pátek 12. října 2018

Sušenky a tyčinky z odpadu po odšťavnění jablek

    Nejsem až tak šetřivá, abych musela zpracovat úplně vše. Na druhou stranu nerada vyhazuji cokoliv, co má potenciál nakrmit nebo sloužit.Principy zero waste jsou mi blízké a navíc velmi obohacují můj projekt. Díky tomuto hnutí jsem objevila plno vychytávek, které mohou dobře posloužit v náročné situaci. Ale přejímám jen ty, které jsou z lokálních surovin a nebo pomáhají recyklovat. Už jsem tu představovala jak vyrábím ze zbytků zeleniny vývar na polévku či omáčku a teď se koukneme na zbytky po odšťavnění.
  

    To co vidíte na fotce výš je to, co nám po odšťavnění zbyde. Ještě tomu však předchází vykrájení. pokud jsou jablka zdravá a bez červů, můžeme odkrojky použít na výrobu jablečného octa. Dělá se stejně jako ten ze slupek či pokrájených jablek. 


    Po odšťavnění na odstředivce (tu vlastníme a tak píšu hlavně o ní) zbyde na povrchu taková hustá pěna. tu sbíráme a je na první fotce úplně vlevo. Pak zbyde jemná drť promíchaná se slupkami. Tu si přebereme a slupky dáme stranou. Po propláchnutí je lze usušit a použít do ovocných čajů.



    Oba recepty začínají vpodstatě stejně jen v sušenkách je všeho víc a jsou kaloričtější...a oblíbenější...

Müsli tyčinky

200g dužniny z jablek
200ml pěny sebrané po odšťavnění
300g ovesných vloček (nebo jakýchkoliv jiných)
100g slunečnicových semínek
100g sušeného ovoce
50g libovolného sladidla (med, cukr...)
50ml olivového oleje z pokrutin
1 lžička skořice

   A teď nastane to podstatné. pokud chcete tyčinky zachovat vhodné pro raw stravování, tak vynechte veškeré pražení a pečení. Na závěr je prostě jen usušte v sušičce na ovoce a použijte do nich nějaký chuťově zajímavější olej.

    Nejprve nasucho opražíme vločky a slunečnicová semínka. Nesmíme je přepražit. Stačí, když budou některá semínka hnědá a celé to bude vonět. Pak už jen v míse vše smícháme. Směs bude zpočátku lepit, ale necháme ji půl hodiny odstát a mělo by to být lepší. Když bude lepit i pak, přidáme trochu vloček a na tvarování si namočíme ruce.
    Vytvarujeme tyčky a pečeme v troubě na 170°C. Bude to tak hodinu trvat, protože jsou silnější. Ale chce to hlídat. Vydrží určitě týden v neprodyšně uzavřené nádobě a v lednici. Já je dělám v době jablek do zásoby a mrazím je. V mrazáku je pak máme klidně celou zimu.







Jablečné sušenky 

200g dužniny po odšťavňování
100g slunečnicových semínek nebo oříšků
200g ovesných vloček
200g mouky (hladká, špalda, celozrnná)
1 prášek do pečiva
100ml olivového oleje z pokrutin
80g cukru nebo libovolné množství oblíbeného sladidla
1 lžička skořice nebo zázvoru

    Semínka opražíme spolu s vločkami a co nejvíce podrtíme nebo pomeleme. Pak smícháme všechny suché přísady. Do nich přidáme olej a dužninu. Propracujeme těsto, které necháme půl hodiny odstát. Až teprve tehdy ho dohustíme moukou, je-li tak lepivé, že nelze tvořit placičky. Ty se lépe tvoří pokud si potřeme ruce olejem.
    Pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 20 minut. Jelikož jsou to sušenky, měly by se spíš sušit a být křupavé. Troubu kontrolujeme. Tyto sušenky rády natáhnou vlhkost, takže je skladujeme v uzavřené nádobě.








1 komentář:

  1. Paní Lucie, vy jste zpátky!
    To je úžasné. Zrovna dnes jsem to úplnou náhodou zjistila... A samozřejmě přečetla všechny Vaše nové články. Moc děkuju, jsou úžasné. Samozřejmě tady budu brát inspiraci!
    Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Zvažuju koupi odšťavňovače - především by se mi hodil na mrkev.
    Nemáte zkušenosti? Případně co se zbytky, co zbydou v odšťavňovači. Tady krásně zpracujete vše - jde to i s mrkví?
    Díky Jitka

    OdpovědětVymazat