pondělí 7. ledna 2013

Labneh aneb odkapte si jogurt

Labneh neboli Laban je čerstvý, nesýřený, původem Libanonský, sýr. Konzistenci má podle toho, jak moc ho necháte odkapat - od roztíratelné až po tužší. Dokonce se z něj dají tvarovat kuličky, obalovat v koření a nakládat do olivového oleje. Ostatně takováhle přehlídka vám vyjede při zadání slova Labneh do googlu. Původně jsem jej začala dělat na základě receptu ze stránek Jak na to. Ty si ostatně stojí za to projít pokud se chystáte na sýry nebo jogurty. Roztíratelná verze sýra labneh připomíná velmi lučinu. Letos před silvestrem jsem objevila ještě jedno skvělé využití pro tento sýr. Pokud máte rádi pomazánkové máslo, stačí vmíchat do sýra z jednoho litru jogurtu cca 50g  změklého másla. Nejlepší je to prošlehat mixerem aby se máslo se sýrem dokonale spojilo. Poté můžete ochutit jako pomazánkové máslo nebo dále použít na pomazánky. No a ještě jedno využití jsem našla, když jsem v létě pekla chees cake. Labneh může nahradit čerstvý sýr Philadelphia, který se tam používá. Tím se vyhnete tomu, že upečete obyčejný tvarohový koláč jako v případě, že použijete obyčejný tvaroh! Chystám se ještě zjistit, jestli by nemohl méně odkapaný labneh z velmi tučného jogurtu, nahradit mascarpone ;).


A teď tedy jak na to. Už jsem v jiném článku popsala, jak si vyrobit jogurt na ústředním topení. Další variantu přidám až to bude aktuální.  Pokud se chystám odkapávat z něj labneh, ani ho nedávám do sklenic. Dále jen fotky, postup si přikousněte z předchozího článku :).






Pokud ještě nevyrábíte vlastní domácí jogurty, můžete si samozřejmě jogurt koupit. Pořiďte ho kolem jednoho litru a to nejlépe opravdu poctivý jogurt jako je například Holandie. Na jednu plachetku nedávejte více než litr jogurtu, špatně pak odkapává.
Když máte jogurt, připravte si hustší plátno nebo třeba utěrku a nádobu, do které bude odkapávat syrovátka. Pak můžete buď vmíchat do jogurtu lžičku soli, česnek, bylinky atp. a nebo ho nechat jen tak a dosolovat a dochucovat až hotový sýr. Dělám oboje, ale kvůli dalšímu využití syrovátky spíš ochucuji až výsledný sýr. Syrovátku pak můžete zamíchat do žrádla pro zvířata (psy, kočky, slepice...) nebo si ji přidat do koupele a nebo si z ní udělat dokonce jednoduchou pleťovou vodu, ale o tom někdy jindy.
Když máme připravenou plachetku, přendáme do ní jogurt. Osvědčilo se mi ji přitom vložit do nádoby, do které bude poté odkapávat syrovátka. Konce pklachetky svážeme k sobě a zavěsíme. Někdo zavěšuje do lednice, ale moje zkušenost je, že když nechám večer odkapávat, ráno je hotovo a sýr se mi nikdy nezkazil.




Pokud odkapete labneh hned, bez chlazení, je kyselejší, protože v něm proces ještě probíhá. Pokud ho necháte schladit alespoň 24 hodin, je kyselý méně. Než se proces rozebějne je odkapáno. No a samozřejmě že varianta je nechat ho odkapat v lednici nebo jinde v chladu.
Po vykapání, které trvá mezi osmi a dvanácti hodinami, zformujete bochánek nebo upravíte dál podle chuti. Je to jednoduchý a celkem levný způsob jak získat zase větší kousek nezávislosti a soběstačnosti!

9 komentářů:

  1. Jů, labneh. Znám. občas dělám a moc mi chutná. Díky Lucko.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko zdravím! Labneh už pár let dělám a pořád nacházím nová využití. Na zahraničních stránkách jsem dnes objevila, že z něj pečou například cheescake i jiní http://cookingweekends.blogspot.cz/2011/07/labneh-yogurt-low-fat-cheesecake-7-inch.html A nebo z něj třeba dělají pěnu s ovocem http://www.tasteofbeirut.com/2011/07/labneh-mousse-with-berries/ Děkuju za návštěvu!

    OdpovědětVymazat
  3. jo ták, tak on to je sýr. a já že jogurt nekupujeme... takže dnes koupím ty Hollandie a zítra vyzkoušíme labneh na chleba. aspoň my s mužem, děti mléko ne... kdoví, třeba kvůli němu i jogurt zkusím dělat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to neznám, za vyzkoušení to určitě stojí, díky:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem moc zvědavá jak se vám labneh daří!

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko, uz kape ;)
    KatKa

    OdpovědětVymazat
  7. KatKo jsem zvědavá, jak vám bude chutnat!

    U nás teď není týden, kdy bych aspoň jeden neodkapala...

    OdpovědětVymazat
  8. Dělala jsem podobně, je to moc chutné :) Fotky mám na stránce :)

    OdpovědětVymazat
  9. Evo koukala jsem a prima! Takhle si nechám někdy odkapat jogurt, jen krátce, aby byl hustý. To když do něj chci dětem třeba míchat ovoce...

    OdpovědětVymazat