sobota 5. ledna 2013

Fazole, naan a novoroční přání

První povánoční blog je opět receptový a trošku péefkový nebo taky bilanční.

Dnes jsem kvůli větru nešla se psem našich pět kilometrů po okolí a tak jsem se rozhodla udělat si vařící radost. Dlouho jsem se chystala na indický plackový chléb naan. Protože jsem měla už dva dny namočené fazole (u nás je teď pořád něco namočené - ať už to klíčí nebo jen čeká na zpracování), rozhodla jsem to zkombinovat v jakési indicko mexické jídlo. Chléb naan jsem pekla podle Kitchentte a vpodstatě sem není třeba dávat recept, protože ten, který odkazuji, úplně postačí. Jen několik vlastních postřehů, které mohou být způsobeny rozdílností mouky, trouby, ale hlavně tím, že jsem tento chléb pekla poprvé. Dávku jsem zdvojnásobila na půl kila mouky, ovšem vody bylo na mě moc a musela jsem přidávat mouku. Zadělávala i kynula jsem v domácí pekárně. Na půl kila mouky by mi bohatě stačilo 350ml, ale je fakt, že i v původním receptu je voda psaná přibližně. Při rozvalování jsem udělala místy zbytečně tenké placky, které pak byly velké a špatně se s nimi manipulovalo, Takže příště silnější a menší placky. Tenká místa se pak v troubě zbytečně připalují. V receptů se chléb peče na 170°C, to na naší troubu bylo málo, nakonec jsem pekla na 210°C, ale chce to zkusit. Ovšem i tak měl naan veliký úspěch a zaslouží si zařadit do našeho jídelníčku častěji.


Recept na fazole je také jednoduchý, jen je třeba myslet na jejich namočení den či dva dopředu. Pokud je namočím dva dny předem a přidám k nim špetku jedlé sody, uvaří se mnohem rychleji.

1/4 balíčku červených fazolí
1/4 balíčku bílých fazolí
1/2 sáčku mražené kukuřice
1 zelená paprika
hrst rýže
2 rajské protlaky malé (nebo jeden velký)
cibule, česnek, oregano, šalvěj
pepř, cukr, sůl, olej
jemně strouhaný sýr
popřípadě chilli a kečup

Nejprve uvaříme fazole v dostatečném množství vody doměkka, vedle vaříme rýži v dvojnásobném množství vody až se všechna tekutina vsákne, nesolíme ani fazole ani rýži. Na oleji rozesmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme rovněž nadrobn nakrájenou papriku a spolu smažíme. přidáme pepř a kukuřici, když se kukuřice ohřeje, přisypeme fazole, rýži, drcený česnek a sůl. Společně necháme opět krátce smažit a podlijeme. Po 5 minutách vlijeme oba protlaky, dosolíme a zlehka osladíme aby jídlo nebylo kyselé. Přidáme jemně drcené zelené koření. Ještě 10 minut pod pokličkou dusíme za občasného míchání. Podáváme posypané sýrem, můžeme pokapat omáčkou ze tří nakládaných chilli papriček, dvou feferonek a dvou lžic kečupu - to vše rozmixovaného ponorným mixerem.


Když jsem přemýšlela nad loňským rokem, měla jsem dlouho pocit, že se toho mnoho nepovedlo. Jako bych nic nového nevytvořila, nenaučila se, neudělala, co bylo třeba udělat. Nakonec jsem ale došla k tomu, že to tak úplně není pravda. Sice jsem se nenaučila mnoho nového, ale z některých věcí se postupně stala rutina (pečení chleba, mýdlový sliz, kosmetika, vaření povidel a marmelád). Rutina je často považována za něco špatného, ale v domácnosti a při vykonávání pravidelných povinností neznám nic lepšího. Výrazně to šetří čas a zaručuje předvidatelný výsledek. Navíc mi loňské zevšednění a zefektivnění některých činností (např pečení chleba jednou týdně po třech bochnících) uvolnilo ruce pro letošní učení se nových věcí, získala jsem tím mnoho času a tak se těším na vaření mýdla a šití!

Takže vám do nového roku přeju, aby ten letošní rok buď přinesl nové dovednosti a nebo pomohl uvolnit ruce pro roky příští!


7 komentářů:

  1. Do nového roku....
    přeji jen to nejlepší,
    nový rok ať je krásnější a zdravější.
    Co ještě víc přát?
    Ať Tě má každý ze srdce rád ♥

    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. to vypadá skvěle. Kéž by mi někdo chtěl uvařit.

    OdpovědětVymazat
  3. jaképak neudělala, nevytvořila? klub permošky je moc fajn místo setkávání. Lucie, děkuji! nakopla jsi mě do pravidelného pečení kváskového chleba, do výroby mýdla. těch 5 km denně teda jen tiše obdivuji. vzhledem ke svému zdravotnímu stavu je ještě nedám. ale jednou třeba bude i víc procházek...
    jen škoda, že nemám zahrádku. to bych se inspirovala ještě víc. třeba taky jednou...
    ženy dělají ty práce, který se snědí, zamažou, zapomenou. ale péče o život je tak moc důležitá. z jídla se staví buňky těl všech těch, co milujeme. i z povídání, lásky, bytí spolu. na nic nám nezůstane v ruce důkaz, ani výplatní páska. ale doufám, že to má velký smysl.
    je to moc práce a je nás víc, co děkujeme, sdílíme a posíláme dál!

    OdpovědětVymazat
  4. Amelie :) tak já dám příště vědět, u nás porce sem, porce tam :D

    OdpovědětVymazat
  5. Calenndulko hned se cítím líp :) děkuju. Za permaklub jsem moc ráda, vždycky vím kam jít pro radu. A to ostatní si pomalu srovnávám v hlavě a začínám pracovat, aby se bylo oč dělit!

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych vlastně přál všem lidem, aby se měli lépe než v minulém roce, ale hůř než v tom roce příštím. Prostě ať to roste. Ale jako je potřeba si říct, že k tomu musíme přispívat my. Nikdo to za nás neudělá. Hodně teď řešíme finance a spořicí účty, protože to vidíme jako slušnou formu výdělku.

    OdpovědětVymazat