čtvrtek 24. ledna 2013

Channa dhal aneb cizrna pikantně

Dhal je indický výraz pro luštěninový pokrm, většinou kašovité nebo polévkovité konzistence. Channa je cizrna. 
Cizrnu podle tohoto receptu děláme už patnáct let. Je to taková luštěninová stálice. Oproti knize, ze které jsem čerpala, je pozměněno množství brambor a vynechán koriandr. Ten nějak nikdy zrovna nemám. Pokud množství brambor snížíte na 250g (jak je to v původním receptu), přikousněte si k dhalu třeba nějakou chlebovou placku.


200g namočené cizrny
4 lžíce oleje
2 nakrájené cibule
2 stroužky drceného česneku
2 čajové lžička mletého kmínu
10 středních brambor
1,5 lžičky kurkumy
špetka mletého chilli
hrst rozinek
hrst sekaných mandlí
pepř a sůl
bílý jogurt

Namočenou cizrnu propláchneme a v čerstvé vodě uvaříme do měkka. Scedíme ji, ale vývar si ponecháme. V hrnci rozehřejem olej a rozesmažíme na něm cibuli. Přidáme brmbory, česnek a kmín, trochu osolíme. Společně smažíme asi pět minut, potom přidáme cizrnu a smažíme dalších deset minut, přisypeme zbytek koření a přilijeme cca 450 ml nálevu. Vaříme do úplného změknutí brambor (cca 25 minut). Přidáme rozinky a mandle, provaříme 5 minut a podáváme. Zdobíme bílým jogurtem. Na fotografiích je navíc s pořádnou dávkou rokety.




Vařeno je podle kuchařky na fotografii. Má dva díly a pro vegetariánské vaření je úplně skvělá! Bohužel je z devadesátých let a netuším, jestli od té doby vyšla. Jsou v ní všechny možné typy jídel od polévek, přes saláty a hlavní jídla až po moučníky.


 

7 komentářů:

  1. Dhal vypadá úžasně a já se přiznám, že jsem ho ještě nikdy nezkoušela. A tyto dvě kuchařky mám doma taky - jsou skvělé. Dobrou chuť a krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se přidávám s chválou těchto kuchařek! :)Jsou super, mám je ráda...jdu ještě okouknout mýdlovou pěnu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem uvařil moje první jídlo... a povedlo se, díky za skvělý recept :)
    Roman

    OdpovědětVymazat
  4. jo, jo, to jsou ty ony kuchařky! mám je taky a jsou moc fajn. občas nemám všechny ingredience a hlavně když jsem je pořídila, tak některé věci nešly často koupit, zvlášť u nás na venkově, ale jsou to moje stálice. na vánoce jsem dělala podle této kuchařky datlové řezy a byly moc dobré. občas si v nich čtu jen tak před spaním...

    OdpovědětVymazat
  5. Romane tak to je báječná zpráva! Ať to vaří dobře i dál :)

    OdpovědětVymazat
  6. Cal tohle byly moje první vege kuchařky. Dostala jsem je hned v tom tuším devadesátém, když vyšly. Tenkrát toho většina nešla sehnat, takže jsem podle nich začala vařit až později. Teď zjišťuju, že většinu jídel už můžu klidně dělat.

    OdpovědětVymazat