středa 16. ledna 2013

Hrachové opečenky

Tohle jídlo tedy snoubí zdravost luštěnin s šílenou dávkou tuku, který do sebe při smažení natáhnou. A ony ho tedy opravdu táhnou notně! Ale jsou dobré velmi velmi velmi :).

250g suchého, žlutého, loupaného hrachu (použila jsem půlený)
1 vejce
hrst strouhanky
hrst celozrnné mouky
100g ovesných vloček
 sůl
majoránka
česnek drcený
olej na smažení



Hrách necháme přes noc namočený, ráno ho slijeme, propláchneme, dáme dostatek čerstvé vody a uvaříme doměkka. Pokud byl dost dlouho namočen, bude to trvat cca hodinu. Dobu varu můžeme zkrátit přidáním 1/4 lžičky jedlé sody. Měkký hrách slijeme, dáme do drtičky či mixeru nebo ho prostě rozmačkáme. Pokud občas nějaký zůstane vcelku, nic se neděje, naopak. Do mísy nasypeme ovesné vločky, majoránku a lžičku soli. Vločky přelijeme vařící vodou, jen takovým množstvím aby ji téměř vstřebaly. Poté přimícháme hrách, vejce, strouhanku a česnek. Na závěr směs dohustíme moukou. Bude se nám zdát, že se směs nespojí, ale stačí ji nechat stát a za chvíli půjde promíchat dobře. Mouka je nezbytně nutná, protože jinak se nám opečenky nasáknou olejem a rozpadnou se. Tvarujeme malé placičky, aby šly snadno obrátit a obalujeme je ve strouhance. Do oleje na smažení dáme několik koleček mrkve aby se nepřepaloval. Když jsou opečenky hotové, dáme je do mísy vyložené několika papírovými ubrousky. Ty odeberou významné množství tuku. Jednotlivé vrstvy opečenek ubrousky prokládáme. Podáváme s bramborem nebo kaší, okurkou, salátem, kečupem nebo domácí hořčicí.


7 komentářů:

  1. Lucko, ty jedeš :)
    tak nějak podobně se syn naučil jíst luštěniny, které dlouho odmítal a dnes sní bez problému vše, hrášek dokonce miluje. takže jsem to podobně míchala a smažila, aby mu to chutnalo. říkala jsem si, že kdybych do karbanátku namlela starou ponožku, tak by to snědl, hlavně když je to pořádně chlapsky ochucené!
    akorát mě nenapadlo přidávat do toho mouku, takže se mi to vždycky mírně rozpadá. dávám vejce a nějakou instantní kaší, tím to jakžtakž drží.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky tak vařím :), když nemám čas, dělám variantu z červené čočkydnes zrovna zeleninové "řízky". Lucie, zkoušela jsi i variantu z cizrny? Je to potom s vhodným ochucením podobné falafelu a taky moc dobré s jogurtovým nebo sójovým dipem a domácími plackami.

    OdpovědětVymazat
  3. Cal :) on mi časem dojde dech a hlavně mě doběhne jaro se vším tím setím a tak.
    U nás syn nechce dýně a cukety - jen na sladko a právě ve formě karbanátků. Občas se mi je povede někam vpašovat strouhané. Celkem mě to štve, protože jinak vybíravý není a mě se zrovna obecně tykve tak daří!

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko cizrnu zkusím. Celkově jí máme moc rádi. Jinak už jsem dělala karbanátky snad ze všeho :). Většinou přidávám hrst ovesných vloček, vařené pohanky, krupek nebo jáhel. Zvlášť u čistě zeleninových to tak nějak vylepší konzistenci. No a domácí placky...to je teprve něco. Mám za sebou pita chléb (ten se mi zatím nedaří dutý) a naan. Chystám se na chapati, ale nemám zatím vhodnou mřížku na plynový hořák. To už se ale dá nějak vymyslet...

    OdpovědětVymazat
  5. jů- hrachové a cizrnové karbošky děláme taky :-) ale už dlouho jsem je nedělala- děkuji za připomenutí :-) no a jdu kouknout na tvůj chléb a vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzkoušeno a musím recept moc pochválit. Mladšímu synovi jsem zatajila, že se jedná o bezmasé karbanátky a ani si toho nevšíml.
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  7. Šárko tak to mám radost. já tímto způsobem vpašovávám do jídla to, co zrovna některé z dětí nejí...a jsem v tom za ty roky opravdu dobrá :D

    OdpovědětVymazat