pátek 11. ledna 2013

Domácí kosmetika - 1. část

Tohle bude spíš jen takové oťukávání a něco jednoduchého pro začátek, které se bude týkat především krémů a pomád na rty. Před dvěma lety jsem podobný blog psala sem, ale byl spíš plný sesbíraných receptů z jednoho klubu a teorií se vlastně nezabýval. Po těch dvou letech je třeba recepty revidovat a doplnit. Je to obsáhlé téma a když toto píšu, vynořují se mi v hlavě nové a nové informace, které potřebují být sděleny, ale nejprve ověřeny a doloženy. Kosmetiku jsem chtěla doma vyrábět už dávno. Dostala se mi do ruky jedna kniha, která je celá o bylinkách a v ní právě některé postupy byly popsány. Šlo o knihu Bylinář, která je vůbec celá moc prima, hlavně pokud se nehodláte bylinkám věnovat hlouběji. Jen  ta kosmetika tam popsaná se mi moc nedařila. Provedla jsem tři pokusy, na které jsem měla suroviny a ačkoliv konzistence byla přijatelná, mé pleti to zkrátka nevyhovovalo. Navíc tam bylo plno přísad, které bylo pro mě obtížné sehnat a dnes se mi do nich prozměnu nechce investovat. Na druhou stranu je to jediná kniha, kterou o bylinách mám, kde je kosmetickým účinkům bylin věnován dostatečný prostor. Dále jsem hledala blogy naše nebo zahraniční, které se tématikou zabývají, ale téměř bez vyjímky je tam stejný problém, cenově náročnější emulgátory a další připravky, často takové, které mají k přírodní kosmetice velmi daleko. Jediné, do čeho jsem ochotna, pokud jde o kosmetiku, investovat, je kosmetický glycerín, vosk, lanolin a oleje, popřípadě bambucké máslo a silice. Tři posledně jmenované jsou nejdražší položky, ale zase dost vylepší vlastnosti krémů, které si tak můžete namíchat přímo na míru. Chci pro svou rodinu vyrábět kosmetiku, kterou si budeme moct dovolit vždy a bude zcela neškodná. Budete-li hledat na internetu informace k výrobě kosmetiky, začněte nejprve články o stavbě kůže a jejím fungování, o druzích pleti a mechanismu péče o ní. A to samé pokud jde o nehty či vlasy.To je totiž mnohem důležitější, než úplně přesné recepty. Také je třeba u žen počítat, že pleť se mění během cyklu. Mě se osvědčilo mít z toho důvodu v lednici dva odlišné krémy.
Při hledání informací se zaměřte na ty, které se týkají problému, který vás zajímá. Ti, kdo mají atopický ekzém, budou hledat jak dodat pleti mastnotu a způsobit aby si ji udržela a ti, kdož mají například akné, se budou asi zajímat spíš o hydrataci pokožky a udržení vody uvnitř.


Prvním krokem, pokud chcete vyrábět kosmetiku obohacenou o bylinné výtažky ať už ve vodě nebo v oleji, je vysít nebo vysázet záhonek s vybranými léčivkami. Také můžete najít místa v přírodě, kde rostou nebo si je od někoho zajistit. Jistěže v lékárně se dají koupit také, ale až si sami usušíte vlastní nebo je čerstvé naložíte do oleje, zjistíte, že to není totéž. Považuji je za stejně důležité jako vzácné oleje. Z kosmetického hlediska považuji za nejdůležitější tyto byliny: aloe vera - či stromová (pěstujeme v květináči), heřmánek, máta, řebříček, měsíček, konopí, lopuch, rozmarýna, levandule, majoránka. Například ale třezalku NIKDY nepoužívejte do krému na obličej, ve kterém budete pobývat na slunce. Zvyšuje fotosenzitivitu a můžete se osypat. Do zimní hojivé pomády na rty ji ovšem dát můžete. Některé byliny můžeme používat i ve formě silic. Tam nejčastěji používám tea tree, levanduli a rozmarýnu. Tak a teď bych správně měla napsat, které bylinky pro koho a jakou pleť a jaký problém. To je ale na sérii článků, takže pokud něco potřebujete vědět, budu se snažit to najít v chytrých knihách a poradit, pište do komentářů!. Časem ty nejvážnější problémy s pletí a jejich řešení shrnu do článku.

Chcete-li získat kvalitní bylinný olej pro kosmetické účely, vezměte jeden z olejů, který dle nalezených účinků bude vyhovovat vaší pleti nebo neutrální olej slunečnicový. Skleněnou nádobu se širokým hrdlem naplňtě do poloviny nejlépe čerstvým bylinným materiálem ( lze i sušeným, ale výsledek bude slabší. Poté dolijte vybraným olejem do tří čtvrtin uzaviratelné nádoby. Použijete-li olivový nebo slunečnicový olej, můžete louhovat na slunci a v teple. U ostatních si zjistěte, jestli za takových podmínek nebudou žluknout. Olej necháme stát v teple 6 - 8 týdnů, poté scedíme a dále uchováváme v chladu. Jednotlivé druhy použitých olejů budou vždy uvedeny u receptu, ale je možno je zaměnit za pro vás vhodnější druh.

Používáme-li k hydrataci glycerin, je třeba dodat do krému vodu. Tu potom glycerin pomůže transportovat do škáry a nějakou dobu jí tam udržet. Pokud chceme obohatit i tuto vodní bázi o léčivou nebo pěstící složku, použijeme výluh nebo lépe odvar z bylin. Ale není to dort a my nejsme pejsek s kočičkou, takže nejlépe použijeme bylinu, z níž jsme použili i olejový výluh. Důvody jsou hned dva. Některé látky jsou rozpustné v tucích, některé ve vodě (a některé zase v lihu, ale to už řešit nebudeme - zatím), tím pádem výluhem a odvarem dodáme pleti širší spektrum látek. Druhým důvodem je, že některé byliny jdou účinky proti sobě. Vždy, než začneme míchat něco do krému, zjistíme si jaké má bylina účinky a proč vlastně ji do krému dáváme. Pokud najdeme dvě nebo maximálně tři bylinky, které jsou pro nás vyhovující - nejlépe jedna dominantní a dvě doplňkové - není problém je použít. Je ale důležité vědět ne tušit či se domnívat.
V receptech, které dále uvádím, používám jako hlavní emulgátor včelí vosk. Není úplně jednoduché při takovéto emulgaci dostat do krému vodu a už vůbec ne dostatek vody! Voda totiž bude mít tendenci se z krému uvolňovat. Napadlo mě vodu (odvar) zahustit ještě dříve, než ho do základní voskovo olejové masy přidám. Používám k tomu kukuřičný škrob (maizenu). Uvařím si z něj a z bylinného odvaru pudink, který není moc hustý. Takto připravený krém udrží vodu uvnitř a přitom se s ní dá počítat. Vím, že to asi budí úžas a otázky, ale z osobní zkušenosti mohu říct, že škrob nedělá na pleti vrstvu a neucpává póry. Zase tolik ho v krému není. Množství vody a tedy i škrobu se zvyšuje, čím méně mastný krém potřebujeme. Zároveň se zvyšuje množství vosku aby krém nebyl tekutý.

Jak jsem psala výše emulgovat budeme včelím voskem. Hlavní je vědět jestli nemáte alergii na včelí produkty. Pokud ano, budete se muset poohlédnout po jiném emulgátoru a nejspíš vám odpadne trápení se se škrobem - to už jsme ale zase jinde... Včelí vosk seženete v prodejnách s včelařskými potřebami a nebo ve výtvarných potřebách. Forma není podstatná, jen musí být čistý.

Jsou tu i další složky, které můžete v recepisech najít. Například bambucké máslo. Samo o sobě je dosti tuhé a potřebuje rozehřát. Dá se z něj vyrobit šleháním s oleji luxusní tělové máslo. Dále dělá dobře atopikům i jiným ekzematiků. Opravdu dobře promašťuje a je třeba jej, ostatně jako všechny oleje, vtírat do vlhké pokožky. Dalším skvělým promašťovadlem, které je ale problematické z hlediska samostatného použití, je lanolin. Je to vyčištěný tuk z ovčí vlny a namíchají vám ho v lékárně. Je totiž tak hustý, že je nutno ho nějakým způsobem smíchat s vodou. I pak bude lepivý, samostatně špatně vstřebatelný, takže to nechce přehnat, ale v mastných krémech zajišťuje udržení promaštěné pleti po delší dobu. Ten který vám zbyde po uplynutí doby použitelnosti, můžete využít k impregnaci vlny pokud s ní pracujete. Glycerin jsem zmínila už výše. Musí mít kosmetickou kvalitu a nikdy nesmí přesáhnout 2% objemu krému či pleťového mléka. Když je ho v krému moc, krém žmolkuje a je po něm lepivý pocit. Další oleje kromě bylinných: avokádový, macadamiový, mandlový, sezamový, z pšeničných klíčků, dýňový, jojobový atd. Vpodstatě se dá říct, že jsou vyživující. Zpočátku je těžké si vybrat, takže si nastudujte na netu, který by vám podle popisu nejlépe vyhovoval. Některé mají ovšem specifické účinky. Například olej z pšeničných klíčků obsahuje vitamin E, který brání oxidaci (žluknutí) tuků a zároveň je pro pleť důležitý. Tento lze však dodat i ve formě kapek či tobolek z lékárny. Naproti tomu zase dýňový olej obsahuje zinek, který velmi pomáhá při léčbě akné. Sezamový olej je vhodný do krémů na potlačení vrásek a navíc má nějaký slabší UV filtr, takže léto, moře, hory. Hledejte, pátrejte, v odkazech níže snad naleznete, co hledáte.

Vypadá to trošku složitě a také to vypadá, že toho budete mnoho potřebovat. Pro začátek ale vystačíte s jedním, dvěma oleji, voskem, jedněmi bylinkami a jednou silicí. Ostatní ingredience a pomůcky už nejspíš naleznete doma. Zkoušejte první kosmetiku v malém množství. pokud se vám bude dařit, ideální je najít jednu dvě kamarádky, se kterými se podělíte o náklady za suroviny i o výsledek.

Nejprve si vyzkoušíme jednu úplně prostou věc, která je zvlášť v zimě velmi potřeba.

Zimní hojivá pomáda na rty s medem a citronem

pomůcky: metlička, nádoba na vodní lázeň, do vodní lázně na pomádu, talířek vychlazený v lednici

suroviny: 15 ml včelího vosku (čajová lžička), 25 ml panenského olivového oleje, 5 ml třezalkového oleje, 1 ml glycerinu,1/2 lžičky medu, trochu citronové šťávy, 10 kapek pomerančové silice (nebo jiné dle volby)

Včelí vosk rozpustíme ve lžící olivového oleje, poté pomalu, za stálého šlehání přiléváme postupně zbytek oleje. Záleží velmi na surovinách, kontrolujeme tuhost na předem podchlazeném talířku. Pomáda musí být výrazně pevnější než třeba krém. Přidáme glycerin, třezalkový olej až na závěr spolu s citronovou šťávou a půlkou lžičky medu. Vybranou silici vmícháme po výrazném schladnutí hmoty (dodržet teplotu pod 40°C!!). Zbývá pomádu přelít do menších nádobek a uchovat v lednici.

Heřmánkový dětský krém do mrazu

Tenhle krém má hlavně promašťovat, ale trochu, nepatrně hydratace je v něm taky. Kromě toho se takto zlepší konzistence i vstřebávání. Pokud potřebujete ale hlavně a jen krém mastný, vodní část ("pudink" z heřmánkového výluhu) můžete vynechat a tím pádem i glycerin. Zato je do něj možno dodat vitamin E buď tak, že část olivového oleje nahradíme olejem z pšeničných klíčků nebo přímo použijeme vitamin E z lékárny. Viamin E zlepšuje elasticitu pokožky a chrání tuky před oxidací.

pomůcky: metlička, nádoba na vodní lázeň, do vodní lázně na pomádu, ponorný mixer, talířek vychlazený v lednici

suroviny: 15 ml včelího vosku, 5 ml lanolinu, 10 ml bambuckého másla, 50ml heřmánkového slunečnicového oleje a 50 ml olivového oleje, 10 ml konopné masti domácí (pokud nemáme, vynecháme), silný výluh z heřmánku cca 50 ml, lžička kukuřičného škrobu - svařit - použijeme 2 plné lžíce "pudinku", glycerin 2 ml, 10 kapek levandulové silice. Ohlídat konzistenci a teploty!! Pokud máte problém s heřmánkem, zkuste například měsíček. někdy se dají čisté bylinné oleje sehnat v lékárně nebo ochodu s bylinkami.

Rozehřejeme včelí vosk spolu s lanolinem. Nejlépe ve vodní lázni. Vedle ohřejeme bambucké máslo a konopnou mast spolu s oleji (olivový panenský, slunečnicový heřmánkový) - ohřát jen mírně, dokud se bambucké máslo a konopná mast nerozpustí.  Oleje vléváme do vosku a metličkou šleháme, přidáme kosmetický glycerin, pokud ho chcete použít. V této chvíli už směs neohříváme. Přidáme 2 lžíce heřmánkového zahuštěného výluhu a ponorným mixerem hned promixujeme. Mixujeme tak dlouho, až je krém hladký. V této fázi si vyzkoušíme na vychlazeném talířku konzistenci. Po minutě budeme vědět jestli je krém hustý či řídký. V prvním případě přidáme trochu libovolného oleje, mixujeme a zkoušíme konzistenci. V případě druhém rozehřejeme ještě trochu vosku a po nepatrných množstvích přidáváme za stálého mixování. Ale nepřešlehat! Sice by to nemělo vliv na funkci, ale konzistence by se začala podobat řídké majonéze. Když krém schladne, že v něm udržíme ruku (měřím potravinářským teploměrem, musí být pod 40°) vmícháme levandulovou silici, krátce prošleháme. Pak teprve přendáme do nádobek, popíšeme, datujeme a důsledně skladujeme v lednici. Zpočátku se může krém zdát řídký, ale po dvouhodinovém chlazení získá správnou konzistenci. Krém při dobrém skladování vydrží minimálně 3 měsíce, ale spíš půl roku. Výrazně se nám doba skladování prodlouží přidáním extraktu z grepfruitových jader.

Několik obrázků z výroby:

suroviny pěkně pohromadě

vosk je možné rozehřát v obyčejné zavařovačce, ale podložte ji utěrkou nebo ubrousky!

konzistence po prvním prošlehání

tady vidíte rozdíl v konzistenci po schladnutí a novém mixování

takto vypadá krém po dvou hodinách v lednici, je akorát pevný

A nakonec si můžete vlastní krém i opatřit vlastní etiketou


Pokud vás výroba kosmetiky a mastí chytne, bude za chvíli vaše lednice vypadat takto:


 Pokud se nebude něco dařit klidně pište, vymyslíme jak na to! Taky je možné, že jsem se v úvodu dopustila nějaké nepřesnosti, protože informace získávám samostudiem. Budu moc ráda pokud mě opravíte aby nedocházelo k šíření bludů. Prosím ale o opravy nevycházející pouze z pocitů :).


odkazy:

suroviny:




10 komentářů:

  1. Lucie, díky převeliké. Taky doma trochu čaruji :).
    O tom, že škrob pomáhá zklidnit kůži při exému i vyrážkách vím, používám ho do léčivých koupelí. Proto se mi moc líbí nápad s "pudingem" do krému. Nesnižuje se potom trvanlivost? Jasně, že počítám s uchováváním v ledničce :). S výrobou krémů moc zkušeností nemám. Spíš s koupelemi, pleťovými vodami (nemůžu si vynachválit ocet! ) a maskami a nějakými mastmi na sádlovém základu. Místo krémů používám i tebou zmíněné oleje,různě a různé druhy podle aktuální potřeby, ale občas by to chtělo něco "elegantnějšího". Tvůj článek přišel jako na zavolanou :).

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko Našla jsem v lednici krém, který jsem dělala před rokem, vypadá a voní pořád stejně, nepustil ani vodu. Už bych ho nepoužívala, spíš jen tak tři měsíce až půl roku. Mám dokonce v jedné knize čistě hydratační krém jen z glycerínu a škrobu. Zkusím ho upravit, odzkoušet a zveřejnit. Ze škrobu se dá vyrobit také slupovací maska. Pleťové vody budu taky zpracovávat, jsou jednoduché a dá se s nimi čarovat. Jablečný ocet přidávám též, zlepšuje pH a zklidňuje pokožku. Jé výborný i do koupele! Tak jsem ráda, že se článek bude hodit...je mi jasné, že je dlouhý, ale nějak už mi nešlo ho víc ořezat :) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  3. Lucko, to je nádhera, nádherně a srozumitelně popsáno, přehledně uděláno, obdivuji tvou důslednost ♥ asi se do krému pustím, moc jsi mne nalákala!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Teda to je nádhera, určitě se budu vracet a časem bych moc ráda něco vyzkoušela. Obdiv a veliký dík, Lucie :o)

    OdpovědětVymazat
  5. teď na to nemám kapacitu, ale těším se, že se k tomu někdy taky dostanu. díky.

    OdpovědětVymazat
  6. Já vám všem moc děkuju a těším se až nějakou kosmetiku vyrobíte! Mám právě v přípravě pleťové vody :).

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda že to zabere v lednici tolik místa, myslíš že by to nevydrželo bez toho? Já sotva mám kam dát jídlo natož ještě tohle

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky, vidím, že je to už půl roku od posledního komentáře a i tak zkouším napsat. Článek je moc fajn, co jsem se něčeho takového přehledného a komplexního nahledala. Teď bych moc ráda s někým konzultovala můj čerstvý neúspěch z výroby svého prvního krému s kaštanem. Podle receptu v jedné bylinkové knížce jsem se pokoušela ve vodní lázni rozpustit emulgační mast (na radu paní z lékárny jsem vzala ambiderman). Do toho měl přijít glycerín a voda. Všechno se mělo smíchat v rendlíku ve vodní lázni a přidat tam ten nastrouhaný kaštan. Pak dvě hoďky zahřívat, přes plátno scedit a hotovo. Problém nastal hned záhy, když se ambiderman ne a ne rozpustit, po vmíchání nastrouhaného kaštanu a zbytku ingrediencí už to bylo úplně zabité. Po nějakých dvou hodinách snahy o zkapalnění vzniklé hmoty, abych ji pak mohla přecedit, jsem to vzdala, vytlačila malinko výsledného produktu a zjistila, že mám něco jako ztuhnutý vosk - no, všechno to skončilo v koši.

    OdpovědětVymazat
  9. Tady se mi moc líbí nápad se škrobem, ale hrozně ráda bych se pří výrobě krému vyhla tomu včelímu vosku, přijde mi totiž nevsáknutelný do pokožky. Jenže jsem se ještě nedočetla o žádném emulgátoru, aby to nebylo sádlo, máslo (bambucké, kokosové) ani ropa (parafín, vazelína) a přitom plnilo svou funkci. Chtěla bych si vyrobit lehký dobře vstřebatelný krém. Nemám nijak problematickou pleť, ale poslední dobou se mi začaly ucpávat póry, takže mám na puse takové drobné tvrdé hrbolky. Někde jsem se dočetla, že to způsobují krémy s parafíny, tak bych se jim ráda vyhla. Nemáte nějaký typ, jak na to? Glycerín mám a bylinku (nejspíš rakytník, mateřídousku a mátu) naložím do olivového oleje, ale jak to spojit dohromady? Budu moc ráda za typy!! Díky, Katka.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc se mi líbí barva a konzistence. Když dovolíš,taky jej zkusím. Nejdřív ale musím dobrat a "zkonzumovat" ty svoje,pak se na něj vyrhnu. Vážně moc krásná barva. Děkuji za fotky,jsou dokonalé.

    OdpovědětVymazat