neděle 27. ledna 2013

Lasagne s houbami

Pokud máte tak trochu vztek, je pár věcí, které mohou trochu ulevit. Mě například pomuže hníst nudlové těsto. Po čtvrt hodině hnětení mě opustí nejen vtek, ale i síla :). Takže jsem dnes dělala lasgne. Zrovna tento konkrétní recept tedy předpokládá, že máte doma nějaké houby. My jich měli zamraženo několik velkých pytlů a další tři litry nasušené, ale klidně můžete použít na omáčku i žampiony a nic se nestane. Já pracovala s houbami mraženými a mohu potvrdit, že jsou stejně aromatické jako ty čerstvé.
Doporučuju nejprve si postup přečíst celý, abyste těstně před tím, než půjdete dělat těsto na lasagne nezjistili, že musí pak ještě půl hodiny ležet. Píšu to proto, že s tím mám sama bohaté zkušenosti :D.



Lasagne s houbami

lasagne
350g polohrubé nebo hrubé mouky
1 vejce
3 - 4 lžíce vlažné vody
špetka soli
špetka kurkumy (není nutná)

omáčka
1 cibule
2 lžíce mouky
1/2 litru krájených hub (cca)
1 litr plnotučného mléka
4 lžíce oleje
sůl a čerstvě mletý kmín

100g strouhaného sýra

Nejprve si zpracujeme těsto na lasagne. Hněteme ho minimálně čtvrt hodiny, musí být velmi tuhé a hladké. Pokud nám zpracovat nejde, necháme ho deset minut odležet překrýté utěrkou a počkáme až mouka nasákne všechnu vlhkost. Pak se nám bude s těstem pracovat lépe. Když těsto zpracujeme, vložíme ho celé do igelitu a uložíme na půl hodiny do lednice. Toto je velmi důležité pro další práci s těstem a nedoporučuji tuto fázi vynechat.

Mezitím si zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme houby, sůl a kmín. Společně dusíme doměkka. Téměř vydusíme tekutinu a houby zaprášíme moukou. Směs promícháme a zalijeme mlékem. Dosolíme. Celou směs vaříme do mírného zhoustnutí. omáčka musí být poměrně řídká, protože těstoviny budeme zapékat syrové. Také by měla být slanější než obvykle, protože část této slanosti pojmou lasagne. Po projití varem omáčku odstavíme.

Na strojku na těstoviny tvarujeme lasagne. Kousky těsta obalujeme v hrubé mouce a postupně rozvalujeme. Já je rozvaluji jen na předposlední stupeň, na tom posledním jsou už moc tenké. Klademe je nejlépe na rozprostřený ubrus, který není třeba pomoučňovat. Já jednotlivé pláty dál neořezávám, až při kladení do pekáčku je stříhám nůžkami nebo trhám na potřebnou velikost. Přitom si těsto stále ponechávám v igelitu a mezi jednotlivým rozvalováním obaluji v hrubé mouce.



 

Na dno pekáčku (netřeba vymazávat) vlijeme trochu omáčky - nejlépe bez hub. Dále pak vrstvíme lasagne a omáčku s houbami na sebe. Poslední vrstvu tvoří omáčka, nejlépe už bez hub. Nakonec opatrně celou vrstvu propícháme vidličkou v celé ploše, aby mohla unikat pára a nedělaly se nám bubliny.


Poté dáme pekáček do předem vyhřáté trouby a pečeme na nejnižší poloze zhruba 30 minut na 200°C. Hlídáme a pokud je povrch příliš suchý, začíná zlátnout, polijeme ho několika lžícemi osoleného mléka. Vrchní vrsta musí být vždy lehce ponořená jinak ztvrdne. Na závěr vrch zasypeme strouhaným sýrem a necháme zatavit. Lasagne vyjmeme z trouby a necháme ještě alespoň čtvrt hodiny stát. Těstoviny pojmou nadbytečnou tekutinu a budou se lépe krájet. Ačkoliv na první pohled vypadá porce menší, jedná se o velmi syté jídlo.




2 komentáře:

  1. lasaně u nás jedou pravidelně. tyhle domácí jsou výborné. děti rády pomáhají, berou ze strojku a tak. abych si přihřála svou polívčičku, protože mám ráda ty celozrnné věci, přidávám do nich špaldovou mouku, dají se udělat i jen z ní a jsou dobré. podle Kláry z kopce ji teda přesívám a je to dobrá rada.
    akorát tenhle recept bych si musela trochu pozměnit. děti musí bez mléka. jedině nahradit sojovým a nastrouhaným tofu místo sýra.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu perfektní recept, který o víkendu zkusím. jaký strouhaný sýr je do receptu nejlepší? Parmazán? Gouda? Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat