úterý 14. srpna 2018

Recyklace oblečení a textilií vůbec

    V první řadě se musím omluvit za blogové zdržení, ale pozapomněla jsem na rodinnou dovolenou. Tudíž blog dnes a to na téma, které se velmi rozjíždí na sociálních sítích hned vedle protiplastové kampaně. Ze všech ekologických kampaní mám velkou radost, protože minimálně část nabádá k nakupování s rozmyslem nebo k tomu si některé věci odepřít. 
    My jako rodina moc v nákupech oblečení nejedeme. I pubertální dcera už víc přemýšlí, co koupit a teď to plánuje dorovnávat v seconhandech. Pro sebe občas něco přešiju, protože se mi většina konfekce nelíbí a navíc tedy zdaleka nemám konfekční postavu. Část oblečení po dětech rozdáme a zase nějaké dostaneme. A pak jsou tu oděvy, povlečení, prostěradla, ručníky, které se pro jakékoliv běžné využití nehodí. Jsou děravé, flekaté, nemoderní, divně barevné... A právě z těchto kousků je možno udělat něco dalšího, co může sloužit ještě velmi dlouho a může to být i hezké.
    

    Pokud se rozhodnete  starý textil zpracovávat, je možné jít dvěma cestami (pominu-li přešívání). Buď si ponecháte každý kousek hadříku, vypraný, složený a barevně roztříděný a čekáte až přijde jeho chvíle. Touhle cestou jdu já a je prostorově náročná. Mám textil na půdě v pytlích a moc to nedoporučuju. Lepší jsou velké krabice nebo přepravky. V pytlích se špatně hledá a během tvůrčího zápalu si způsobíte ve skladu chaos. 
Druhou cestou je, že si ponecháte jen to, co vám barevně ladí s interiérem a hodí se na váš konkrétní projekt. Takové kousky posbíráte po známých a doplníte v seconhandech. Z těchto textilií hned vystříháte potřebné kusy nebo je nastříháte na proužky, které spojíte. Tak budete nejspíš postupovat pokud máte méně prostoru a nebo chcete-li vyrobit konkrétní věc. Ani jeden přístup mi nepřipadá horší. Hlavně, že část textilu bude dál zpracována. 
    Je možné jej použít na háčkované puffy a mísy či koše a košíky, na tkaní koberců, rohožek a podsedáků na běžném nebo dostupnějším kolíkovém stavu, nebo výrobu všech těchto věcí ze sešívaných, splétaných látkových copů a určitě i patchwork nebo šití pytlíků či nákupních tašek. Možností je mnoho a možná by to byl námět pro ty, které rády něco dělají rukama. Třeba by někdo i rád zaplatil za to, že z pytle jeho vyřazeného oblečení pro něj vyrobíte něco do domácnosti. Mohl by mít dobrý pocit hned několikrát. Poskytne práci, bude se chovat ekologicky a vše se mu vrátí v podobě užitného výrobku.
    
    Věcí, ve které utopíte velké množství textilu, včetně úplně všech odstřižků a jinak nepoužitelných kusů, je puff. Takový háčkovaný (nebo pletený) taburet, který textilem i vyplníte. Může posloužit jako stolek nebo podnožka, ale na vyšších se dá i pohodlně sedět. Jeho životnost je velká a po rozebrání by měl jít i vyprat v ruce.

    Nebudu zde psát přesný popis, protože ten se mění s materiálem, ale navedu vás jak postupovat. Nejprve si na základě interiéru i možností určete barevnost. Výsledek bude spíš strakatý než jednolitě barevný, pokud předtím textilie ještě neobarvíte. Můžete ale určit, které barvy vynechat úplně a které využít co nejvíc. 
    Dalším krokem je nastříhání nebo natrhání látek na proužky široké 2 - 3 centimetry. Výhodou trhání je, že je mnohem rychlejší, střihnete vždy jen šev. Velmi se při něm ale práší a je lepší to dělat venku. Stříhání je pomalejší a je třeba víc hlídat šířku pruhu. Když máte nějakou část nastříhánu, tak začněte pruhy spojovat. Není dobré je jen svazovat. Lepší je každý nastřihnout a spojit jak je to vidět v odkaze. Tento postup mám vyzkoušený a je funkční. Je lepší nespojovat za sebou různobarevné pruhy, spíš jich spojit větší množství v jedné barvě. Vzhled výrobku je možné korigovat tak, že si již prostřižené proužky budete spojovat přímo při práci.
    Háček buď můžete koupit nebo si ho vyřezat z větvičky jako já. Není to těžké a ušetříte. Časem napíšu i o tom. Pokud budete kupovat, tak bych to viděla na číslo 10 a víc, podle toho jak při háčkování utahujete.

   

      
    Začínala jsem pěti řetízkovými oky spojenými pevným okem. Do kroužku jsem pak háčkovala krátkých sloupků co se tam vešlo. Kolečko jsem dál rozháčkovávala po řadách až získalo průměr, který má mít výsledný puff.




    Od další řady už se nepřidává a po řadách háčkuje do každého krátkého sloupku další krátký sloupek. Zase až do požadované výšky puffu. Tedy spíš o něco víc, protože používáním se celý puff slehne, trochu sníží. Pak jsem v dalších dvou řadách několik oček vždy ubrala aby se miska začala uzavírat. V tu chvíli přijde čas puff naplnit.





    Právě teď se nám hodí staré napínací prostěradlo, klidně děravé, a odstřižky nebo rovnou celé nepoužitelné textilie. Prostěradlo jednou stranou dáme dovnitř puffu až je jím puff vyložen a plníme otvorem dokud není puff pevný. Poté přetáhneme zbytek prostěradla dovnitř a pečlivě zastrkáme aby byl kolem dokola zbytkových textilií.
    Začneme háčkovat víčko stejně jako jsme začínali celý puff. Výsledná placka musí být o kousek menší než otvor. Do vycpávacího otvoru ji pak všijeme proužkem látky. Je dobré použít kontrastnější barvu abychom víko snadno našli až budeme puff prát. Místo, kudy jsme vycpávali, je lepší dát na zem.


    Je velmi zábavné při používání puffu rozeznávat jednotlivé kousky oblečení, které jsme měli rádi nebo je děti nosily jako malé.


Dalším způsobem zpracování proužků textilií je tkaní na kolíkovém stavu. Ten je mnohem dostupnější než stav listový a pro výrobu užitkových věcí do domácnosti poslouží dobře. O výrobě pomocí tohoto stavu se rozepíšu jindy až toho vyrobím víc. Zatím mám za sebou rohožku z pruhů rifloviny. Byla celkem rychle hotová a slouží skvěle už půl roku. Navíc vpodstatě bez změny vzhledu. Na zátěžové věci riflovinu doporučuji. 



Vyrábíte něco ze starého textilu?

4 komentáře:

  1. Recyklace je moje srdeční záležitost.Dělala jsem kdysi kabelku a přišlo mi k smíchu,že je z vysloužilého pyžama mého manžela.Kabelku jsem háčkovala a byla trochu těžší,ale nosila jsem ji několik let.Pak mám další ze záclony a šatovky.Tkaní mám v plánu,jen co nasytím vnoučata háčkovanými hračkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja zase u tech pufu v kazdem z prouzku vidim to puvodni obleceni. Hodne je toho po detech, kdyz byly mensi, manzelovy kosile, povleceni. Takova kronika je to.

      Vymazat
  2. Děkuji moc za super článek, co se oblečení a recyklace týče. To my třeba ty naše staré a už nepoužitelné pracovní oděvy také recyklujeme, ale zatím se nám to nedaří tak dobře, jako vám.

    OdpovědětVymazat
  3. To je tak krásná práce, nemůžu se toho nabažit :) Jaké háčky používáš na háčkování? zatím přeju hodně štěstí

    OdpovědětVymazat