pondělí 30. července 2018

Recyklace papíru na věci užitečné

    Recyklaci papíru se věnuju už poměrně dlouho. V tomto případě nejde ani tak o důvody ekologické, protože dobře vytříděný a odevzdaný papír je podle mě řádně recyklován i průmyslově. Ačkoliv může být pak bělen a barven a to už tak úplně eko není. Já spíš na začátku hledala materiál, kterého bude hodně, bude levný a široce využitelný. Tohle papír v různých podobách splňuje a přitom předměty z něj jsou zároveň lehké i pevné.


    Ale jako úplně první bych ráda představila využití papíru na zahradě. Tedy spíš nepotištěných kartonu zbavených lepící pásky. Takové my celoročně schraňujeme a pak využíváme k mulčování. Velmi se to vyplatí v místě, kde je nemožné se jinak zbavit plevele. Jejich užití je taky výhodné tam, kde je tráva, my tam chceme záhon a nemáme k dispozici žádnou techniku. Na pěstování zeleniny bych ho doporučila jen tam, kde nejsou problémy s vodou a se slimáky. V prvním případě karton pouští málo vláhy do země. Pokud vám prší málo, voda se pod karton ani nedostane. V případě slimáků se jim pod kartonem bude skvěle dařit i v sušších obdobích, kdy byste s nimi jinak problém neměli.


    Na zakládání záhonů je ale skvělý a zrýt takový záhon zvládne i žena. Je třeba počkat buď na jaro nebo na podzim na delší vlhké období. Plochu posekejte, trávu nechte ležet a můžete na ni navézt kompost nebo uleželý hnůj. Poté ji překryjte kartony tak, že se budou výrazně překrývat. Máte-li dost kartonu, položte dvě vrstvy. V této chvíli je dobré karton zatížít kameny a pokrýt starým senem, slámou nebo posekanou travou (tou ve slabé vrstvě aby neplesnivěla). Tento poslední krok má dva důvody, jednak bude budoucí záhon lépe vypadat v mulči ze sena než pokryt jen kartonem a také mulč udrží na povrchu více vláhy, která může pronikat postupně dovnitř. Mulč na povrch doplňujte dle potřeby. Když ponecháte toto na pozemku půl roku, tak pak stačí zbytek shrabat a zkompostovat. Pozemek zryjte, zem bývá kyprá a má drobkovitou strukturu, také je v ní mnoho  žížal.


    Dalším způsobem jak doslova spotřebovat letáky a noviny je výroba briket. Manžel je míchá půl napůl s pilinami, kterých máme hodně po řezání dřeva a je dobré je zpracovat. Postup není složitý, ale vyžaduje prostor odolný vůči vodě a hodně místa na sušení. Briketami ohříváme přes léto vodu v koupelnových kamnech. 


     Letáky nebo noviny se natrhají na malé kousky a namočí na den či několik dnů do vody. Pak se nástavcem na vrtačku, určeným k míchání barvy, rozmixují na co nejhladší kaši. Do té se nasypou piliny, promíchají a speciálním lisem na brikety se vytváří jednotlivé cihličky. Při lisování vytéká velké množství vody, proto se to nejlépe dělá venku. Pak už se dají brikety sušit, což trvá i několik měsíců. Nenechte se oklamat suchým povrchem, uvnitř může být briketa ještě vlhká. Je třeba počítat s tím, že v kamnech nehoří jako dřevo, spíš žhne. Ale při omezení přístupu vzduchu, žhne poměrně dlouho.







    Moje oblíbené zpracování papíru je na drobnější dekorace a užitné předměty. Technologie může být různá podle toho, jak moc času, energie tomu chcete věnovat. Úplně nejprostší způsob jsem použila na výrobu mísy na ovoce. Tu jsem opravdu potřebovala a používám jí už několik měsíců. Výhodou je, že když ji nešikovně chytnete a kousek se uloupne, spraví to libovolné disperzní lepidlo a nic není poznat. V pohodě pojme tři kilogramy ovoce.


   Na fotkách je postup celkem dobře vidět. Nejprve si papír roztrháme na malé kousky. Tady jsou použity výhradně ruličky od toaletního papíru. K papíru můžeme přidat libovolné sušené přírodniny, v tomto případě je použit starší čaj. Pokud chcete ale například okvětní lístky vcelku, přidejte je až na závěr. Roztrhaný papír zalijeme vařící vodou tak, aby byl ponořený. Po vsáknutí vody do papíru můžeme dolít. Papírové směsi dáme alespoň 24 hodin na změknutí. Poté ji dohladka rozmixujeme kuchyňským tyčovým mixérem. U menšího množství to funguje dobře. 
    Připravíme si velkou mísu, nepřilnavou folii, houbičku na nádobí nebo něco jiného, co dobře saje a dá se ždímat, igelit na překrytí stolu, plastové sítko (půjde umýt a dál normálně používat) a nádobu na odpadní vodu. Pokud to můžete dělat přes léto venku, budete to mít jednodušší. Já se k tomu dostanu spíš v zimě, takže se držím igelitu a hadru.
    Mísu poryjeme nepřilnavou folií, papírovinu nabereme do sítka, necháme okapat a o částech nanášíme na mísu. Jednotlivé vrstvy odsávamé a pěchujeme na podklad houbičkou. vytvoříme skořepinu o síle 1-1,5cm. Vyschnutím se vrstva ztenčí a na mísu, která má udržet váhu ovoce, potřebujeme nějakou pevnost. Můžeme vytvarovat i stojánek nebo jen rovné dno aby mísa dobře stála. Na závěr odsajeme co nejvíc vody a dáme mísu i s vnitřní předlohou schnout na slunce. To může trvat i několik dní. Když zpevní tak, že jde sejmout, sloupneme folii (kterou můžeme používat opakovaně) a necháme mísu doschnout zevnitř. Nesundáváme mísu předčasně nebo se nám schnutím zdeformuje. I do budoucna ji, plnou ovoce, nikdy nechytáme za okraj, mohl by se vylomit.
    Finální úprava je na vás. Já ponechala mísu zcela přírodní a ovoci to svědčí. Jen je třeba hlídat aby se nezačalo kazit, to by mísu znehodnotilo. Myslím, že oproti sklu a keramice papír dýchá a ovoce se tak nezapaří. Papír stačí oprášit nebo otřít rychle vhkou houbičkou. Pokud zvlhne tak ho znovu nechte uschnout. Pokud máte obavu nechat papír holý, je možné koupit bezbarvý lak či barvy s atestem na kontakt s potravinami. Můžete mísu buď napustit naředěným bezbarvým lakem, aby zůstala zachována struktura, nebo rovnou omalovat.




    Stejným způsobem můžete natlačit papírovinu do silikonových nebo vazelínou vymazaných forem a vytvářet například vánoční ozdoby.


   




    Pokud zvolíte spíš trhání novin na proužky, jejich máčení v řídkém uvařeném škrobu a lepení na formu nebo balónek, můžete kromě misek a třeba odpadkových košů, vytvářet i masky.

U tohoto koše je vylepen z proužků vnitřek aby byl hladký pro barvení.



    Pokud vám papírovina zbyde, vyždímejte ji v sítku a v menších dávkách zamrazte v igelitových sáčcích. Pak stačí zalít horkou vodou a počkat až rozmrznou. Kvalita se neztrácí.

1 komentář:

  1. To je naprostá paráda! :) Já jsem nedávno také v rámci nějakého toho šetření sháněla různé alternativy k tomu, abych mohla nakupovat i nějak trochu jinak a docela dost se mi podařilo najít tuto stránku zde , která poskytuje různé slevy :) Tak jestli chceš ušetřit, tak mrkni!

    OdpovědětVymazat