středa 13. února 2013

Kváskový perník s povidly

Ještě tuto buchtu jsem si chtěla vyzkoušet a opět je výborná. Jen je potřeba dodržet alespoň přibližně teploty, nic neuspěchat. Pekla jsem jí tentokrát v kamnech na dřevo a ty je potřeba na počátku víc roztopit a pak zase jen pomalinku přikládat. Uvedu ale i vypozorované přesnější teploty. Kváskové buchty jsou o poznání sytější, je to spíš jídlo než moučník. A tahle má navíc nezanedbatelný podíl žitné mouky.



Kváskový perník s povidly

200g žitné mouky
300g hladké mouky
3 lžíce žitného chlebového kvásku
200ml voda (cca)
350ml mléka
80 - 100g cukru
2 vejce
3 lžíce povidel
1 balíček perníkového koření
1 lžička soli
100 ml oleje
(volitelně 1 větší hrst máčených a mixovaných ovesných vloček)

povidla na potření + kokos a kakao na posypání

Večer smícháme vodu, žitnou mouku a kvásek. Směs musí být jako hustší lívancové těsto. Množství vody je jen přibližné. Těsto přikryjeme a necháme přes noc prokvasit. Ráno by mělo být krásně napěněné. Přidáme hladkou mouku, mléko, sůl a cukr, dobře promícháme. Směs se dá bez problému míchat vařečkou - pokud ne, přiředíme mlékem. Necháme v pokojové teplotě (cca 20°C) kynout 4 hodiny. Máme-li doma chladněji, necháme kynout déle. Těsto by mělo být bublinkaté a viditělně se zvednout. Po 4 hodinách vmícháme olej, rozšlehaná vejce, koření, povidla popřípadě ovesné vločky. Přelijeme do vymazaného, strouhaným kokosem vysypaného pekáčku (dortové formy, na plech...). Takto necháme přikryté další 2 hodiny kynout (v začátku kynutí si pomáhám troubou vyhřátou na 50°C). Troubu si ohřejeme na 230°C a necháme ji cca 10 minut vyhřívat. Vsadíme do ní perník a pečeme na tuto teplotu cca 10 minut. Poté teplotu snížíme na 200°C a pečeme dalších 40 minut. Kontrolujeme během pečení, časy jsou přibližné, protože každá trouba peče trochu jinak. Po upečení necháme perník v pekáčku asi 5 minut, oddělíme ho od boků nádoby a vyklepneme na mřížku. Nejspíš se smrskne a trochu propadne. Povrch natřeme povidly, posypeme kokosem a poprášíme kakaem. Je lepší ho krájet až druhý den. Těsto s přídavkem žitné mouky potřebuje odpočinek aby se nestalo mazlavým.





1 komentář:

  1. Zdravím do Bechyně,tam to znám,jezdívala jsem tam jede čas dost pravidelně ke známým,krásné místo!Ale co se mi dnes líbí nejvíc je obrázek kamen!taková kamna jsme měli doma v kuchyni až do mé dospělosti.Hned bych na ty tály nasázela bramborové placky tenké,tzv.patenty,které se po upečení mašlovačkou potřely sádlem nebo osleným máslem,kdo jak měl rád.A k tomu bílá káva z melty.Jééé vrátilo mne to do té kuchyně!Děkuji inspirativní blog a moc Vám fandím!Marcela

    OdpovědětVymazat