pondělí 26. listopadu 2018

Stručný rodinný průvodce zajímavými časy 2.díl - Psychická kondice

"Bez rodiny se člověk chvěje zimou v nekonečném vesmíru"  André Maurois

      

    Nejraději bychom poté, co jsme si přiznali, že problém je, a jak vážný opravdu je, začali hromadit zásoby, provádět rychlé změny a vůbec byli velmi aktivní. Než půjdete nakoupit konzervy, přečtěte si kapitolu, která je důležitější než všechny další kapitoly. To je totiž věc, která rozhodne, jestli budete mít osud pevně pod kontrolou nebo budete obětí.



    Zhoršující se prognózy týkající se budoucnosti, vyvolávají úzkosti především u žen. Nejzasaženější skupinou budou vždy matky malých dětí. Kromě strachu o děti a zpráv o stavu věcí kolem, to způsobuje snad i vědomí, jak malý vliv mají na dění kolem. Ovšem jsou to právě ony, které jsou vybaveny pro to, krizové situace skvěle zvládnout. Umí zhodnotit situaci, naplánovat si čas, zorganizovat vše s přihlédnutím k důležitosti. Navíc je u nich, díky čerstvému mateřství, nejvíc rozvinutá empatie a intuice. Nyní mohou nejvíc měnit chod svých rodin a vytvářet sociální vazby. Roky zažité společenské návyky mění nejvíc ženy na mateřské dovolené. Plno věcí, ač se v kontextu doby mohly zdát zbytečné, jako vaření z bio potravin, zero waste hnutí nebo třeba zájem o domácí porody, mohou být pro budoucnost naprosto zásadní.
    Pokud si krizové cestičky předem vyšlapeme, necháme je přejít do krve a začleníme je do běžného života, budeme se cítit bezpečněji a zároveň se vyhneme počátečnímu traumatu z prudké změny. Neznamená to nastěhovat se do krytu a jíst konzervy. Spíš si při každém nákupu uvědomit z jakého zdroje pochází které potraviny a zvolna si přivykat na ty lokální a sezónní. Přizpůsobit tomu vaření. Cizokrajné potraviny berte jako vzácnost a tak k nim i přistupujte. Vlastně tím naplníte i ekologický požadavek. Konzumujte každý týden i něco z krizových zásob (což je důvod nenakoupit jen hromadu konzerv), jednak si na ně přivyknete a naučíte se z nich chutně vařit a jednak tím zajistíte jejich rotaci. Toto téma bude mít vlastní kapitolu.
    
    Zjednodušte systém v domácnosti co se týká drogerie, úklidových prostředků a kosmetiky. Mnoho jich lze vyrobit doma, mnoho zcela opustit. Dělejte to postupně ať si přivyknete na jinou vůni i méně razantní účinky. Některé návody tu najdete a existují další, specializované blogy a knihy, které si můžete pročíst. Vyhněte se ovšem takovým, kde většinu surovin musíte nakoupit přes web a pocházejí z velké dálky. Je to možné řešit i lokálně a vše dozajista seženete do dvaceti kilometrů od bydliště. Navíc například výroba kosmetiky je vysoce kreativní činnost, která se může stát právě tím, co budete moci jednou nabídnout. Mnoho žen má právě tuto činnost jako hobby s vědomím, že tak prospívá zdraví své rodiny i planetě. Navíc využijete bylinkářství, což je další velmi oblíbená a užitečná dovednost. Naučte se nejen znát, ale i opravdu sbírat a zpracovávat rostliny, které rostou ve vašem okolí. Jeden malý atlas rostlin můžete mít na vycházkách vždy u sebe. V klidných časech, můžete zvolit opačný postup než je obvyklé. Nehledejte byliny na konkrétní problémy. Určete všechny rostliny, které se ve vašem okolí vyskytují během celé sezony a doma věnujte čas tomu, abyste si osvojili jejich účinky a způsob zpracování. Pokud vám chybí byliny v některé z důležitých skupin, můžete vyhledat jak je pěstovat. A to i v případě, že nemáte pozemek a bydlíte ve městě. Vždy je možné podniknout diverzní akci a osít mez či zanedbaný pozemek. Divoké rostliny mohou ovšem sloužit i k přípravě chutných jídel. Především na špenát, různá pesta a do salátů. Pomohou vám nejen zvětšit objem připravovaného jídla, ale i jeho nutriční hodnotu. Jen je musíte bezpečně poznat, protože i v naší přírodě se vyskytuje několik velmi jedovatých rostlin.




    Nejprve si ale doma sedněte a domluvte se, kde se při případné krizi sejdete. Pokud bydlíte v bytě, ale máte třeba blízko rodiče nebo blízké přátele v domku, sejděte se rovnou u nich. Samozřejmě pokud vám jsou ochotni poskytnout azyl. To platí především v případě blackoutu.
    Pokud někdo z rodiny studuje nebo pracuje dál od domova, měl by mít sebou vždy balíček, který se mu pro návrat domů bude hodit. Stačí jen zavírací nůž, sirky, dvě tři energetické tyčinky, vodu, prášek proti bolesti, náplast a provázek popřípadě vteřinové lepidlo na poškozenou obuv či jiný malér. U těchto balíčků nezapomínejte na obnovování obsahu dle trvanlivosti. Vodu měníme denně. Starou buď vypijeme, dáme domácím zvířatům nebo s ní zalijeme květiny.
    Rozhodně musíte vědět, kudy se dostanete pěšky domů i kdyby to mělo trvat déle. Do mobilu si stáhněte offline verzi map a je dobré mít u sebe nabitou powerbanku. V zimě není od věci nosit jednu vrstvu oblečení navíc, i kdyby měla být v batohu či jiném zavazadle, které nosíte. Rukavice, šála a něco na hlavu by mělo být samozřejmostí, i když to běžně nenosíte. Pokud jezdíte autem, můžete mít v kufru sportovnější oblečení a boty. Cestu je dobré si projít třeba na etapy a pojmout to jako výlet.





    K psychické pohodě v případě, že už se rozeběhne nějaký krizový scénář, rozhodně přispěje společně trávený čas. Přes den budou mít všichni své povinnosti, ale u jídla by se vždy měla rodina sejít. Je to čas uvolnění a zhodnocení proběhnuvšího času. Členové rodiny by neměli jíst osaměle jak se jim to právě hodí, ale ustanovit pevný čas snídaně, oběda i večeře. Režim je v krizových časech něco, o co se můžeme opřít, dodá nám to klid. I pravidelné vstávání, i když nás v danou chvíli nic nenutí, je velmi prospěšné. Takto zvládneme mnohem víc práce a věřte, že v takové situaci denně bude co dělat. A ještě se vrátím k času. Je dobré naučit se v čase orientovat. Vědět alespoň přibližně, ve které části dopoledne či odpoledne se nacházíme. Tomu velmi napomůže sledování slunce v různých částech dne a ročních obdobích. V domě či bytě by měly být alespoň jedny mechanické natahovací hodiny a někdo by měl mít povinnost je pravidelně natahovat. Pokud seženete mechanické náramkové hodinky v dobré kondici, měl by je mít vždy na ruce ten, kdo odchází mimo domácnost, aby se mohl vrátit v předem domluvenou dobu. K odchodu z domova mě ještě pro psychickou pohodu napadá, že každý odcházející by měl někomu říct kam jde a kdy se vrátí. Nebylo by příjemné zjistit, že někdo není k nalezení. Zdá se to nyní, v době klidu a mobilních telefonů, jako banalita, ale takové opomenutí může v krizi způsobit zbytečný stres a nebo vyprovokovat aktivitu, která nemusí být bezpečná.
    Stará dobrá volná neděle bude vhodná na regeneraci a osobní koníčky. Pokud máte malé děti nebo máte sami zálibu v hraní her, můžete se jimi postupně vybavit. Věřte, že v chladném, nevlídném dni, kdy je teplo jen v jedné místnosti, se hodí mít pár společenských her. Snižuje to napětí, ponorkovou nemoc a odvádí pozornost od nepříjemných myšlenek. Také hraní her upevňuje vztahy v rodině a vytváří něco, nač se můžete společně těšit.




    Pokud se běžně pohybujete na internetu a účastníte se dění na sociálních sítích tak víte, jak těžké je se odpoutat. Ještě těžší je to pro děti a puberťáky. Je dobré začít trénovat offline neděle, víkendy a dovolené. Postupně, ale nekompromisně. Pro puberťáky může být ztráta takového kontaktu opravdu frustrující a tak je vhodné si na takovou situaci přivyknout. Za krize by nebylo příjemné ještě řešit puberťáka, který nemůže na sociální sítě. Samozřejmě rodiče musí jít příkladem a sami mobil vypnout. Jeden přístroj prohlašte za rodinný, na ten se vám mohou přátelé a rodina dovolat.

    Je velmi užitečné se dobře zorientovat v okolí bydliště. Platí to pro krajinu i město pokud tam bydlíte. Nejprve se jedná o pár ulic či blízký les, ale nakonec by vzdálenost měla dosáhnout alespoň pěti kilometrů na každou stranu. Projděte si všechny cesty pěšky nebo je projeďte na kole. Alespoň zjistíte co kde roste a které cesty jsou zaniklé. Vypátrejte také, kde je nejbližší studánka či pramen a zajděte se podívat v jakém je stavu, můžete ho i vyčistit a udržovat v dobrém stavu. Vůbec se snažte po okolí chodit pěšky, může se to hodit. Objevíte, kde chovají krávy nebo prodávají med. Také se tak dobře navazují sociální kontakty s lidmi, kteří bydlí poblíž a třeba pravidelně chodí třeba venčit psa. Chůzi považuji za velmi důležitou. Choďte s dětmi, ať se to pro ně stane přirozené a příjemné. Pomalu prodlužujte vzdálenosti. Za den by měl být zdravý člověk schopen ujít bez větší újmy 25 kilometrů. Obnáší to schopnost orientovat se v terénu, vlastnit alespoň jednu papírovou turistickou mapu okolí a dobré boty. 

    


    Pokud vlastníte kus půdy, zahradu nebo jen balkón, je nejvyšší čas uvést tyto do stavu, kdy je možné z nich získávat potraviny. Zrovna toto může výrazně pomoci. I k tomuto tématu existuje literatura a já se pěstování budu věnovat v jedné z dalších kapitol. Je to ale věc, která vás rovněž psychicky podpoří.

    Ještě jsou tu dvě věci, na kterých můžete začít pracovat už teď a do budoucna budou mít pro vás velký význam. Tou první je uvědomění si ročních období a slavení svátků. Oslavy pojímejte po svém a nebo tradičně, ale slavte! Chystejte Vánoce celý advent ať jste nebo nejste věřící. Totéž s velikonocemi. Oslavte sv. Martina i Václava. Zjistěte, které svátky vás oslovují, čtěte a vymýšlejte jak je začlenit do svého roku. Pomohou vám ho rozdělit, budete mít něco, nač se těšit a vybudujete si rodinné tradice. Ty jsou spolu s pevnějším režimem dne a společnými aktivitami něčím, oč se můžete v těžkých chvílích opřít.






    Druhou důležitou podporou je komunita. To je asi nejtěžší věc, protože nezávisí jen na vás. I toto začněte řešit co nejdřív. Vždy je dobré být v centru komunity než na jejím okraji. Zkuste poznat své sousedy. I když zjistíte, že jsou mezi nimi někteří jedinci třeba asociální nebo přímo agresivní, alespoň víte, odkud může přijít problém. Také je přínosné vědět, kolik je v komunitě slabších jedinců, starých lidí a podobně. Na ty se bude muset pomoc v době krize zaměřit. Je dobré se účastnit komunitního života nebo přímo komunitu budovat. Cesta může vést přes děti. Mateřská centra, Dny dětí a další akce, vzájemné hlídání a pomoc potřebným. Dobře je nehledět na vzájemné rozdíly, různé názory ať už politické nebo třeba výchovné, ale hledat společné zájmy. Zažili jsme mnoho desetiletí klidu a tedy i luxusu vybírat si své přátele a komunitu. Nebo se obejít zcela bez ní. Ale komunita chrání i své nejslabší. Je to sociální síť, když jiné struktury nefungují.
    
    Rozhodně sebou nenechte cloumat strach víc než je potřeba, protože to samo o sobě nic neřeší. Zároveň se nenechte ukonejšit, že se nic neděje a času je dost. Buďte ostražití a připravení.




  Poznámka: kapitola ještě není hotová definitivně. Obsahuje informace, které někomu mohou připadat samozřejmé, ale neuvažujeme všichni stejně a proto tuto kapitolu považuji za důležitou.
Další blog ze série se bude věnovat krizovým zásobám. Bude určitě rozdělen na více částí a budou k němu patřit i recepty. To všechno až po vánocích ať si nekazíme advent. No a hlavně je s tím víc práce než jsem myslela.
A pište dál do komentářů. Pro mě jsou to dobré podněty pro další studium.

6 komentářů:

  1. Dekuji, vsechno v clanku, opet inspirativni. Pisnu, jak to delam se zasobami ja.
    Mame sklep v nem zeleninu na cely rok pro nas i pro kozy. Brambory, repu, mrkev, zeli (cast nalozim do zelaku, cas jime syrove dokud je), gigantky, venku pak porek, na pude cibuli a cesnek, v chodne ovoce (vydrzi do jara). Z toho varim po cely rok. Neobejdu bez oleje. Byla bych vdecna za tip kde koupim levne olej do vlastni nadoby, na vareni a peceni potrebuji tak 10 l mesicne.
    Dale mam pak zasobu mouky (na mesic) a obili, lustenin. Vlastnim elektricky i rucni mlynek. Vejce mam od maminky, planuji vlastni slipky. Vzdy mam neco malo konzerv max 20, postupne zpracovavam a doplnuji. Cast ovoce a zeleniny susim a zpracovavam na dzemy, povidla, hriby (kdyz jsou) susim. Sbiram susim byliny. Mam vzdy zasobu caju, zelenych a cernych. Jsou to taky leciva, i kdyz dovezene. Dale pak mak a kmin, letos jeste nemam,kupuji lokalni na cely rok. Nemam zasoby soli, tu ovsem potrebuji denne. V pripade nouze muzu pouzit sul krmnou pro zvirata?
    Denne chodim se psem po okoli i s detmi, oba chodi od te doby co se postavili na nohy, nosila jsem je v satku.:)
    Jako nutnost povazuji mit doma radio na baterie a svitilnu, ja mam celovku s malym odberem a velkym dosvitem. Pak svice. Sirky ci zapalovac. Spoustu moudrych knih, nespolehat na internet a treba postupy a recepty si psat do sesitu.
    Nevyhazovaz veci, mit nekde sklenene lahve a nadoby i s vicky, obleceni navic, kdyz nejde vyprat, hodi se velka skrin s oblecenim.
    Ja mam i plan naibdelavani pudy, mam dva kone a na jednoho postroj, umi tahat, treba drevo atd. hodi se to. Ale je to dalsi starost. Jenze jako dopravni prostredek k nezaplaceni. Je na nem mozne za den ujet 50 i vice kilometru (vyzkouseno).
    Dale pak kozy, jako zdroj mleka, z nich delam syry a vse mozne. V pripade skutecne krize jde mladata snist, pro nas jen velmi krajni reseni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vy to máte krásně zařízeno! Spoustu věcí děláme stejně. Zrovna píšu kapitolu o zásobách. Bude z ní další blog...nebo spíš víc blogů.
      Na tu sůl se podívám. Spíš půjde o čistotu takže kouknu na to, jak by se případně dala vyčistit. Já si dělám i zásoby soli. Vždycky koupím nějakou navíc. Aby nezvlhla, dá se skvěle skladovat v suchých pet lahvích. Pokud se dobře utáhnou víčka, vydrží sypká i ve velmi vlhkém prostředí. To jsem zkoušela dva roky se solí i s cukrem. Ani jedno se nezkazí, takže to můžete skladovat na půdě nebo ve sklepě roky.

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved, sul tedy pro jistotu nejakou nakoupim. Cukr mam a med mam vzdy v zasobe, protoze hodne pecu. U nas v obytne casti je hodne sucho, vse vydrzi dokud to nenapadnou moly, s temi hodne bojuji.

      Vymazat
  2. Luci i já moc děkuji za velmi poučné a inspirativní čtení, na které se vždycky moc těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko děkuju! Hodně mě pohání, když vím, že to tu někdo čte.

      Vymazat
  3. Luci, běhal mi mráz po zádech, ale je dobré vědět a být připraven. Nejsem.
    Muž nikdy nechtěl do bytu kvůli zranitelnosti, ale i v domečku máme velké mezery, postupně pracuji na jejich odstraňování, ale vše se asi nikdy nepodaří. Aspoň něco.
    Děkuji velice za tolik inspirativního psaní.
    Krásné dny přeji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat