úterý 15. ledna 2013

Háčkování praktické

Prvním impulsem k háčkování žínek bylo to, že mají nezanedbatelný peelingový efekt, který je ovšem lehký a proto i když máte pleť jemnější, tohle by měla vydržet. Lenost vyrábět si stále nějaké peelingové krémy a mýdla byla k háčkování dobrým důvodem (o návody jak na klasický peeling vás ale neošidím, jeden kosmetický blog bude jen o nich). Druhým impulsem byla výdrž. Zjistila jsem, že pokud použiju kvalitní silnou bavlnu, žínka vydrží beze změny mnohem déle než ta froté, dobře drží tvar, dobře se pere v pračce a můžete se vyřádit pokud jde o barvy i vzor. 



Nebudu psát úplně přesný postup, protože pokud háčkujete, přijdete jak na to. Nejlepší je silná bavlna a jak silná bude, to už je na vás. Já háčkuju většinou z nějakých zbytků. Příze stačí něco kolem 15dkg. Háček je lepší použít o celé číslo větší, než je doporučen aby pletenina nebyla tuhá, pak se s ní nedá mýt. Nejdřív si udělám řetízek, který je tak dlouhý, jak širokou mám dlaň. Tento pak kolem dokola rozháčkuji tak, že do krajních ok udělám tři krátké sloupky a do každého očka proti sobě dva rovněž krátké sloupky. Stonožka dole by to mohla osvětlit, kroužky jsou řetízková oka, čárky sloupky. Přesný počet si ale musíte zvolit sami!



Další háčkování je už snadné, při přechodu do další řady udělám dvě řetízková oka a do každého krátkého sloupku jeden sloupek. Někdy po pěti řadách sloupků krátkych, udělám na odlehčení vždy jednu řadu sloupků dlouhých, ale není to nutné. Naopak nutné je moc neutahovat. Vzadu vám vznikne šikmý spoj, který se potáhne napříč celou žínkou. Jde to i šikovně zamaskovat aby šel spoj podél hrany, ale to už chce víc spekulovat a řešit to podle toho jak se nám to pozdává. Ukončení už nějaké vymyslíte. Buď nějakou jednoduchou háčkovanou krajku nebo (a tak to dělám já) jednu řadu filetových okének a pro pány se zase hodí obháčkovat žínku račími sloupky. Nakonec uháčkuju potko a je hotovo. Zkoušela jsem různé jiné postupy, i sháčkovat plochu dohromady, ale nikdy nebyl výsledek takový.

tato je dětská, synkova, používána tudíž nešetrně už třetí měsíc

dcerka si poručila kytičku, jak se s ní myje netuším, ale nechce ji vyměnit

Pokud máte ještě menší zbytky silnější bavlny, zkuste si uháčkovat kosmetické tampony. Na ty je spotřeba naprosto nepatrná a hotovy jsou za pár minut. Dají se rovněž prát v práčce a nejlepší jsou právě po několika vypráních. Já už pár měsíců na domácí pleťové vody jiné nepoužívám. Zhotovení je úplně snadné, prostě háčkujeme kolečko. Čtyři řetízková oka spojíme pevným okem, dvě řetízková oka na přechod do nové řady, pak krátkými sloupky obháčkovat celkem hustě řetízkové kolečko, přechod do další řady, do každého sloupku dva krátké sloupky a v dalších řadách rozháčkovat tak, aby se netvořila mistička ani se plocha nevlnila. Na to se dá přijít za chvilku. Kolečko zhotovte ve velikosti vám vyhovující. Lze jich za chvíli a za pár korun udělat plno. Použité skladuji v otevřeném igelitovém pytlíku a průběžně přihazuji do pračky k vhodně barevnému prádlu. Vydrží mnoho a mnoho přeprání.


10 komentářů:

  1. Lucko, tvé tempo nestíhám. ale inspirace do budoucna je to velká. možná by ty žínky šly i z vlny? u Jitky jsem viděla i takové jako houby, háčkované a vycpané. určitě taky vlnou. ale zas ty bavlněné se dají vyprat i na vysokou teplotu. co se mi dost líbí, jsou ty kosmetické tampony.

    OdpovědětVymazat
  2. Cal já se právě dlouhodobě snažím nějaké houby mycí vymyslet. Vlna byla před dvěma lety první volba na houbičky na nádobí. Jenže i ta, která mi za mokra naprosto neplstila, splstnatěla do šutru během pěti namočení :(. I žínku jsem si uplstila a do dvou týdnů byla jak brnění a stála sama. Proto pokud to má být měkké, používám len, bavlnu nebo by na to byl skvělý i bambus! Ale napadlo mě vycpat ji česaným lnem, ten neplstí. Musím to vyzkoušet!!

    OdpovědětVymazat
  3. houby mycí a prací by bylo dobré mít, to je super nápad. a trochu drbací by to chtělo. na to jsem ještě vlněné nezkoušela. ale možná vlněné pletené? že by nevadilo, kdyby to zhrublo splstěním, kdyby to bylo na nádobí.
    tady má Jitka ty vlněné houbičky, ale jestli se jí to nesplstí, to netuším.
    http://atelierjitka.blogspot.cz/2012/07/houbicka-na-myti-z-rucne-predene-vlny.html
    česaný len, panečku, to sis asi vypěstovala, že? dá se to jednoduše načesat?
    bambus taky hodně saje, to by asi šlo. v dm mají látkové bambusové pleny. třeba to nějak vymyslíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Hmmm, tak o háčkované žínce slyším prvně... a pěkně vypadá, moc pěkně:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. Lucko, díky za Tvůj velice zajímavý a inspirativní blog. Žínky jsou super a ty kosmetické tampony je úžasný nápad, hned si nějaké vyrobím, protože starší dcera (12) už o ně projevuje zájem taky :-D a ještě budu muset vymyslet nějakou pleťovou vodu na akne.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko moc přemýšlím o té pleťové vodě na akné. Doporučuju zaměřit se na dvě bylinky - lupuch a aloe veru. Lopuch by šel přidat ve formě tinktury nebo olejového výluhu. S aloe verou teď dost experimentuju, protože bych ráda vyrobila gel (ale nemastný, opravdu jen gel). Jen jsme teď zavaleni krémy, i když jich dělám jen malinká množství :D

    OdpovědětVymazat
  7. Lucko kosmeticke tampony me nadchly! Zinka je pro me porad neco jako sproste slovo, protoze si vabavuju ty zatuchle smudlenky v koupelnach meho destvi :))) Ale vlastne protim samozrejme nic nemam a prijde mi to vyborna vec i na peeling a tak, jen asociace. Do tamponu z bambusu se pustim. Diky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  8. Jano no jasně, šmudly v koupelně. Ty jsem odmala odmítala a proto jsou tohle první regulérní žínky, které vlastním. Ony se tolik neošmudlají - nebo to není vidět, když jsou strakaté :D. A kosmetické tampony používám tři měsíce, zatím mě baví. Jen musím koupit ten bambus, z toho by se mi líbily víc.

    OdpovědětVymazat
  9. Narazila jsem na Vás při hledání návodu na háčkované tampony.Zajimavé poznatky, díky.Mate prosím nějakou zkušenost s výrobou domácí pleťové vody ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pletove vody si sama delam roky. Nakonec jsem zjistila, ze je mozne je udelat uplne jednoduse. Udelam odvar nebo vyluh z libovolne oblibene bylinky vhodne na plet, cerneho nebo zeleneho caje. Neutralni jsou napriklad ruze,hermanek, mesicek nebo treba levandule. Daji se pouzit i kvetove vody. Do 150 ml odvaru pridam lzicku kosmetickeho glycerinu, lzicku citronove nebo pomerancove stavy (cezene), pul lzicky morske soli (napr z mrtveho more) a pokud mate zkusenost s uzitim bylinnych tinktur, muzete tam lzicku pridat. Mela by rozvijet ucinek zakladni byliny, ktera je v odvaru. Ovonet je mozne dvema, tremi kapkami silice. Tu je dobre naredenou otestovat jestli na ni nemate reakci.
      Pletovku skladujte v lednici. Vydrzi minimalne tri tydny, protoze sul ji konzervuje.

      Vymazat