pondělí 28. ledna 2013

Opičí buchta nebo též monkey bread

Tuhle buchtu budou vaše děti milovat a vaše váha nenávidět. Vždycky, když jsem přemluvena ji upéct, zapřísahám se, že znovu už nikdy. Jenže pro děti je prostě jednou z nejlávějších, takže jednou do roka (vždycky v zimě) to celé podstoupím. Děti nejvíc láká, že si ji mohou trhat rovnou a bez krájení, že lepí a je plná tuku, cukru a ořechů. Ano, mohla bych si to zjednodušit a upéct normální kynuté těsto jak je to snad u všech receptů dohledatelných na českém internetu. Jenže to bude zase jen obyč kynuté těsto omáchané v sirupu. Lituju, ale je to tak. Někdy se to prostě obejít nedá, takže podstupuju všechny ty zdlouhavosti s pěnovým kváskem, moučnou peřinkou a zráním přes noc. Jediné, co si ulehčím, je konečné zadělání těsta a kynutí. Používám na to domácí pekárnu.
Až budete volit v čem péct, dejte přednost veliké nádobě před malou. Měla by mít alespoň tři litry, ale spíš ještě o něco víc. Těsto nesmí být výš než v polovině nádoby jinak se vám stane to co mě: naprosto nedisciplinovaně opustí formu a bude se vám potulovat po troubě. Z čehož vyplývá, že dortová forma, mnou použitá, je naprosto nevhodná. Obvykle se peče ve formě s komínkem uprostřed, takže lze použít velikou bábovkovou formu. Ostatně když projdete internet v angličtině, najdete plno obrázků již hotových opičnic. Pokud ovšem nemáte nic jiného, dá se upéct v obyčejném velkém hrnci (nejlépe litinovém) a otvor uprostřed prostě vypustit.
Recept je opět z Bible domácího pečení. Upravila jsem snad jen množství soli.


Opičí buchta

Pěnový kvásek

340g hladké mouky
400 ml mléka
2,5 lžíce medu
3/4 čajové lžičky sušeného droždí (2,4g)

Vše smíchá,e a našleháme ručním šlehačem. Šleháme přibližně 3 minuty. Vznikne poměrně husté, lepivé, provzdušněné těsto. Dáme ho buď do mísy nebo do nádoby pro domácí pekárnu.

Moučná peřinka

310g hladké mouky
3/4 lžičky sušeného droždí (2,4g)
3/4 lžičky soli

120g změklého másla

Suché složky smícháme v míse a nasucho je prošleháme metličkou, dobře se spojí. Dobré je nejprve vmíchat droždí, dobře prošlehat a až potom přidat sůl. Tuto moučnou směs vsypeme na pěnový kvásek a nemícháme. Měla by na kvásku tvořit vrstvu. Takto vložíme do igelitového pytle či tašky a dáme přes noc zrát do lednice.

Ráno necháme asi hodinu ohřát při pokojové teplotě a přidáme máslo. Nyní zpracujeme hebké, vláčné těsto, které necháme kynout zhruba 1,5 hodiny. Mělo by zdvojnásobit objem

Sirup a náplň

150g rozinek
150g sekaných ořechů (pekan - v původním receptu, lískové, vlašské, já použila mandle)
100ml rumu
120ml vroucí vody
220g másla
200g cukru (nejlépe hnědého)
4 čajové lžičky skořice

Rozinky v misce zalijeme rumem a vroucí vodou, necháme bobtnat alespoň hodinu. Potom scedíme a nálev uschováme.
Máslo, cukr a skořici společně rozpustíme - nepřipálíme! Směs za občasného míchání necháme trochu vychladnout. Směs musí být na máčení mírně teplá.

Tvarování

Z těsta tvarujeme kuličky, které mají cca 2 cm. Nedělejte je větší i když to svádí, nakynou ještě zhruba trojnásobně. Máčíme je v sirupu a vkládáme do formy. Dáváme je tam volně vedle sebe, ať mají kam kynout. Pokládáme je v jednotlivých patrech, která prosypáváme rozinkami a ořechy a ještě proléváme sirupem. Poslední patro musí být jen z těsta a dosahovat maximálně do poloviny nádoby. Zbytek sirupu smícháme s nálevem z rozinek a uschováme.
Troubu rozehřejeme na 180°C, do nejnižší polohy zasuneme otočený plech a na něj dáme péct buchtu. Pečeme cca 70 minut. Tak v polovině pečení můžeme přikrýt alobalem.
Po upečení vyndáme buchtu z formy a přelijeme zbytkem sirupu. Podáváme nejlépe teplé.








  









10 komentářů:

  1. jéjda, já jdu radši pryč... ale jako u všech těch dobrých věcí aspoň vím, kde jsou recepty pěkně pohromadě...a někdy třeba...

    OdpovědětVymazat
  2. Náááádhera, jdu do toho! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. NO a já se picnu,,, to vypada famozně!!!! kasha

    OdpovědětVymazat
  4. Jejda to vypadá prudce jedle................pryyyyyyč.........moje váha by mi mohla říct něco hodně neslušného :-)) anonka

    OdpovědětVymazat
  5. pááni, ten je vážně pracný.... ale musí to být dobrůtečka:-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Sbíhají se mi sliny - je to ale pracný recept! Hotové dílo vypadá nádherně - připomíná mi návštěvu řecké cukrárny. Mňam ňam :) Zuza

    OdpovědětVymazat
  7. To je vražedné :), ukládám a někdy upeču! Lucie, co nám to děláš :)!? J.

    OdpovědětVymazat
  8. Co!Mi!To!Děláš!??:-)) Renatask:-)

    OdpovědětVymazat
  9. :D moc jsem se pobavila :D Dva měsíce mě dcerka přemlouvala na tuhle buchtu. Vymlouvala jsem se že budou vánoce, že byly vánoce a teď už nebylo kam uhnout. Uvažuju, jestli by nebyla možná nějaká slaná verze třeba s olivami a sýrem. Musím to promyslet...

    OdpovědětVymazat
  10. Už je to tu rok, ale teď jsem opičí chléb a jiné trhací buchty teprv objevila - ano, jsou jich slaných mraky, sýrové, česnekové, pizzové, dělá se většinou i tohle těsto jednodušeji, v různých chutích - vypadá vše moc zábavně.
    Já právě upekla skořicové rolky ve formě z harmonik, dopadlo to výborně.


    OdpovědětVymazat