pondělí 16. července 2018

Krém na obličej se solí z Mrtvého moře

    Historie receptu je jednoduchá. Existuje kosmetika s produkty z Mrtvého moře, pomáhá při kožních problémech, lupénce a podobně. Také jsem sama na sobě zaznamenala čistící účinky mořské vody, které byly zpočátku dost divoké a projevy nepříjemné, ale zlepšily mou pleť na mnoho týdnů. Účinky krému nejsou tak důrazné, ale věřím, že pravidelným používáním, budou znatelné.

    

    Je tu ovšem ještě jeden nezanedbatelný bonus. Mořská sůl (vlastně jakákoliv) je skvělý konzervant. Krém takto vyrobený vydrží v lednici měsíce. Při použití vitamínu E zůstanou v dobré kondici i tuky. Trvanlivost se prodlouží především u krémů, do kterých použijete bylinné výluhy ať už ve vodě nebo v oleji. I když výluh pečlivě filtrujete, vždy tam jemné organické částečky zůstávají a mohu časem plesnivět. Protože se krémy lépe dělají ve větším množství, cca 200 ml a více,  konzervace se hodí. Druhá možnost je o krémy se dělit s kamarádkami a nebo vyrábět společně.   Existují jiné způsoby konzervace, ale mě jde především o čistotu a dostupnost, jak fyzickou tak finanční. Sůl z mrtvého moře seženete v každé lékárně a není drahá. Budu zkoušet další druhy solí, například mě láká himalájská. V nouzi je možné použít i běžně dostupnou mořskou jedlou sůl. Otestuju i další způsoby konzervace a uskladnění a v nějakém dalším článku se o výsledky podělím.

    Krém, na který sem dám recept, měl být konzistencí, barvou a vůní co nejpodobnější komerčním výrobkům. To naráží na jeden zásadní problém a tím je to nejskvělejší v domácích krémech, byliny. V tomto krému je obsažen měsíček lékařský v dvojí formě, výluh v horké vodě a výluh v oleji. Na obojí je teď ta pravá chvíle, protože měsíček můžete mít čerstvý. Jak vyrobit olejový výluh najdete v jednom starším článku. Problémém bylin v kosmetice není jen její trvanlivost, jde i o její vůni a barvu. Byliny, zvláště v oleji, jsou specificky cítit a až na vyjímky (růže, levandule...) to není vůně, kterou si každý oblíbí. Řešením jsou silice, tam je potřeba nejít jen po vůni, ale i po vhodnosti pro váš typ pleti, předem otestovat reakci kůže a uvědomit si, že silice jsou silným koncentrátem s často důraznými účinky. Já protentokrát použila jeden ze vzorků olejového arabského parfému, bílý mošus (white musk). To je velmi čistá až mýdlová vůně a do kosmetiky se hodí. Celkově jsou arabské olejové parfémy do kosmetiky vhodné, protože jsou poměrně stabilní. Je ale potřeba si uvědomit, že ne vždy jsou zcela přírodní. I tady je třeba vyzkoušet reakci kůže.

    Někdy je použití bylin vyřešeno přidáním lihových výtažků, tinktur. Ty mohou vyřešit hned dva problémy. Jsou-li přidány až po ohřívací fázi, alkohol zafunguje jako konzervant. Tyto výtažky jsou také méně cítit. Rozdíl je ovšem v účincích. Nejsilněji bude vždy působit kombinace všech tří způsobů zpracování. V každém z těchto tří médií se vylouhuje trochu jiná sestava účinných látek. Pokud budete dělat čistě léčebný krém (měsíčkový, kostivalový, třezalkový) tak je tohle kombo superúčinné.

    Barva bylinných krémů není zcela bílá. Emulgace krém velmi zesvětlí, ale nikdy do komeční zářivosti. Já jsem do toho svého dala nepatrné množství červeného potravinářského barviva rozpuštěného v několika kapkách vody. Chystám se vyzkoušet barvící sílu bezinek a aronie.

Krém na obličej se solí z Mrtvého moře a měsíčkem lékařským


10 ml včelího vosku
200 ml libovolného oleje s vylouhovaným měsíčkem
200ml výluhu z měsíčku
1 vrchovatá čajová lžička soli z Mrtvého moře
20ml kosmetického glycerinu
špetka potravinářského barviva (volitelné)
olejový parfém nebo silice (volitelné)
tyčový mixér




    
     Předem si připravíme výluh z měsíčku lékařského. Vezmeme pět právě rozkvetlých květů (nebo 2 lžíce sušené drogy) a zalijeme ji 300ml vařící vody. Necháme odstát 20 minut až půl hodiny. Scedíme a odměříme 200ml výluhu.  Toto vše platí jen pro vnější užití. Pro pitné kůry se množství i čas louhování liší. Přidáme mořskou sůl a dobře rozpustíme.
    Do vodní lázně dáme rozpouštět včelí vosk. Mezitím v další vodní lázni ohřejeme měsíčkový olej na teplotu cca 60°C. Poté vléváme pomalu olej do nádoby s voskem, tu máme ve vodní lázni už na vypnutém vařiči.  Mícháním oboje propojíme. Pokud se vosk sráží, prohřejeme směs ještě krátce společně. 
     Směs oleje a vosku vyjmeme z vodní lázně. Nyní vezmeme si tyčový mixér, výluh měsíčku ve vodě a za stálého mixování velmi pomalu vléváme vodní složku do olejové. Je to trochu jako výroba majonézy. Když se oboje propojí, máme pravděpodobně řidčí emulzi. Nyní přidáme glycerin, krátce promixujeme a necháme zhruba 20 minut chladnout. Pak jen přidáme barvivo a parfém či silice. Oboje dáváme do krému vychladlého pod 40°C. Teď už by měl mít krém správnou konzistenci. Ještě lehce zpevní v ledničce. V tomto poměru vodní a olejové složky se krém dobře roztírá a vstřebává i po vyndání z chladu. Díky přídavku glycerinu spolu s vodou má dobré hydratační schopnosti.
    


Žádné komentáře:

Okomentovat