pátek 22. února 2013

Kvásková kokosová buchta

Kváskové pečení mě baví. Je kouzlo, že si mohu upéct buchtu bez droždí, prášku do pečiva, jen s něčím, co si krmím v lednici :). Předchozí kváskové buchty měly doma úspěch, ale já pořád přemýšlela, jak zlepšit strukturu kváskového těsta. Stále mi přišlo příliš vlhké a málo nadýchané. Nejspíš se mi to konečně povedlo jen to ještě musím otestovat na dalších druzích. Mám totiž podezření, že část práce tady odvedl kokos v těstu. Těsto je strukturou hodně podobné těstu s práškem do pečiva, je drobivější, ale lehké a nadýchané...příští týden do něj nasypu mražený rybíz! Na téhle kokosové je drobenka, ale bohužel opadává. Pokud chcete neopadavou, udělejte si tu obyč drobenku z polohrubé mouky, cukru a tuku. Taky si buchtu můžete přisladit, tahle je sladká mírně...




Kvásková kokosová buchta

200g žitné mouky
1 polévková lžíce kvásku
voda

100g celozrnné hladké mouky
200g celozrnné hrubé mouky (nebo obyč hrubé mouky)
2 vejce
100ml oleje
100g cukru
100g kokosu (nebo mletých ořechů)
3/4 lžičky soli
mléko

drobenka
4 lžíce rozmixovaných ovesných vloček
4 lžíce kokosu
2 lžíce cukru krupice
25g tuku (máslo, Hera)

Večer před pečením si dáme množit kvásek. Vezmeme 200g žitné mouky, 1 lžíci kvásku z lednice a trochu vody. Vody dáme tolik, aby vzniklo těsto míchatelné snadno vařečkou, mělo by jít roztírat, ale nesmí téct. Dobře promísíme. Poté přikryjeme utěrkou a necháme přes noc přikryté kvasit. Může to trvat 8 - 10 hodin. Těsto se musí viditelně zvednout a být plné bublinek. Druhý den do něj vmícháme obě mouky, cukr, olej, kokos, vajíčka, sůl a tolik mléka, aby těsto mělo snadno míchatelnou hustotu. Těsto nesmí téct!. Vymažeme a vysypeme si pekáček, těsto do něj přendáme, zpracujeme drobenku, kterou ho posypeme. Nyní pekáček přikryjeme utěrkou a necháme 4 hodiny kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě nejprve krátce na 250° (cca 2 minuty) a pak ještě 30 - 40 minut na 190°. Propečenost zkontrolujeme špejlí.





5 komentářů:

  1. Páni, ta vypadá naprosto mňamózně .. určitě jí vyzkouším ..

    OdpovědětVymazat
  2. Kváskovou jsem ještě nedělala, možná je čas jí zkusit:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem ji dnes zkusila a je výborná. Přidala jsem do ni lžíci kakaa. Suroviny jsem dávala od oka, nemám váhu, ale naštěstí to vyšlo. :-) Navrch jsem dala drobenku z třtinovýho cukru a rozinky namočený v calvadosu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná :-) Kokos došel, takže napůl mleté mandle, nahoru broskve a drobenka. Kokos jsem měla hrubě mletý, tak jsem ho projela v sekáčku a těsto se nedrobí, je moc fajn...

    OdpovědětVymazat
  5. Opět jsem ji upekla, snad už počtvrté během 3 týdnů :-D S tvarohem, ovocem, drobenkou je to prostě výborná buchta :-)
    Terka

    OdpovědětVymazat