Na začátek chci napsat, že je to dlouhé a celkem nudné a to jsem pro účely blogu ještě krátila. Navíc to ještě není celé. Budou následovat recepty a jídelníčky. Upozorňuji, že tohle není žádná preperská příručka pro přežití v lese. Texty mají pomoct vytvořit domácnost udržitelnou v jakýchkoliv podmínkách. Není to tudíž omezeno na nějaký konkrétní kolaps, ale naopak to umožní i v běžném provozu snížit plýtvání a produkci odpadu.
Při tvorbě zásob mysleme na to, že při neočekávané situaci můžeme potřebovat alespoň dvoutýdenní zásobu snadno připravitelného jídla. To by mělo stačit buď ohřát nebo jen krátce vařit. Můžeme do zásob zařadit i trvanlivé potraviny vhodné k okamžité konzumaci. Dlouhodobé zásoby vytváříme především v období sklizně dané suroviny a nejlépe nákupem od pěstitele či chovatele. Je dobré si takové kontakty vybudovat a udržovat. pomůže to oběma stranám.V začátcích se dá přes internet sehnat celkem široká škála rýže, luštěnin a těstovin v gastro balení např. po pěti kilogramech, mouka ze mlýna atp.
Obě zásoby držme oddělené a mějme v nich pořádek. Je třeba
ze zásob průběžně vařit, aby cirkulovaly. Ty první, které
máme pro snadnou spotřebu, vydrží cca rok a během tohoto roku je
zvládneme obměnit. Vozíme je sebou na dovolené nebo výlety a
nebo z nich vaříme ve chvílích, kdy potřebujeme řešit jiné
věci než jídlo. Vedeme si ovšem pečlivý seznam, ze kterého
jednotlivé složky vyškrtneme nebo smažeme či opět doplníme.
Seznam můžeme vést elektronicky, ale vyplatí se mít i písemnou
evidenci, kterou doplníme alespoň jednou měsíčně. Tohle je
činnost, kterou zvládnou i odrostlejší děti a bude je to nejspíš
bavit. Jednou týdně na základě toho dokupte chybějící
potraviny.
Vytvořte si rodinnou krizovou kuchařku, kde budou jídla jak ze
zásob, tak prostá jídla ze surovin. Klidně podle těchto receptů
vařte s dětmi. Něco nového se naučí a budou vás moct zastoupit
v případě nemoci.
Také se vyplatí vytvářet každý týden
jídelníček a podle něj nakupovat potraviny. V tomto případě je
jedno jestli jde o sušené suroviny nebo ovoce a zeleninu. I pokud
nakupujete denně, tak je dobré mít týdenní seznam. Zjistíte, že
to šetří peníze a nevyhazujete nespotřebované potraviny. V
jídelníčku zohledněte pravidelný režim rodiny a přizpůsobte
se mu. Jídelníčky obměňujte, ale můžete je pravidelně
recyklovat, ušetří to práci. Ve vytváření jídelníčku vám
pomůže také vaše rodinná krizová kuchařka. Na předsádku této
kuchařky si vypište nutriční hodnoty potravin, které pravidelně
konzumujete, zohledněte zdravotní omezení a věk členů rodiny.
Stačí si je zařadit do skupin podle toho, které důležité
živiny obsahují. Pak se můžete během tvorby týdenního
jídelníčku snadno orientovat v individuálních potřebách.
Stačí, když budou nutriční hodnoty sedět právě v rámci
jednoho týdne, u některých mikroelementů i v rámci měsíce. V
tomto případě můžeme vědu využít se všemi výhodami pro
sebe. Je dobré začít studovat, dovzdělat se v oboru, který bude
v době krize pro rodinu důležitý. Zvláště pokud má kdokoliv v
rodině nějakou dietu předepsanou lékařem. Musíte se naučit
připravovat potraviny pro takovou dietu ze surovin a to nejlépe ve
chvíli, kdy máte přístup k informacím a postupům. Jde o různé
diety při potravinových alergiích, diabetickou a nebo třeba
bezlepkovou dietu.
Já se budu při tvorbě zásob zabývat především rostlinnou
stravou jelikož se takto stravuji většinu života. Navíc
rostlinná strava pomáhá vyhnout se většině otrav jídlem a jeho
zamoření nebezpečnými mikroorganismy. Není ale účelem příštího textu dát vám přesný seznam potravin. Ráda bych abyste na základě
mého seznamu, jídelníčků a receptů pochopili jak si vytvořit
vlastní z toho, co rádi a pravidelně jíte. Podstatné není co
bude zásoba obsahovat, ale aby vám to nutričně sedělo. Ale i to
berte s rezervou, protože zase není třeba vše dodržet týden co
týden, den co den. Nemusí být dostupné suroviny nebo energie
stále jídelníček vyvažovat. Lidské tělo je velmi odolné,
zvláště pak při kratší krizové situaci. Dobré je si pamatovat,
že libovolná luštěnina s obilovinami či pseudoobilovinami vám
dá kvalitní, plnohodnotné jídlo, obsahující všechny potřebné
esenciální aminokyseliny. Pokud takové jídlo doplníte o čerstvou
nebo kvašenou zeleninu tak máte i vitamíny a minerály. Dobré je
vše různě druhově prostřídávat a udržíte se zdraví a i vaše
děti porostou jak mají.
Doporučuji vám zařadit jeden den v týdnu postní. Nejde o den,
kdy nebudete jíst vůbec, ale spíš jídelníček odlehčíte. V
křesťanské (katolické) Evropě se dodržoval, a někde stále
dodržuje, jako postní den pátek, nepřipadá-li na ten den nějaká
liturgická slavnost (Hod boží a podobně). Běžný páteční
půst znamená půst
od masa, tedy zřeknutí se potravy z masa
teplokrevných zvířat. Myslím, že pojmout páteční půst jako
den, kdy jíme méně a obědváme polévku, nikomu neublíží.
Pokud se vám z nějakého důvodu příčí dodržovat právě
křesťanský systém, je vhodným dnem pondělí. Pokud vás půst v
křesťanském pojetí zaujal, vyhledejte si nějaké delší
pojednání. Vhodným delším půstem je předvelikonoční půst,
kdy se na konci zimy zřekneme tučných, sladkých a masitých
jídel, přidáme naklíčenou čočku a hrách a kvašené
potraviny. Pomůže nám to zdravotně a posiluje to naši vůli.
Naproti tomu na významné svátky si můžeme šetřit
exotičtější nebo dražší potraviny a jejich přípravou tento
svátek oslavit. To vyvolá před těmito dny velké těšení
zvláště u dětí. I neděle by už při tvorbě jídelníčku měla být bohatší.
Je to den odpočinku a když si připravíte i dobré jídlo, pomůže
vám to se vstupem do dalšího týdne. Prvorepublikový oběd s
polévkou, hlavním jídlem a moučníkem vám jednou týdně udělá
dobře.
Pro prudké krizové časy počítáme maximálně se třemi jídly
denně. V případě potřeby posuneme oběd na pozdější hodinu a
vynecháme večeři. Jen dbejte na opravdu syté a bohaté snídaně
a celkové nasycení. Bude trvat než si na daný stav zvyknete. Děti
budou mít hlad i v průběhu dne, připravte si pro ně různé
suchary, sušenky, čerstvé nebo sušené ovoce...pochutiny, které
nemusíte vařit ani ohřívat.
Při krizovém scénáři by měl být jeden člen domácnosti,
nejčastěji žena, který bude spravovat kuchyň. Bude mít přehled
o zásobách, rozhodovat o jídelníčku a vydávat jídlo. Na vaření
se může podílet kdokoliv má čas, ale za důležité rozhodování
by měl mít zodpovědnost jeden člověk. Není možné si v
opravdové krizi brát kdykoliv jídlo ze zásoby a obcházet tím
systém takového správce.
Vytváření zásob a jejich cirkulace
Nejprve si řekněte, jestli při případné krizi zůstanete na místě nebo přejdete jinam (chalupa, chata, azyl u známých či příbuzných). Tomuto se věnuje mnoho preperských příruček (nedávno např. Ruka noci podaná editora Václava Cílka) a proto tohle téma pomíjím. Jde mi spíš o to, jak fungovat v definitivním útočišti neomezeně dlouhou dobu. Snad jen byste měli mít lehké a snadno přenosné zásoby pro dobu přesunu. Nejlépe takové, aby nebylo nutné je vařit.
Na místě, kde budete v krizi přebývat, vyhraďte místo či
místa pro zásoby. Pokud máte k dispozici spižírnu, můžete tam
umístit vše, co je citlivé na vlhko. Velmi se mi osvědčilo
skladovat cukr, sůl, luštěniny, rýži, semínka a podobně v
pevnějších plastových lahvích od mléka. Dobře těsní a jsou
pevné. Takto uchováte dávku surovin na dvě jídla a prázdnou
nádobu hned znovu naplníte dokoupeným jídlem. Jde o trvanlivější
potraviny, takže víčko opatřím jen samolepkou s druhem a
letopočtem plnění.
Při výpadcích energií je velmi důležitý chladný sklep.
Můžete ho používat místo lednice. Pokud máte kopanou studnu, je
možné některé potraviny, které jsou citlivé na teplo, skladovat
v koši zavěšeném těsně nad hladinou. Máslo se dá dokonce
ponořit do ledové vody, kterou pravidelně měníte. Lepší je ho
ale přepustit a skladovat toto ghí v dobře uzavíratelné,
vyvařené skleničce. Jeho odolnost a trvanlivost je výrazně
delší. Někdy postačí ve stínu vykopat hlubší, prkny a zeminou překrytou jámu, do které část potravin dáte. Rozhodně nepodceňujte skladování. Znehodnocení
zásob může mít zdravotní následky. Vyhněte se plesnivému,
shnilému nebo špatně skladovanému jídlu. Ve chvíli, kdy
nebudete mít k dispozici okamžitou lékařskou péči, mohou být
následky fatální.
Obilí a podobné sypké dlouhodobé zásoby můžete skladovat v
potravinářských sudech. Je důležité sudy dobře uzavřít a
pravidelně kontrolovat kvůli škůdcům i plísním. Pro snížení
vlhkosti je dobré přidat něco, co tuto vlhkost absorbuje
(silikagel, betonit, čisté železo). Sudy dobře popište, protože
obilí můžete skladovat i roky, pokud bude v dobrém stavu. Je
možné každý rok přikoupit nějaké navíc. Toto praktikujte
ovšem jen v případě, že zároveň koupíte mlýnek a budete doma
pravidelně péct. V tom případě nejen ušetříte, ale budete mít
k dispozici velmi nutričně hodnotnou surovinu. Sudy umístěte do
míst, která nevymrzají a zároveň se v létě příliš
neprohřejí. Ovšem při prvních mrazech je můžete jednou nechat
pořádně vymrznout kvůli škůdcům. I když už obilí po
několika letech ztratí klíčivost, nutriční hodnotu si udrží
mnohem déle. Pokud ho máte kde skladovat, není od věci mít ho
zásobu větší než spotřebuje vaše rodina. Mouka se skladuje
hůře, vydrží maximálně jednu sezonu. Celozrnné mouky rády
žluknou nebo zatuchnou. I napadení škůdci je pravděpodobnější.
Takto můžete skladovat i luštěniny, pokud se vám povede jich
dostatek napěstovat nebo sehnat v dobré kvalitě. Klíčením
hrachu a čočky v zimě doplníte potřebné vitamíny. Nezříkejte
se ani sóji, která se v našich podmínkách začíná díky
klimatickým změnám více pěstovat. Je to nutričně velmi
hodnotná surovina, která mnoha způsoby může doplnit jídelníček.
Samotné sójové boby jsou těžce stravitelné, ale dá se z nich i
v domácích podmínkách vyrobit tofu nebo je lze fermentovat. Tofu
je možné konzervovat zavařením v ochuceném nálevu nebo ho dál
zpracovat kvašením. Těmito úpravami získá sója na
stravitelnosti, chutnosti a stane se nutričně cennější.
Z textu nejspíš už vyplynulo, že není ideální všechny
zásoby skladovat na jednom místě. Bydlíte-li v domě, hodí se
mít dobře izolovaný sklep, který nepromrzá, suchou komoru se
stabilní, spíše nižší, teplotou a pak místo přímo v kuchyni
na nejcitlivější potraviny a suroviny na přímou spotřebu.
Sklep je třeba pravidelně bílit klasickým hašeným vápnem,
které je velmi desinfekční. Malé sklepy je možné rovněž
vysířit pomocí sirných knotů. Pokud máte ve sklepě brambory,
držte je odděleně od jablek. Jablka urychlují klíčení a
zelenání brambor. Do chladného sklepa můžete umístit i
zeleninu. Pořiďte si nádoby na vlhký písek, do kterého budete
dávat mrkev a další kořenovou zeleninu. Písek musíte každé
léto rozprostřít na plachtu v tom nejparnějším období, kdy
slunce opravdu intenzivně svítí, a nechat vyschnout a sterilizovat
slunečním zářením. Před sklizní ho opět navlhčíte. Řepu,
zelí a brambory je dobré skladovat v bednách. Přes brambory
přehoďte pytel nebo těžší kus látky, oddálíte tak klíčení.
Pokud přes léto průběžně ve sklepě skladujete například
saláty, udržujte je vlhké. Můžete přes bedýnku s nimi přehodit
hadr a pravidelně jej namočit a důkladně vyždímat. Ve sklepě
si ponechte místo i na věci, které máte aktuálně v lednici.
Do suché komory zavěšte česnek, cibuli, ale třeba i lilek
déle vydrží zavěšený v prostoru, do přepravek dejte ovoce, na
police kompoty, zavařeniny, octy, oleje, konzervy a naloženou
zeleninu. Dále i větší nádoby s rýží, pohankou, jáhlami,
kroupami, cukrem a solí. Tyto musí být pečlivě uzavřené. Pro
snadnější záchyt škůdců můžete přelepit nádoby kolem
dokola přes hrdlo izolepou. Na zem pak umístěte soudky s kvašenou
zeleninou a zelím. Patří sem i nádoby se sušeným ovocem a
překvapivě rovněž tykve a dýně, ty můžeme ale skladovat přímo v místnostech kolem zdí. Vše je třeba průběžně
kontrolovat.
Bydlíte-li v bytě, situace bude organizačně náročnější.
Vycházejte z možností bytu a sezony. V zimě je možné používat
balkon, jen zajistěte, aby vám zásoby neohřálo zimní slunce.
platí to jen pro zásoby, které mohou zmrznout a nesmí potom do
spotřebování rozmrznout. Jinak musíte zásoby přemisťovat dle
počasí. Komora v bytě, kde máte nyní třeba méně potřebné
předměty, poslouží na uskladnění potravin dobře. Bude to chtít
lépe promýšlet, co za věci opravdu potřebujeme. Většina bytů
má alespoň nějaký sklep. V tom vydrží zelenina, brambory i
ovoce. Tam bych umístila i kvašené poživatiny. Sklep důkladně
zabezpečte proti vetřelcům a škůdcům.
V kuchyni si pak ponechte malá množství surovin v uzavřených
nádobách, čerstvě pomletou mouku a obilné vločky. Naučte se
nic nenechávat v obalech, ve kterých jste to koupili. Při každém
přesypávání si zároveň kontrolujete přítomnost škůdců
(více níže v textu).
Nemá smysl investovat peníze do zásob, které pak nebudete
schopni udržet v poživatelném stavu. Začněte proto se zásobami
na dva týdny a teprve až promyslíte jak udržet v kondici větší
množství jídla, pokračujte.
Všechny zásoby vždy označujte datem spotřeby i názvem
suroviny. Hodí se na to běžné samolepící štítky. V místech,
kde nádoby skladujete, je mějte vždy otočené štítky k sobě.
Průběžně spotřebovávejte nejstarší nakoupené zásoby. Nové
po přesypání a oštítkování přesuňte za starší. Je třeba
si tento systém osvojit a pak budete tyto úkony dělat automaticky.
Záměrně zde jako skladovací prostor neuvádím mrazák. Po
dvoudenním výpadku elektřiny v parném létě je vše z něj na
další uskladnění nepoužitelné. Je dobré mrazák mít, i my
poměrně velký máme, ale je také dobré si říct, co uděláme s
potravinami v případě výpadku proudu, Ze zeleniny je možné
uvařit polévku a některé druhy by šly v nouzi i kvasit. Rozhodně
z nich budeme přednostně vařit, přidáme je do placek nebo z nich
spolu s luštěninami upečeme paštiky. Máme-li možnost vařit bez
elektřiny, dáme na zdroj tepla největší hrnec, do něj všemožné
ovoce a uvaříme marmeládu. Zahradní směs je chuťově skvělá a
můžeme s ní ochucovat kaše, mazat placky a lívance a podobně. Po
rozmrznutí lze dělat z ovoce i sirupy. U jednotlivých mražených
potravin přemýšlíme, co s nimi v případě výpadku.
Ještě jedna věc, týkající se jídla, je velmi důležitá a to
jak z hlediska potravinové bezpečnosti, tak i ekologie. Jde o
plýtvání jídlem. Pečlivou přípravou jídelníčků na další
týden či dva se tomuto můžeme zcela vyhnout. Pokud se vám povede
věnovat nákupu i vaření opravdu soustředěnou pozornost,
plýtvání se zbavíte. K vyhazování jídla často dochází,
nakoupíme-li náhodně rychleji se kazící potraviny (třeba i velmi levně) a nakonec je
nespotřebujeme včas. Proto je důsledný nákup podle seznamu
nejlepší prevencí.
Další problém může nastat, pokud vaříme z originálních
balení potravin. Tehdy je pravděpodobné, že například máme
500g balení těstovin, ale jako čtyřčlenná rodina tolik přílohy
nesníme. Přesto je uvaříme, protože se nám nechce skladovat
zbytek (riziko zamoření škůdci). Buď se zbytečně přejídáme
a nebo zbytek vyhodíme. Je lepší nakoupit více balení stejného
tvaru těstovin a hned je sesypat do jedné velké nádoby. Na tu si
můžete klidně nalepit originální složení či návod na
přípravu. Před vařením si jen odvážíte potřebné množství.
Čtyřem dospělým bohatě stačí 400g, rodině se dvěma malými
dětmi i 300g. Množství už vypozorujete sami. Další možností
je se naučit připravovat těstoviny sami, ale tomu se budeme
věnovat v praktické části.
To samé se stává s originálním balením luštěnin. Tam je
pomoc jednodušší. Použijeme celé balení, namočíme a uvaříme
ho a ze zbytku uděláme pomazánku nebo paštiku pečenou ve
sklenici. Máme tak na další dny co namazat na pečivo a v druhém
případě i něco do zásob.
Plánujeme-li například slepice, zjistěme si, které z našich
potravin, mohou ve formě zbytků dostat a které ne. Nezpracovatelné
zbytky samozřejmě skončí na kompostu. Do bytu je možné umístit
vermikompostér s násadou kalifornských žížal. Zbytky z kuchyně
spolehlivě zpracují a ještě budete mít kvalitní hnojivo pro
balkonové pěstování. Vařit se snažíme nízkoodpadově, což
zohledním v jednotlivých receptech.
Až budete vybírat novou kuchařku, najděte takovou, jejíž
součástí budou i kapitoly o zbožíznalství. Jde o popis
jednotlivých surovin potřebných k vaření. Často jsou tam dnes i
nutriční hodnoty. Proto je dobré mít alespoň jednu moderní
kuchařku, která toto obsahuje, ve své knihovně.
V souvislosti s předchozím tématem zmíním ještě podrobněji
alespoň některé škůdce, kteří vám mohou zásoby výrazně znehodnotit.
Mezi nejrozšířenější patří zavíječ moučný, kterého
můžete spíš znát jako moučného mola. V celých obilných
zrnech můžete najít spíš jeho příbuzného zavíječe
skladištního. Moučného mola si pravděpodobně přinesete už z
obchodu. Nejčastěji v přehybech pytlíků s moukou, ovesnými
vločkami, ale někdy i v koření nebo semínkách. Tento škůdce
je schopen znehodnotit téměř jakékoliv potraviny a při velkém
zamoření se protáhne i závitem některých lahví. Proto doporučuji prokazatelně nezasažené nádoby raději preventivně
přelepit izolepou v místě závitu. Jediné, co funguje v případě
zavíječe je přesypávání nově donesených zásob do pevně
uzaviratelných nádob. Při tom kontrolujeme, jestli se neobjeví
uvnitř originálního balení pavučinky. Ty přítomnost zavíječe
signalizují. Stane-li se tak, je lépe potraviny typu luštěniny a
celá zrna přebrat. Mouku a další sypké suroviny přesít. Tak
zjistíme jak masivní zamoření v balení je. Pokud nenajdeme přímo
larvy ani jiné další známky přítomnosti hmyzu, můžeme si
potravinu ponechat, ale doporučím spíš její rychlejší
zkonzumování. Silně zamořené potraviny reklamujeme nebo
vyhodíme. Stejně tak v domě či bytě nenecháváme originální
obaly, aby se z nich škůdci nerozšířily. Menší množství
potravin můžeme po přinesení domů a před přesypáním nechat
přes noc v mrazáku. Objeví-li se vám moučný mol přímo
poletující v kuchyni, je to hra o čas. Je možné koupit lepové
destičky na tento hmyz, ale ty spíš působí preventivně a
pomáhají odhalit výskyt. Fungují na bázi feromonů, takže jen
postupně stahují z oběhu samečky. Jediné, co můžete udělat,
je zkontrolovat, přesypat či vyházet všechny potraviny z
papírových či igelitových obalů. Moučný mol si totiž s
igelitem hravě poradí. Umyjte octovou vodou všechny poličky ve
skladovacích prostorách. Zdá se, že výrazné pachy tento škůdce
nevyhledává. Sušení aromatických bylin typu levandule, vratič
atp. a jejich rozvěšení ve skladech může šanci na zamoření
snížit. Dobře hlídejte aby ani na špatně dostupných místech v
kuchyni nezůstávala mouka a další zbytky suchých potravin. Po
generálním úklidu postupně zkontrolujte i uzavřené zásoby.
Vývoj od vajíčka po dospělce trvá pět týdnů, při teplotách
nižších než 13°C se vývoj zpomalí až zastaví. V teplých
budovách to znamená 2-3 generace za rok. Abyste měli jistotu, že
jste se zcela zbavili všech škůdců, zopakujte celou akci jednou
nebo dvakrát po pěti týdnech.
Další škůdce, pilous černý neboli nosatec, není v
domácnostech tak častý. Spíš si ho můžete přivézt s celými
obilnými zrny. Ještě na místě nákupu si proto obilí dobře
prohlédněte. Nejenže zcela vyžere zrno, ale zanechá výkaly,
které zásobu znehodnotí. Takto napadené obilí nežere ani
drůbež. Z ekologických domácích prostředků je nejspíš
nejdostupnější vymražení. To předpokládá mráz brzy na
podzim. Rozhodně je výhodnější skladovat obilí spíše ve více
menších nádobách. Rozmnožování tohoto kazisvěta zabrání
udržování vlhkosti v nádobách pod 13%. V teplotách pod 10°C
larvy ani brouci neškodí. Výhodné by proto byly skladovací
prostory s co nejnižší teplotou po celý rok. Důležité je
důkladné vyčištění nádob před dalším používáním. A
kontrolovat, kontrolovat, kontrolovat. Za rok může brouk vytvořit
dvě generace a samička znehodnotí vajíčky až 200 zrn. Špatnou
zprávou je, že pilous vydrží bez potravy až 2 roky!
Myš domácí je škůdce, který se poslední roky zvláště na
vesnicích vymyká kontrole. Můžou za to teplé zimy, kdy nedochází
k vymrzání (což je problém všech škůdců) a díky menším
srážkám se také tak často nevyplavují doupata. Pomalu se množí
predátoři, kteří myši potírají, ale proti nim zase působí
lidský faktor. Během léta se uvnitř budov s myší téměř
nesetkáte (pokud si jí tam nehýčkáte od zimy). Kritický je
podzim. Tehdy se snaží myši stáhnout do tepla a za potravou. Je
důležité nenechávat dlouhodobě otevřená okna ani dveře. Ani
to nemusí myší katastrofě zabránit. Kočka v domě může
pomoct, ale stává se, že pokud konkrétní myš nechytne hned na
začátku, zvyknou si na sebe a už k ulovení nedojde. To se nám
stalo opakovaně. Pak zbývají pasti. Pokud se vám povede chytit
myš do živochytné pasti, vyneste ji opravdu daleko. Klidně
kilometr. Vypuštění na zahradu kolem domu není dobrý nápad.
Okamžitě se vrátí tam, kde bylo teplo a co žrát. Jedna samice
může mít až pět vrhů do roka po čtyřech až osmi mláďatech.
Je třeba proto klást pasti opakovaně a důsledně. Mláďata
dosahují pohlavní dospělosti ve věku šesti týdnů. Pak už
dochází k nekontrolovatelnému množení. Z konkrétních míst v
zahradě je myši možné odpudit vysazením máty peprné. Pach
mentolu nesnáší. Možná i stříkání rámů dveří a oken
mátovou silicí koncem léta a na podzim by mohlo zabránit vnikání
myší do domu.
Přijde-li jeden člen domácnosti o práci, tak než najde
případně novou, může se tomuto intenzivně věnovat. Nakonec
zjistí, že tím dělá pro rodinu mnoho užitečného. Potrava je
to, co pomocí složitých biochemických dějů, utváří každou
buňku našeho těla. Není to jen zábava a zdroj potěšení. Je to
důležité jako voda a vzduch. Pokud máte v hlavě, že se vám
nechce jídlu věnovat tolik energie a práce, říkáte tím, že
vám nezáleží na vašem těle, zdraví a na tom, kolik času tu
ještě se svými blízkými strávíte. A je to jen naše osobní
zodpovědnost. Nečekejte, že ji za vás převezme stát nebo nějaký
jeho kontrolní úřad.
Báječné. Jste vyjímečná, v těchto časech "hojnosti". Děkuji
OdpovědětVymazatTo je hezké, děkuju! Je čím dál víc lidí, kteří cítí zodpovědnost za sebe, své blízké i planetu. Doba je zmatená :)
VymazatSkvělé! :)
OdpovědětVymazatDěkuju za přečtení!
VymazatPěkný článek, těším se na další. Sluníčkové dny! :-) D.
OdpovědětVymazatDášo děkuju vám a přeju nám všem brzy krásné jaro :)
VymazatMoc děkuji za tento článek opravdu jsem se na něj těšila. Dozvěděla jsem se něco nového o tom že písek vytáhnout v létě ven na slunce jsem vůbec nevěděla a i další zajímavé informace. A nedá mi to abych Vám nenapsala svou příhodu s moli. Oves jsem koupila v bezobalové prodejně do své dobře uzavíratelné piksle po asi půl roce od nákupu jsem jí otevřela a byli tam moli díky tomu že byla dobře uzavřená se moli nedostali ven. Ale zamrzelo mě že zrovna oves z bezobalové prodejny:-( v té době jsem ve spíži moli neměli. Těším se na další část co nového se dozvím a jsem zvědavé na recept na paštiku z obilovin.
OdpovědětVymazatTak přesně takhle jsem si přinesla tyhle potvory spolu s krmením pro venkovní ptactvo. Tím jsem si je loni v zimě zatáhla domů a těžce se jich zbavovala. Už jsem hodně opatrná.Ale je pravda, že přinést je z bezobalu zamrzí víc, hlavně ta likvidace poté.Na tahle menší množství zabere leda to zmražení na půl dne. To by je mělo zlikvidovat. A děkuju! Na paštice se pracuje.
VymazatMoc děkuji! Je to velmi inspirativní, máme co dohánět, ale jsem doma a starám se o rodinu. Lépe mi jde zajišťovat ty psychické potřeby rodiny. Vyrostla jsem v bytě a rodiče žádné zásoby nedělali. Musím se tomu učit. Moly si často přineseme ze zverimexu - krmivo pro potkany. Loni jsem poprvé zavařila na celou zimu, ale hodně se mi toho kazí (plíseň na víčku - hlavně u marmelád, kompotů a přesnídávek), máte zkušenost, jak zavařovat, aby to neplesnivělo? Používám šroubovací víčka, vše vyvařuju a otírám lihem, zavařuju bez teploměru ve velkém hrnci.
OdpovědětVymazatDěkuji! Zuzka
Zuzko konzervovani se pokusim do sezony nejak obecne zpracovat. V rychlosti. Nektere plisne nejspis preziji v podobe spor a jsou nejspis schopne se po konzervaci probrat. Sterilni pomucky v tom pripade moc nepomuzou, protoze spory jsou primo v ovoci. To same je treba s bakterii vylucujici botulotoxiny. Proto se u masa, ale i fazoli nebo neslazenych presnidavek doporucuje dvoji prevareni. Po zavickovani horkych marmelad se tyto nechaji vystydnout a druhy den se zavari znovu. Na delku a teploty se budu muset podivat. Letos byl takovy rok, ze si lide z nekterych oblasti na plesniveni stezovali. Nekdy pomuze pridani kyseliny citronove a cukru. Poradne nastuduju stare i nove vychytavky a zpracuju to cele na clanek. Jde hlavne o to, aby bylo bezpecne domaci vyrobky konzumovat.
VymazatJe zajímavé číst, jak nad tím přemýšlíte. :) Bezpečná domácnost s ohledem na potraviny. Vlastně jako proč by ne? :) My máme bezpečnou domácnost hlavně v tom ohledu, že děti nesmí tam, kam jim to není určeno. Neexistuje, aby se někde válel kabel. Proto je u každé zásuvky kabelová příchytka. Každopádně článek pošlu ženě. Ta má u nás na starosti potraviny. Třeba jí to inspiruje. :))
OdpovědětVymazatPřijde mi skoro škoda, že dnešní potraviny nevyužívají dynamické QR kódy a nějakou databázi toho, co v těch potravinách je a tak dále. Samozřejmě se předpokládá to, že o tom výrobci potravin nebudou mlžit. Ostatně to vidím jako asi největší problém dneška – ochota přiznat barvu. Ale tak každá doba má něco, že?
OdpovědětVymazat