úterý 19. února 2013

Klíčení


Nebudu se dlouze rozepisovat o vlastnostech jednotlivých klíčků a jejich obsahových látkách. Existuje jedna skvělá stránka tomuto věnovaná, kde je ke klíčení snad úplně vše. Od složení po rozdílnost postupů u jednotlivých klíčených semen.

Letos jsem se na klíčení vrhla s příchodem půstu, protože vlastní zelenina už došla a té, kterou jsem ochotná koupit, mnoho není. Klíčky používám do salátů nebo smoothies (tam hlavně pšenici, vojtěšku a pohanku). Semena na klíčení se dají koupit v obchodech se zdravou výživou, ale ta úplně základní v každém obchodě. Pokud teprve začínáte, mezi bezpromlémová semena patří obyčejná čočka, hrách a cizrna. Čočka, pokud je syrová, je z těchto nejchutnější, další dvoje luštěniny jsou trošku moučnatější. Komentáře a postupy naleznete pod fotkami. Před klíčením všechny nádoby i víčka prolijte vařící vodou.


Čočku stačí na 24 hodin namočit, druhý den přes cedník slít a nechat ve skle na světle. Každý den ji dvakrát propláchněte a vodu slijte opět přes cedník. Nejlepší je přitisknout plastové sítko na hrdlo sklenice a tu otočit vzhůru nohama, jemně zatřást a nechat krátce vykapat... Jak velké klíčky necháte je na vás. Obvykle se dá jíst od třetího dne. Nepřestávejte proplachovat až do úplného snědení.


Pohance trvá klíčení skoro týden. Stačí ji rovněž namočit na pár hodin, slít, propláchnout, přecedit a rozprostřít na talíř. Může klíčit na slunci. Dvakrát denně je velmi jemně rosím... Vyberte vždy světlou, celou pohanku, hnědá je lopaná po pražení a neklíčí!


Pod talířem s pohankou je skryta vojtěška. Ta má klíčit ve tmě. Postup stejný jako u pohanky - namočit, okapat, rozprostřít, občas rosit. Semínka se dají sehnat v obchodech se zdravou výživou.



V další misce je pšenice, nechávám ji klíčit potmě, ale nejspíš je to jedno. Má příjemně sladkou chuť. Postup je stejný jako u předchozích semen. A ať vás v prvních dnech po naklíčení nevyděsí jemné chmýří na klíčcích, jsou to kořínky, ne plíseň :)


Velmi zvláštně se pěstují klíčky fazolek mungo a adzuki. Nechají se také 24 hodin máčet, ale pak musí do tmy (jinak jsou tuhé)

a pod zátěž, aby byly klíčky mohutnější - první den stačí talířek

druhý den přidáme misku s vodou, jen napůl plnou. Další den misku dolijeme - to už bude stačit. A samozřejmě dvakrát denně propláchneme.

A na vrchní talíř můžeme nasít na mokré ubrousky nebo vatu třeba řeřichu - sijeme pěkně nahusto, aby udělala pěkný kobereček.

Klíčit se dá i lichořeřišnice, ale jen ta z vámi sebraných semen - pro jistotu. Necháme klidně vyrazit první lístky a v době přejaří, kdy je nejvíce zatížena močová soustava, si ji trochu vydezinfikujeme ;)


 A takhle to klíčí u nás. Není den, kdybychom nejedli klíčky v nějakém salátu nebo jen tak na chlebu s máslem či pomazánkou.

1 komentář:

  1. mungo máčím 8 hodin a klíčím ve sklenici normálně na světle a jsou výborné, je zajímavé jak se uvádějí různé doby namáčení, u munga jsem četla i jen 4 hodiny, s lichořeřišnicí to je výborný nápad, mám vždy dost semen a naložený jako kapary nám nechutnají, teď klíčím hořčici a lněný semínko

    OdpovědětVymazat