pondělí 4. února 2013

Seitanový guláš s moravskými nudlemi

Jak vyrobit seitan už jsem tu psala a jak vyrobit domácí těstoviny už ostatně taky. Ale dnes uděláme nudle podle trošičku jiného receptu (použijeme na ně hrubou mouku) a ještě je obalíme v opražené krupici. Tak to ke guláši dělala má moravská babička a já tyhle nudle milovala ze všeho nejvíc. Babička je ale celé zpracovala i nakrájela ručně, já používám strojek.



Seitanový guláš s moravskými nudlemi

1 dávka seitanu
2 cibule
olej
sladká paprika
pálivá paprika
pepř
majoránka
česnek
1 krajíc chleba

Guláš
Cibule pokrájíme na malé kostičky a rozesmažíme na 4 lžících oleje, když je cibulka sklovatá přisypeme sladkou papriku dle chuti a špetku pálivé papriky. Necháme pár vteřin smažit a přisypeme seitan nakrájený na kostky. Opět společně smažíme. Pak podlijeme buď vývarem ze seitanu, zeleninovým vývarem nebo i vodou, kterou přisolíme a připepříme. Krajíc kvašeného chleba si nakrájíme na drobné kostičky a vsypeme do guláše. Společně by se měla směs vařit alespoň 20 minut. Na závěr dochutíme majoránkou a drceným česnekem dle chuti a necháme krátce projít varem. 

Nudle
350g hrubé mouky
1 vejce
4 lžíce vody
špetka soli

50g pšeničné krupice (nebo dětské krupičky)

Zpracováváme tuhé, ale hladké těsto. Pokud se nám to nedaří, dáme těsto na deset minut do igelitového sáčku, ten uzavřeme. Pak pokračujeme ve hnětení. Když je těsto hladké, vrátíme ho do sáčku a necháme další půl hodinu odležet. Pak ho rozvalujeme za stálého lehkého podsypávání hrubou moukou pomocí strojku nebo válečkem, krájíme na kratší nudle a necháme proschnout. Pak vsypeme do vařící osolené vody a vaříme 5 minut. Těstoviny vyplavou na hladinu a můžeme je zcedit. Zcezené protřepeme s několika kapkami oleje. Na pánvi nasucho pražíme krupici až voní a je mírně zlatá. Stačí, když zezlátne polovina množství. Pak ji zlehka vmícháme do zcezených nudlí a můžeme podávat.



Žádné komentáře:

Okomentovat