středa 27. února 2013

Kvásková bábovka oříšková

Tak jsem si touto bábovkou potvrdila teorii s kyprostí těsta a hrubou moukou. Žitný kvásek dávám schválně, protože je to tak zdravější a nám to chutná.Není ale problém převychovat kvásek na pšeničný a péct z něj. Chuť nebude mít takový chlebový dozvuk. Bábovka by měla zůstat dobrá (pokud ji zabalíte do igelitu) i několik dní. To bohužel nemám jak ověřit, protože u nás padla druhá půlka k snídani. 


Kvásková bábovka oříšková

200g žitné mouky chlebové
2 lžíce kvásku
voda
300g hrubé mouky (dala jsem 150g celozrnné a 150g normální)
200g lískových oříšku (namletých)
100ml oleje
150g cukru
2 vejce
mléko
1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (1 lžička)
1 lžíce másla (na potření)
cukr moučka na posypání

Večer smícháme žitnou mouku s kváskem a vodou na husté jakoby lívancové těsto. Pod utěrkou ho necháme kynout do rána. Když je dost nabublané (znatelně zvětší objem) přimícháme vše ostatní kromě mléka, tím až na závěr případně doředíme. Těsto musí být míchatelné vařečkou, snadno roztíratelné, ale nesmí téct. Hned ho přendáme do vymazané a vysypané formy (bábovka, chlebíček, muffiny...). Poslední kynutí trvá 2 - 3 hodiny v teple. Těsto se musí opět vyditelně nakynout. Troubu vyhřejeme na 250°C, vložíme formu s těstem a necháme 2 minuty zapéct. poté stáhneme na 200°C, dáme rošt na spodní pozici a necháme dalších 45 minut péct. Pokud nám bábovka zvrchu příliš tmavne, můžeme ji přikrýt alobalem. Po upečení necháme chvíli chladnout ve formě. Já ji postavím do studené vody (formu mám stařičkou keramickou). Pak formou krátce zatřeseme a bábovku vyklopíme na mřížku. Rozehřejeme máslo, bábovku potřeme a pocukrujeme.









 





3 komentáře:

  1. Lucie, bábovka vypadá nádherně.

    OdpovědětVymazat
  2. ta je k sežrání. :) Určitě by u nás nevydržela do večera. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Lucko, bábovka v mírné úpravě (míň oříšků, došly bohužel..., bez vajec a mléka) je v troubě, kvásek jsem udělala špaldový, voní to úžasně!!!

    OdpovědětVymazat