čtvrtek 7. února 2013

Detoxikace

Příští týden - přesně v úterý 12.2. - začne masopust. Teď je ta úplně nejvhodnější období začít s detoxikací. Když skončíme s příchodem velikonoc, bude to velmi symbolický vstup do jara. A nejspíš, podržíme-li si některé zvyky, nám to pomůže vyhnout se jarní únavě. Nejsem žádný odborník, takže budu popisovat jen věci, které jsem četla a sama dělám. Byla jsem rozhodnutá dodržovat i půsty, ale musela jsem od toho ustoupit, protože zároveň redukuji váhu a potřebuji se hýbat. Při detoxikaci by měl být člověk spíš v klidu, zvláště pokud přistoupí k radikálnějším způsobům.

Na detoxikaci je třeba se dopředu připravit a i tak může mít poněkud nepříjemné projevy. Sama jsem prošla dvoutýdenními bolestmi hlavy (díky přípravě tentokrát lehkými a snesitelnými bez léků), výsevem vyrážky (obvyklý a neškodný projev) a bolestí klouboubů, která stále trvá, ale zmírňuje se. Každý z projevů nám něco říká o stavu našeho těla a jeho slabinách. Pokud se pro detoxikaci rozhodnete, sledujte tyto projevy, protože vám do budoucna pomůžou ledacos pochopit.



Příprava na detoxikaci

Nejprve se musíme zamyslet, které nejběžnější toxiny do těla dostáváme a postupně je vyřazovat. První by měl být bílý cukr a kofein. Další v řadě všechno smažené jídlo, alkohol a bílá mouka, také černý čaj, všechna aditiva (éčka) - konzervanty, aromata, barviva, glutaman, takže vlastně hotovky a polotovary. V téhle fázi už můžeme začít podporovat ledviny a játra. To je nejzásadnější část detoxikace. Oba orgány se podílí na vylučování škodlivin z těla a jejich zvýšeným uvolňováním v době detoxikace se snadno přetíží. Přetížení jater se projeví hlavně migrénovitou bolestí hlavy. Ledviny se ozvou otoky a bolestí kloubů. Takže než začnete z hlubší detoxikací, zajděte do lékárny a kupte si ledvinový čaj a ostropetřcovou tinkturu. Z ostropestřce to může být cokoliv jiného (čaj, semínka na mletí) ale takhle je to nejpohodlnější. Čaj si uvaříte ráno na celý den do termosky a do každé dávky (3x) si nakapete předepsané množství tinktury. S tím byste neměli přestat po celou dobu detoxu. Jen ledvinový čaj potom vyměňte za detoxikační (čistící). Pokud máte ale čas a zájem jít do toho po hlavě, přikládám recept na čaj, který můžete pít téměř po celou dobu detoxikace jak na ledviny, tak na vyčištění krve. Jen je s ním víc práce a je třeba dodržet postup jinak se účinnost sníží.

Ledvinový čistící čaj:
1 díl svízele
1 díl přesličky rolní
2 díly celíku zlatobílu

Večer namočíme lžíci směsi do 3/4 litru vody. Ráno doplníme na 1 litr a dáme vařit. Vaříme 7 minut (7 minut od počátku varu!), pak necháme 3 minuty stát a scedíme. Popíjíme po doušcích po celý den. Není nutné aby byl čaj teplý. Pijeme 3 týdny a 1 týden vynecháme. Nejúčinnější je 3 měsíční kůra.

Samotný čaj ale celou práci za nás neodvede. Když jsme vyloučili základní toxiny, začneme snižovat množství bílkovin ve stravě. Pokud jíte maso, nechte si ho na neděli. To samé platí o dalších zdrojích bílkovin (luštěniny, seitan, tofu). Bílkoviny zatěžují ledviny a těm my potřebujeme ulehčit. Také syrové mléko není v tuto dobu vhodné. Stačí několikrát týdně nějaký kysaný mléčný výrobek, občas čerstvý sýr. Je to jen omezenou dobu, takže by to nemělo nic špatného udělat, ale rozhodně se pozorujte a pokud vám některá část nebude vyhovovat, prostě se jí nedržte. Jedna z hlavních věcí je ovšem pitný režim, který by se měl kromě bylinných čajů skládat z dostatečného množství čisté nebo lépe citronem okyselené vody. Dva litry tekutin jsou naprosté minimum. Já se snažím vypít alespoň litry tři, ale spíš o něco víc.



Shrnuto: vynechat - kofein, thein, bílý cukr, bílá mouka, smažená jídla, syrové mléko, éčka, alkohol. Omezit - bílkoviny.

No a co tedy vlastně budeme jíst? Hlavně zeleninu ve všech podobách - polévky, saláty, dušená. Ovoce ve formě smoothies (mixované koktejly bez cukru a mléka), salátů, přenídávek. Všechno je to možné kořenit (zázvor, skořice, pepř, muškátový oříšek, římský kmín, hřebíček, kardamom, koriandr, fenykl, kurkuma). Také ve velké míře jíme semínka a ořechy (vyjma kokosu). Vhodná je rýže, kroupy (podporují regeneraci jater), ovesné vločky (kartáč na střeva), celozrné pečivo a těstoviny. Někde se nedoporučuje kvašená zelenina, ale pokud vám vyhovuje, jezte ji. Výborným jídlem přes zimu i mimo detox jsou klíčky. Naklíčit jde ledacos a není na tom nic těžkého. Vhodně jimi doplníte vitamíny, minerály i enzymy, které se při detoxikaci mohou více vyplavovat.



Detoxikace

Pokud jsme vynechali vše zatěžující, vymysleli, co budeme jíst a podporujeme ledviny a játra, můžeme přistoupit k dalším podpůrným prostředkům. Ty základní jsou téměř zadarmo. Čištění jazyka, vyplachování úst olejem a kartáčování. Na jazyku se nám usadí přes noc plno splodin, které je třeba dostat pryč. Toto je možné praktikovat celoročně a dá se na to zvyknout jako na čištění zubů. Hned po probuzení si jazyk zlehka a opakovaně oškrábeme lžičkou. Budete koukat ;). Pak si vypláchněte ústa vlažnou vodou. 
A teď přijde na řadu olej.  Metoda se nazývá divně: mlgání oleje. Je třeba si na ní vymezit nějaký čas - konkrétně 15 - 20 minut. Správně by se měla při nemoci provádět až 3x denně, ale nám bude stačit jednou. Dáme si do úst 1 lžíci oleje. Jako vhodný se uvádí jakýkoliv oříškový, ale to je spíš otázka chutí než účinku. Já používám slunečnicový. Pak olej v ústech po čtvrt hodiny intenzivně převalujeme, pouštíme ho mezi zuby a podobně. Olej v ústech nabyde, takže pro začátek si ho tam dejte méně. Po té čtvrt hodině bude mléčně bílý a pokud ne, příště převalujte intenzivněji a déle. Úplně nejlepších výsledků dosáhnete po roce každodenního převalování. Kromě vyčištění organismu se má zvýšit imunita. Mělo by to pomáhat při paradontoze a afekcích v ústech, též zpevňuje dásně. No zpočátku z toho bolí trochu pusa, ale jde o zvyk ;). Pokud vám olej v puse nabyde moc, prostě ho část vyplivněte. 
Ještě než se nasnídáte, měli byste vypít alespoň 250 ml převařené, ještě vlahé, vody okyselené citronem. Já si ráno dávám převařenou vodu do otevřené termosky, ze které ji piju celý den a postupně dolévám.
Poslední podpůrnou metodou je kartáčování celého těla. Já to provozuju při sprchování. Není to úplně nejpříjemnější, ale zbavíte se tak splodin na povrchu těla. Navíc v zimě to pomáhá aktivizovat tvorbu vitamínu D!!!



Součástí detoxikace by měl být pohyb na čerstvém vzduchu, ale jak jsem psala výš, ne kondiční. Takže procházky po lese nebo parku. I to pomůže!

Existují i prostředky, které mohou dost pomoci zbavit se toxinů ze střev. Vcelku jednoduchým prostředkem je psyllium, což jsou slupky ze semen jitrocele. Rozmíchají se ve vodě a rychle vypijí dřív než nabobtnají. Už nějakou dobu je užívám a myslím, že fugují dobře. Bylo mi doporučeno rostlinné uhlí, carbofit. Plánuju ho v blízké době vyzkoušet, takže dám vědět jestli to se mnou něco dělá.



čtvrtek 7.2. A teď k tomu, jak jsem zatím na tom. Citronovou vodu nalačno zvládám už víc než půl roku, očistu jazyka měsíc. S olejem bojuju, protože je to poměrně dlouhá doba převalování, ale zlepšuju se a považuju to za důležité. Jídlo jsem upravila poměrně zásadně, takže kávu jsem už měsíc neviděla (někdy využiju obilovinové náhražky), smažené nejím, od úterý snížím množství bílkovin a mléčných výrobků. Snídám smoothies (časem přidám dobré kombinace). Pravidelně užívám psyllium a když to vyjde, chodím ven. Játra posiluji ostropetřcem a ledviny čajem. Bolesti hlavy už ustaly, vyrážka zmizela, ale klouby mě ještě trochu bolí. Od úterý bych byla na sebe ráda ještě mnohem přísnější. Koho budou zajímat výsledky, nechť si to tu hlídá, budu průběh komentovat alespoň jednou týdně.


pátek 15.2. Detoxikace probíhá uspokojivě. Kromě bolesti kloubů, která přetrvává mě jen teď čerstvě pobolívá hlava. Je to od doby, kdy beru Carbofit. Nedovedu si to vysvětlit, protože by měl toxiny vstřebat a odvést z těla. Není to ale žádná hrůza, dá se to vydržet bez léků. Klouby si mažu konopnou mastí, ulevuje. Stále piju před snídaní půl litru převařené vody s citronem. Pokračuji dál v převalování oleje, tentokrát už správným způsobem, intenzitou i délkou. Zjistila jsem, že je hotovo ve chvíli, kdy olej zemulguje a začne chutnat jako mléko. Také oškrabování jazyka se už asi nevzdám, je mi protivné, když to nemohu rychle po probuzení udělat. Dneškem začínám pít ledvinový detoxikační čaj, protože jsem konečně sehnala svízel.Vynechala jsem syrové mléko a pokud možno i vejce. Mléko jsem vyměnila za rostlinné...
Kvůli redukci váhy si hlídám jídelníček a zapisuju si ho. Pro detoxikaci se mi to ale hodí taky. Vím přesně, co jsem jedla, když mám pocit, že se mi přitížilo. Celkově se cítím lépe a zhubla jsem 2 kg váhy! Zdá se, že mi po měsíci začal startovat konečně metabolismus.
A ještě něco. Zlepšil se mi můj už tak dost citlivý čich. Jsou chvíle, kdy z toho nemám radost :D.

sobota 23.2. Občas selhávám pokud jde o cukr a bílou mouku. Tento týden se mi to stalo dvakrát a byla to asi vážná dietní chyba, protože jsem se cítila celkem špatně. Věřím, že příští týden to zvládnu lépe! Rozhodla jsem se nakonec, že dnes, kdy vaří živitel, budu držet půst...půst jako opravdu půst bez jídla. Abych se vyhnula bolesti hlavy z kolísání krevního cukru, ráno jsem na lačno vypila půl litru převařené vody se lžičkou medu a citronovou šťávou. Jsem zvědavá jestli to zabere. Bolesti hlavy mě pronásledovaly každý půst a někdy byly dosti urputné. Dočetla jsem se, že také pomáhá přes den po doušcích popíjet zeleninový vývar. Uvařila jsem ho z půlky červené řepy, vnitřku z jedné hokkaido (i se semínky), dvou mrkví, kousku celeru a jedné cibule. Vařila jsem ve dvou litrech vody a osolila malou špetkou soli. Scezená zelenina se vyhodí nebo dá zvěři. Piju ještě čistící ledvinový čaj (uveden v článku) a přes den si vezmu několikrát psyllium.
Dále dodržuju čištění jazyka hned po probuzení, převalování oleje a kartáčování celého těla. Kartáčovat jsem začala nasucho a to hned ráno. je mi to méně protivné než kartáčovat rozmáčenou kůži. Naopak je to docela příjemné a mělo by to pomáhat i proti celulitidě! pak se celá opláchnu vlažnou vodou. Také se začínám učit pozdrav slunci, kterým bych ráda celé kolečko uzavřela :). Většina nepříjemných příznaků vymizela, jen klouby se ještě ozvou pokud méně piju (pod 3l za den).

10 komentářů:

  1. Milá Lucinko, krásně jsi to napsala,,, zkusím se přidat :) něco dělám stále, něco vůbec :) prý nejúčinnější ostropestřec je rozemletý v oleji :) je dokonce docela chutný... kasha

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Lucko, přečetla jsem a věru není to jednoduché téma. Myslím, že co člověk, to jiný detox.
    Jsi hrdinka, protože jsi se i lehce dotkla detoxu střev. Musím přiznat, že používám také vlákninu a na aktivnější metodu nemám zatím odvahu.
    Osobně mi vyhovují spíše půsty, protože na promyšlený jídelníček jsem lempl (ne, že bych jedla něco nezdravého, ale nějak to neplánuji).
    Největší pomocí mi bývá poslouchat své tělo. Většinou mi samo řekne, co si přeje.
    Bolesti hlavy se u mě neprojevily, dokonce mě přestala hlava bolet vůbec. Přisuzuji to tomu, že jsem spustila změnu jídelníčku s čištěním čaker a kontrolou tuku energií v těle. Nicméně další projevy mne neminuly. Běhen jednoho měsíce jsem prodělala lehčí projevy všech nemocí, které jsem měla za posledních 5 let. Nyní mě už zůstává jen ta vyrážka, která tobě už zmizela. Ale mě se drží, mrška :-).
    Sára

    OdpovědětVymazat
  3. Kasho ostropetřec v oleji musí být prima. Ona sama semínka mají dost oleje, takže se z nich dokonce lisuje! Držím palec se detoxem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sáro ano ano, téma je to tak široké, že jsem to psala dva týdny a většinu toho smazala :D Tak nějak jsem to postavila, aby to neublížilo a bylo to pro mě využitelné.
    Detox střev považuju za hodně zásadní, ale taky nemám zatím odvahu na nějaké radikálnější řešení. Jsem moc zvědavá právě na Carbofix v kombinaci s psylliem...
    A půsty bych držela moc ráda. Vlastně to je důvod, proč to celé podnikám. Zkoušela jsem je loni a vždycky to skončilo urputnou migrénou. Tak na to jdu od lesa :D Ale asi bych měla přidat ještě nějaké to energetické pročištění. Zamyslím se nad tím...

    OdpovědětVymazat
  5. Lori zdravím a děkuju! Jdeš do toho? ;)

    OdpovědětVymazat
  6. noo Luci, jsem tedy nalomená a asi to zkusím :o)(ale jak se zbavím černého čaje a cukru, to jsem zvědavá...)

    OdpovědětVymazat
  7. když bolí hlava, může to znamenat nahromadění toxinů ve střevech, potom funguje klyzma. je možné, že tím detoxem se toho teď vylučuje víc, než tělo + Carbofit stačí vyčistit bez toho, že by byl nějaký problém. to by potvrzovala i ta vyrážka. také by pomohlo chladit játra. chlazení jater je výborná věc, i když to zní zvláštně. inspirace z asijských medicín. jen to chce dodržet pár pravidel.
    ještě by mohlo pomoct zvýšit dávky Carbofitu. nebo přidat něco dalšího. nebo ubrat ty ostatní věci a detox trochu zmírnit :)
    je zajímavé, že olej chutná jako mléko, on totiž má odvádět z těla právě hleny, které se tvoří hodně konzumací mléka a ml. výrobků.
    jinak gratuluju, ty výsledky vypadají, že tělo si oddychuje a je spokojené :)

    OdpovědětVymazat
  8. Cal určitě to tak bude. Je zajímavé, že ta hlava začala bezprostředně po tom, co jsem začala brát ten carbofit. Jestli se mi třeba nepere s tím psyliiem. Toho beru dvě lžičky ráno, carbofity dva na noc. Je problém, že mezi to musím vměstnat čaj s tinkturami. Je to celkem věda. Zkusím vytrvat, spíš to beru jako signál, že se něco děje. A chlazení jater je zajímavé :O

    OdpovědětVymazat
  9. Právě zkouším podobnou detoxikační kůru, ještě jsem si k tomu pořídila detoxikační přístroj s masáží nohou, tak doufám, že to pomůže a zbaví to mé tělo toxinů a zlepší se mi pokožka. Děkuji za pěkný návod dne po dnu.

    OdpovědětVymazat