středa 23. ledna 2013

Mýdlová pěna

Tenhle recept je až směšně jednoduchý a efektní. Mohu říct, že mi tato pěna velmi usnadnila život. Můžeme do ní opět přidat bylinky i vonné silice podle své volby a navíc opravdu skvěle myje - a na vodě plave :). Můžete jí používat místo sprchového gelu nebo šamponu. V druhém případě je potřeba vlasy po umytí pěnou spláchnout octovou nebo citronovou vodou, kterou však poté také spláchnete. Pokud by vaše vlasy byly po umytí těžké a zdály se vám mastné, rozpusťte si lžíci jedlé sody ve čtvrt litru vody a pře mytím touto pěnou si je roztokem opláchněte.



Mýdlová pěna

Nádoba o objemu 3 l
150 g strouhaného nejlépe marseilského mýdla
1 l odvaru z hrsti měsíčku a heřmánku (nebo byliny dle volby)
2 lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
silice

Bylinky vaříme ve vodě pět minut, necháme dalších pět minut stát a pak scedíme. Mýdlo smícháme s polovinou horkého odvaru a tyčovým mixérem zcela rozmixujeme. Směs bude tekutá a bude pěnit. Necháme ji chladnout, bude postupně tuhnout. Pomalu ji dořeďujeme, vmícháme sodu a mixujeme nebo šleháme do úplného vychlazení. Je ale třeba opravdu šlehat tak dlouho, dokud pěna nevystydne a nebude celý objem mýdla zpěněný. Pak přidáme tak 15 kapek oblíbené silice a naposledy prošleháme. Hodně nám to mixováním nabude (tak 5x). Konzistence by měla být asi jako ušlehaná šlehačka nebo pěna na holení :). Bude vás to svádět nechat to prostě ztuhnout do gelu, proč se s tím taky trápit, ale tento gel prostě nefunguje. Asi je v tom fyzika nebo co, prostě vlasy si s ním neumyjete. 
Také je lepší mít hlavní objem pěny v lednici, protože pokud je mýdlo bez konzervantů, žlukne. 




Už docela dlouho se chystám na výrobu vlastního mýdla, ale když už mám vše naplánováno, nakonec do toho něco přijde. Moc se ale těším, až si pěnu vyrobím z vlastního mýdla. Zatím kupuji Marseillské, bez barviv, aromat a konzervantů. Na rok mi stačí dvě 600 gramové kostky.

10 komentářů:

  1. zajímavé .... takovou pěnu neznám:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. No tak nevím, psala jsem komentář a asi se ztratil... A mezitím jsem napsala článek na svůj blog o šlehaných mýdlech :).

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko já ten komentář vidím v mailu a tady není :O Ale to neva. Já na tuhle pěnu přišla, když mi nefungoval prostý roztok mýdla. Je v tom nějaká fyzika, protože tohle myje senzačně. Jako nejlepší jsme doma uznali právě tuhle šlehačkovou konzistenci. Já už se ničím nemyju včetně vlasů a to je mám až do pasu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vidíš, a já to na vlasy ještě nezkoušela... Obecně se bojím používat mýdlo na vlasy po zkušenostech s nouzově umytými vlasy obyčejným mýdlem z drogérie. Tvrdé a zašedlé. A nepomohl ani kyselý oplach. Mám jemné a plihnoucí vlasy na ramena, myslíš tedy, Lucie, že mám pěnu zkusit?

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko: tak nad tím dumám už skoro hodinu a já bych to zkusila! Jen bych nepřidávala v tomto případě už do mýdla olej. Taky můžeš vyzkoušet spláchnout předem sodným roztokem jak tam v článku píšu někde na začátku. Já jak mám celkem hodně vlasů a dlouhé, tak jsem je měla po samotném mýdle ztěžklé. Po kombinaci pěna a ještě soda se mi chovají jako po běžném šamponu. Ten kyselý oplach (a to se obvykle nikde nepíše) chce z vlasů ještě spláchnout, protože jinak se rychle mastí. Chce to zkoušet a mít v záloze normální šampon :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlásím, vlasy umyty, ale druhý den opět zralé na mytí, takže asi zůstávám u alternativních šamponů...už tak si hodně vybírám, čím si vlasy umyju :)

      Vymazat
    2. Jitko to mě mrzí :(...když ony holt každé vlasy chtějí něco jiného. Já si myla šamponem vlasy naposled o vánocích, jinak pěnou. Vždycky když si je umyju šamponem, trvá pár týdnů než se to zase ustálí, ale pak mi stačí mýt vlasy jednou týdně.

      Vymazat
  6. Dobrý den, ráda bych se zeptala, ale pro vás asi nesmyslný dotaz..ztuhne ta pěna? Hledám nějaký recept na mýdlové cupcakes a nevím z čeho a jak udělat "krém". Vždy jsem pracovala jen s mýdlovou hmotou, domácí mýdlo jako takové jsem zatím nekoušela.. Děkuji moc za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle pěna je tak naředěná aby byla právě snadno davkovatelná. Když snížíte obsah vody na minimum nutné k rozpuštění a našlehání mýdla (třeba na třetinu) tak pěna ztuhne. zkuste malé množství s různým množstvím tekutiny. Ať to vyjde!

      Vymazat
  7. Dobry den,
    Skusala som robit penu,podla vasho navodu, ale nevyslo mi to:(do doby, nez som pridala lyzicu sody to vyzeralo nadejne, ciastocne aj po pridani prvej lyzice ale s druhou mi hmota zredla aaaa uz nie a nie zhustnut a nie a nie naaslahat. Neviete kde mohla nastat chyba? Moze to sposobit trebarz privela sody? Je z toho teda gel, ktory mam pocit ze umyva, hoci nepeni(skusala som ale len ruky nie vlasy)
    Dakujem za odpoved
    Janka

    OdpovědětVymazat