sobota 12. ledna 2013

Královské sodné muffiny

U nás doma muffiny vedou nad jakýmkoliv jiným tvarem pečiva. Živitel nerad cokoliv, co má tvar klasické bábovky, protože to podezírá z dusivkovitosti. Proto občas pokoutně předělám nějaký recept a nacpu těsto do forem na muffiny. V tomto případě jsem ale neupravovala těsto na bábovku, ale recept na Královský irský sodný chléb. Je z mé jediné receptové knihy věnující se výhradně pečení. Jde o Bibli domácího pečení od Rose Levyové Beranbaumové. Kniha je to skvělá, odborná tak středně, takže se dozvíte hodně o principu, ale zároveň podle ní můžete vcelku jednoduše péct. Recept jsem musela upravit poměrně zásadně, protože ten původní je zvláštně sladkoslaný a výrazně sušší, protože se tvaruje do bochníku. Je to asi jediný recept, který na muffiny mám, který se obejde zcela bez vajec.

Královské sodné muffiny

250g hladké mouky
50g celozrnné pšeničné mouky
70g cukr krupice
1/4 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
70g másla (nebo rostlinného tuku)
250ml podmáslí



Smícháme vše sypké a metličkou nasucho prošleháme. Tak se to dokonale propojí a provzdušní. poté nakrájíme vychlazené máslo do této směsi a vytvoříme prsty jemnou drobenku. Ve směsi nesmí být větší hrudky másla. Poté přilijeme podmáslí, krátce promícháme. Těsto bude husté, ale musí se dát snadno nabírat lžící. Těsto přendáme do vysypané a vymazané formy na muffiny, vystačí na 12 kousků. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut na 200°C do zlatohněda. Finální pěčivo má velmi specifickou chuť a jemně pórovitou strukturu. Uvnitř jsou muffiny zbarveny lehce do žlutohněda, to způsobí reakce sody a kyselého podmáslí.



Do základní suché směsi lze vmíchat 1 lžíci nějaké instantní kávové náhražky, podpoří specifickou chuť pečiva. Výborně s ní ladí i nahrubo nasekané vlašské ořechy vmíchané do těsta na závěr.
Pokud nemáte podmáslí, můžete ho nahradit mlékem, ale musíte přidat alespoň lžíci citronové šťávy, jinak kouzlo nezafunguje.


5 komentářů:

  1. na pohled moc lákají, budeme to muset s holkama doma zkusit

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    dnes jsem objevila Váš blog a nestíhám číst. Máte to moc krásně všechno popsané a nafocené. Velmi inspirativní.
    Navíc mě zaujalo místo vašeho pobytu. Strávila jsem v Bechyni 4 nejkrásnější roky svého života a tak trochu závidím všem, kteří tam zůstali.
    Mějte krásný a plodný rok a těším se, až prostuduju všechny vaše příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě na těchhle muffinech baví, že jsou chuťově jiné. Když se přidají vlašské ořechy, nemají chybu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Gabrielo Bechyně je velmi krásná! Děti tam chodí do školy, bydlíme asi pět kilometrů od města a rádi se tam procházíme.
    A doufám, že se i Vám bude letos dařit!

    OdpovědětVymazat