pondělí 3. prosince 2018

Vánoční štóla

    Abych podpořila myšlenku slavení svátků a jejich příjemné prožívání, přináším recept na tradiční vánoční štólu. Původní recept jsem našla na stránkách rakouského cukrářství a měl by být 100 let starý. Recept jsem přeložila pomocí překladače a slovníku a veganizovala ho. Ale velmi snadno ho upečete jakkoliv upravený, jde jen o mléko, druh tuku a vejce, která jsem zcela vynechala.
   

    Vánoční štólu dělám první adventní neděli už 21 let. Otevírá nám advent a těšíme se na ní. Je bohatá, a je to kalorická nálož. V těstě je cukru přibližně jako ve vánočce, ale cukrová čepice na hotové štóle je celkem velká. Ta se dá samozřejmě výrazně redukovat.
    Adventní svačiny o ostatních nedělích dodržujeme posledních čtrnáct. Je to něco, co nám rozděluje advent spolu se zapalováním svíček. Jsou to chvíle, kdy usedáme všichni ke stolu, pouštíme hudbu a místnost je osvětlena svíčkami, povídáme si. Je to první chvíle, kdy cítíme Vánoce blízko.

    Adventní věnec máme přírodní a prostý, navíc velmi bezpečný, letos bez jakéhokoliv lepení. Kdysi mi upadla kameninová forma na bábovku a lehce napraskla. Na pečení už to nebylo a tak mě napadlo do ní vytvořit věnec. Na dně je nekvalitní ovčí vlna, kterou jsem kdysi dostala a byla vpodstatě nepoužitelná. Tvoří jakýsi korpus pro další aranžování. Na ní je vrstva větviček a břečťanu, které není třeba jakkoliv přichytit. Kovové zapichovací kalíšky máme mnoho let a ty vpíchnu přes větvičky do korpusu. Na závěr přidám šišky a z ovčí vlny plstěnou přízdobu. To jsou jakési plátky jablíček, které jsem dělala před několika lety. Neopadává mi na stůl jehličí a pokud by věnec vzplál (což se nám ještě nestalo, nemá se kam rozšířit. Navíc korpus z ovčí vlny by ani nehořel.


 Vánoční štóla

750g hladké mouky
300g vegan tuku
220 sójového (nebo jiného vegan) mléka
120g moučkového cukru
250g rozinek (+kandované ovoce, kandovaná dýně, brusinky...)
60g droždí
100g směsi sekaných ořechů
vanilka
2 lžičky zázvoru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamomu
strouhaná kůra z jednoho citronu
1/2 lžičky soli
rum na namočení rozinek
tuk a moučkový cukr na krustu

    Nejprve si rozpustíme tuk a necháme ho chladnout. Droždí rozdrobíme do misky a rozetřeme se lžičkou cukru dohladka a tekuta, přidáme 2 lžíce mléka a lžíci mouky, dobře rozmícháme a v teple necháme vzejít kvásek. Mezitím rozinky namočíme do rumu.
    Nyní odvážíme všechny suché ingredience včetně koření a smícháme je. Můžeme je i prošlehat metličkou.
    Zchladlý tuk, mléko a kvásek vlijeme do mouky s přísadami a zpracujeme těsto. Pozor na teplotu tuku, musíte být schopni v něm udržet prst, příliš horký by spařil droždí a štóla by nevykynula. Těsto zpracovávám ručně a jde to velmi dobře. Rozinky dám až ke konci s trochou mouky..
    Nyní necháme těsto kynou alespoň 2 hodiny. Obsah tuku je vysoký a i když je i vyšší množství droždí, je třeba delšího času na vykynutí.
    Nyní už tvarujeme štolu (buď jednu velkou nebo dvě malé). Těsto se rozprostře do placky a nadvakrát přeloží, pak se dotvaruje. Tady zhruba ve 2,45 minutě je postup tvarování vidět.
    Štólu necháme pod utěrkou další hodinu kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C. Štólu potřeme rozpuštěným tukem a dáme péct. Na 200°C ji pečeme 15 minut, poté stáhneme na 150°C a dopékáme cca půl až třičtvrtě hodiny. V půlce pečení opět potřeme tukem a bohatě pocukrujeme. Na závěr tukem už jen pokapeme a ještě přecukrujeme. Cukr potom lépe drží.
     Je dobré upéct štólu několik dní předem aby se uležela. Skladuji ji v chladnu zabalenou do voskovaného plátna.












4 komentáře:

  1. Adventní věnec je parádní, skvělý nápad! Děkuji za inspiraci.:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Buy Instagram Comments

    Buy Instagram Comments to Build your Business Brand

    Having an Instagram account is your opportunity to propel yourself, your picture and your business. Mass Instagram account is the affirmation of the change of your business. The primary concern you need to click the”Buy” for the record of your choice and see your business ingenuity to stream over the diverse internet organizing channels.


    *Regular online activity profile
    *100% Real & active Manual Work
    *Blazing fast delivery
    *12-24 hour delivery time
    *24 hours customer support
    *Works procedure 100% Right way
    *Affordable Prices
    *100% money back guaranteed

    Please visit our service link: Buy Instagram Comments Buy Instagram Comments

    Buy Instagram Comments to Build your Business Brand

    Having an Instagram account is your opportunity to propel yourself, your picture and your business. Mass Instagram account is the affirmation of the change of your business. The primary concern you need to click the”Buy” for the record of your choice and see your business ingenuity to stream over the diverse internet organizing channels.


    *Regular online activity profile
    *100% Real & active Manual Work
    *Blazing fast delivery
    *12-24 hour delivery time
    *24 hours customer support
    *Works procedure 100% Right way
    *Affordable Prices
    *100% money back guaranteed

    Please visit our service link: Buy Instagram Comments

    OdpovědětVymazat