako ten ze slupek či pokrájených jablek. 


    Po odšťavnění na odstředivce (tu vlastníme a tak píšu hlavně o ní) zbyde na povrchu taková hustá pěna. tu sbíráme a je na první fotce úplně vlevo. Pak zbyde jemná drť promíchaná se slupkami. Tu si přebereme a slupky dáme stranou. Po propláchnutí je lze usušit a použít do ovocných čajů.



    Oba recepty začínají vpodstatě stejně jen v sušenkách je všeho víc a jsou kaloričtější...a oblíbenější...

Müsli tyčinky

200g dužniny z jablek
200ml pěny sebrané po odšťavnění
300g ovesných vloček (nebo jakýchkoliv jiných)
100g slunečnicových semínek
100g sušeného ovoce
50g libovolného sladidla (med, cukr...)
50ml olivového oleje z pokrutin
1 lžička skořice

   A teď nastane to podstatné. pokud chcete tyčinky zachovat vhodné pro raw stravování, tak vynechte veškeré pražení a pečení. Na závěr je prostě jen usušte v sušičce na ovoce a použijte do nich nějaký chuťově zajímavější olej.

    Nejprve nasucho opražíme vločky a slunečnicová semínka. Nesmíme je přepražit. Stačí, když budou některá semínka hnědá a celé to bude vonět. Pak už jen v míse vše smícháme. Směs bude zpočátku lepit, ale necháme ji půl hodiny odstát a mělo by to být lepší. Když bude lepit i pak, přidáme trochu vloček a na tvarování si namočíme ruce.
    Vytvarujeme tyčky a pečeme v troubě na 170°C. Bude to tak hodinu trvat, protože jsou silnější. Ale chce to hlídat. Vydrží určitě týden v neprodyšně uzavřené nádobě a v lednici. Já je dělám v době jablek do zásoby a mrazím je. V mrazáku je pak máme klidně celou zimu.







Jablečné sušenky 

200g dužniny po odšťavňování
100g slunečnicových semínek nebo oříšků
200g ovesných vloček
200g mouky (hladká, špalda, celozrnná)
1 prášek do pečiva
100ml olivového oleje z pokrutin
80g cukru nebo libovolné množství oblíbeného sladidla
1 lžička skořice nebo zázvoru

    Semínka opražíme spolu s vločkami a co nejvíce podrtíme nebo pomeleme. Pak smícháme všechny suché přísady. Do nich přidáme olej a dužninu. Propracujeme těsto, které necháme půl hodiny odstát. Až teprve tehdy ho dohustíme moukou, je-li tak lepivé, že nelze tvořit placičky. Ty se lépe tvoří pokud si potřeme ruce olejem.
    Pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 20 minut. Jelikož jsou to sušenky, měly by se spíš sušit a být křupavé. Troubu kontrolujeme. Tyto sušenky rády natáhnou vlhkost, takže je skladujeme v uzavřené nádobě.








5 komentářů:

  1. Paní Lucie, vy jste zpátky!
    To je úžasné. Zrovna dnes jsem to úplnou náhodou zjistila... A samozřejmě přečetla všechny Vaše nové články. Moc děkuju, jsou úžasné. Samozřejmě tady budu brát inspiraci!
    Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Zvažuju koupi odšťavňovače - především by se mi hodil na mrkev.
    Nemáte zkušenosti? Případně co se zbytky, co zbydou v odšťavňovači. Tady krásně zpracujete vše - jde to i s mrkví?
    Díky Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se moc zamlouvá odšťavňovač Kuvings. Máte paní Lucie zkušenost?

      Vymazat
    2. Jitko děkuju a omlouvám se za zdržení! Trochu mě semlely vánoce a lednová nemoc. Na odšťavňovače se podívám. Zvažuji nákup šnekového, protože mame jen odstředivku. Je to Moulinex a vydržel neuvěřitelných šestnáct let. Zkusím to nastudovat a pak vám to sem sepíšu.
      Zbytky mrkve mužete dát jak do tyček, tak i třeba do buchty. Vnese do těsta příjemnou vlhkost.
      Ze zbytků zeleniny se dají dělat třeba placičky nebo je lze přidat do polévky, pomazánky atp.

      Vymazat
  2. Paráda. Jaká sušička je pro toto vhodná? https://www.odstavnovace-mixery.cz/infracervena-susicka-yden-ci-ir-d5-darek-a-doprava-zdarma-P5624f76d362ab/. Tato je na tyhle dobroty asi vhodná,že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle sušičku neznám, ale myslím, že vhodná bude určitě. My na základě testů koupili Domo. Máme novou sušičku po osmi letech a je to velká změna. Je rychlá a výkonná proti té staré.

      Vymazat