středa 20. února 2013

Karbanátky z okary

Konečně jsem se rozhodla i pro domácí výrobu tofu. To kupované přírodní bývalo často nakyslé a vyhazovala jsem ho. Poslední dobou jsme tedy kupovali jen uzené (u toho zůstaneme) a marinované. Řídila jsem se přesně postupem Kláry z Co nového na kopci a vyšlo to výborně. Kromě 400g výborného tofu (ze 450g suché sóji) mi zbylo ještě velké množství drtě ze sójových bobů - okary. Zjistila jsem, že při vaření zcela nahradí drť ze sójového masa. Pokud ji nestačíte zpracovat, dá se v menších dávkách bez problémů mrazit. Vyrobíte z ní směs na špagety, sekanou, knedlíčky do polévky nebo právě karbanátky. Dobře drží pohromadě, takže do ní můžete dát méně mouky a strouhanky a navíc při smažení nenasaje mnoho tuku.


Karbanátky z okary

300g sójové drtě - okary
strouhanka
celozrnná mouka
1 vejce
1 lžíce lněných semínek
česnek
majoránka
koriandr
pepř
1 polévková lžíce hořčice
sůl

Drť smícháme s kořením, dohušťujeme strouhankou a moukou (1:1). Dohustíme ale jen tak, aby šly tvořit placičky. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s mačkaným bramborem a zeleninovým salátem.

Salát

1 mrkev
roketa
1/4 čínského zelí
2 hrsti kvašeného zelí
hrst naklíčených luštěnin
1 lžíce olivového oleje
sůl

Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí pokrájíme, vše smícháme dohromady.


A ještě pár fotek hotového tofu. Část se ho stále marinuje...







 

3 komentáře:

  1. Lucie, skvělý článek. Díky. Tofu také máme rádi, doma vzrábět jsem ho ale ještě nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  2. okarové karbošky nemají chybu!!!! uchvatné, skvělé!!! :) jupi! jedli to všichni a chválili :)) kasha

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné, děkuji za recept- dělala jsem je od oka, povedly se. Už se těším až zase zbyde okara. - Karli

    OdpovědětVymazat