Jelikož nepíšu do komerčního média, nezvolila jsem titulek, který by nejspíš víc odpovídal: Co dělat při blackoutu! Upozorňuju hned, že nečekám že zrovna teď blackout přijde, podle energetiků ale nakonec nejspíš jednou nastane. Nevíme jak dlouhý bude, o tom rozhodne příčina a souběh dalších událostí. Budu psát o blackoutu delším než tři dny, tam už by plno z nás mohlo mít problém. o některých aspektech jsem psala v předchozích článcích v jiných souvislostech. Dnes tomu dáme jinou strukturu a trochu to rozvedeme.
Vaření
Příprava jídla při výpadku proudu se bude lišit podle místa kde žijete a podle délky výpadku. Něčemu jsem se už věnovala v kapitole o potravinové bezpečnosti, takže to, že si myslím, že vytvářet si funkční zásoby na delší dobu, je asi jasné. Důležité je aby to byly zásoby potravin, které běžně jíme a abychom je pravidelně rotovali. Samozřejmě, že udržet je daleko od škůdců je základ. Pokud tedy nejde proud tři dny a více, nejspíš nefungují supermarkety, není jak jídlo objednat a platit se dá jen hotově. Zbývá tedy připravit jidlo doma. Pokud vaříte na plynu tak u nás údajně vydrží fungovat nezávisle na elektřině. Počítala bych spíš s tím, že by z nějakého důvodu (zmatek nebo přidružené problémy) po třech dnech už taky nemusel. Mít doma campingový vařič s nahradnímími plnými plynovými bombami nebo kartušemi není velký náklad a jistě ho využijete i jindy a jinde. Týká se to venkova i města. Aspoň nebudete muset v třeskuté zimě vytvářet venku ohniště. Ovšem pokud máte kamna, tak už jen dřevo do nich a máte vyhráno. Při troše šikovnosti se dá uvařit i v krbu.
Pokud to počasí a situace dovolí tak je otevřený oheň nejlepší řešení. K venkovnímu vaření mohu doporučit tři knihy. Outdoorová kuchařka od Petry Pospěchové má výborné recenze. Pokud chcete vařit tímhle nomádským způsobem víc, zajímá vás, co k tomu potřebujete a jak pracovat s ohněm, tak je jasná volba kniha Oheň a dým od Huga Hromase. Ta je opravdu nadupaná. Pro veganské vaření se hodí kniha stejného autora Sedm způsobů jak se radovat z jídla. To je pro mě nejlepší kuchařka loňského roku. Kuchařek pro venkovní vaření je plno, ale vlastně vám stačí vaše recepty, nějaké vybavení a zkoušet. Jako základ je dobré koupit nějaký rošt, trojnožku, litinový kotlík a závěsnou konvici na vodu. Do kotlíku jsou vhodné recepty, kterým moje babička, která žila a učila roky v sudetech, říkala eintopf. Jídla, kde je základ i příloha v jednom hrnci. Dřív se hodně vařila, když bylo málo času, při žních nebo ve dnech velkého prádla. Nemáte-li recept ani energii to nějak víc řešit, tak klasika je bramborový guláš nebo prostě kombinace luštěnin a obilovin s trochou koření, tuku a hromadou zeleniny. Na to můžete vsadit jako na nutričně plnohodnotné jídlo. Udrží vás v kondici i při fyzicky náročnější práci. A pokud máte správné vybavení, tak v litinovém hrnci můžete i upéct skvělý chleba.
Samozřejmě můžete i grilovat. Jen na to už je přeci jen potřeba mít trochu specifičtější suroviny. Rozhodně vám to zlepší náladu.
Voda
I při rozsáhlém výpadku proudu poteče voda alespoň tři dny. Myslím, že spíš déle, ale jako u plynu se může přidat něco dalšího. můžou třeba prostě jen v tu chvíli chybět lidi.
Nejsem příznivcem balené vody, domu ji nekupujeme, protože nám teče z kohoutku úžasná voda neutrální chuti. Pokud by to tak nebylo, pořídila bych filtrační konvici. Pro tyto případy není špatné ale nějakou balenou vodu mít. Bude chvíli trvat než se rozkoukáte, tak ať vás zrovna potřeba vody na pití a vaření nestresuje. V každém případě je dobré zjistit kde je nejbližší nezávislý a volně dostupný zdroj vody. Studánka, pramen nebo studna u někoho ochotného se podělit. Při poznávacích vycházkách po okolí jistě něco najdete. Existuje i web přímo o studánkách. Lepší je dopředu vědět kam jít, i kdyby se to pak nevyužilo. Z těchto zdrojů však nepijte bez filtrace a převaření. Existují i dezinfekce, které z takové vody udělají vodu biologicky nezávadnou. K blackoutu nepotřebujete ještě průjem. Fitrací je na trhu velké množství takže si jistě něco vyberete.
Pokud budete nosit z přírodních zdrojů vodu na mytí, i tady stojí za to ji přečistit alespoň pár kapkami sava nebo peroxidu. Pro miminka samozřejmě převařit a nechat vychladnout.
Praní
Bude-li výpadek trvat déle než týden, můžete narazit i na problém jak vyprat oblečení a dát mu nějakou přijatelnou formu. Existují malé pračky a ždímačky na kliku. Pokud se vám do nich nechce investovat, kupte alespoň valchu a gumový zvon. Ruční praní je těžká a nevděčná práce. Můžete nechat pracovat čas. Začněte namočením prádla do teplé vody s prací sodou. po pár hodinách slijte sodu a namočte prádlo do teplé vody s pracím prostředkem. Používám mýdlový gel. Hodně špinavé kusy budou chtít přeprat na valše, ostatním stačí téplá voda a gumový zvon. Následně prádlo nahrubo vyždímejte a vymáchejte alespoň ve dvou vodách s přídavkem octa. Poté prádlo důkladně vyždímejte, pečlivě rozklepejte a vyrovnejte, zavěste ven a nebo nad vanu aby vykapalo. To roklepnutí a vyrovnání je důležité. Nejde elektrika, nemáte k dipozici žehličku. Pokud prádlo dobře uschne a hned ze šnůry ho převěsíte na ramínka nebo pečlivě poskládáte, ušetříte si krkolomné pokusy vyžehlit prádlo horkým kamenem nebo hrncem s horkou vodou. Ne že by nažehlené prádlo bylo to, co nás nejvíc trápí, ale budeme se cítit lépe. Dobrou zkušenost mám se sušením košil přímo na ramínku. Vyždímanou košili vezmu za ramenní švy a nekolikrát s ní třepnu. Pak se pověsí na ramínko a srovnají se rukávy a límeček. I v běžném provozu to ušetří čas. Čím lépe se prádlo pověsí, tím méně práce s ním potom je.
Ale hlavně pokud dojde na ruční praní, tak si vyberte tmavší oblečení a přírodní materiály. Umělé tkaniny jsou citlivé na teplotu vody. Snadno se zaperou a s tím se mnoho nenadělá.
Teplo
Tahle část se týká jen těch měsíců, kdy je opravdu chladno. Je to spíš k zamyšlení jak takový výpadek tepla řešit. Je dobré vybrat nejsnáze vytopitelnou místnost a v té všichni pobývat. Existují plynové a olejové radiátory, kterými jednu místnost vytopíte. Chce to hlídat děti a celkově dbát na bezpečnost. No a především mít čím je naplnit.
Pokud máte novorozeně nebo velmi malé děti, je třeba je udržet v teple. prochladnou snadněji než dospělý člověk. Oblečte jim několik tenčích vrstev oblečení i v místnosti a nebojte se navlíknout jim i čepici. Pokud je situace špatná, venku mrzne a místnost je nevytopitelná, postavte v ní stan. jde o takový ten samonosný stan na přespání typu pralinka. ten se zadýchá rychle a pokud si děti zalezou do spacáku, můžete každému dát dovnitř termofor naplněný horkou vodou. Stan se hodi i pro přebalování miminek nebo kojení. Maminka i dítě mají klid, soukromí a teplo. To, co jsem výše psala se nejvíc týká bytů. Tam jsou možnosti omezenější než v rodinném domě. I v moderním domě je dobré mít alespon v jedné místnosti zdroj tepla nezávislý na elektrice a plynu. A pokud zvolíte něco vhodného i na vaření, máte to při jednom.
Pár postřehů na závěr
Není špatné mít doma jednoduché malé rádio na baterie. Český rozhlas Radiožurnál je stanice, která by vysílala i v takové situaci. Má několik generátorů a vědí jak na to. Proto si tam jako první nalaďte právě tuto stanici.
Co se ještě docela vyplatí je přenosný solární panel. Hodí se i na dovolené a výlety...pokud svítí slunce. Dobije mobil, foťák ale i baterie. Nám se hodně osvědčil a je využívaný. No samozřejmě mít ostrovní systém, tak nemusíte řešit žádný blackout. Snad se brzy dočkáme aspoň pár panelů.
Pokud máte nějaké domácí zvíře, počítejte s vodou a krmivem i pro něj.
Zásoba deskových her a hudebních nástrojů pomůže v jakékoliv podobné situaci, přes lockdowny nám to v deštivých dnech zachránilo zdravý rozum.
Na závěr nám všem přeju, ať tohle nepotřebujeme řešit nejlépe nikdy. Ruční praní nebo vaření venku je prima dobrodružství, když si ho vyberete. Když vám ale najednou dýchá za krk každá jedna věc z výše zmíněných, tak už je to horší. Ulehčit to může příprava...jak praktická, tak mentální. Když si ty scénáře v duchu projdete, situace už nebude úplně nová.
V některém dalším článku vám představím pár knih k tématu. Ve všem si můžeme najít něco pro běžný život.
Milá Lucie, jsem moc ráda, že jsi zpět. Máš velice zajímavé články a moc ráda se tu čerpám inspiraci a bylo mi líto, že je tu ticho.
OdpovědětVymazatVše dobré přeji.
Bohunka