pátek 8. února 2013

Kváskový švestkový koláč

Úplně nefandím myšlence nacpat kvásek do každého kynutého pečiva, ale jednak jsem chtěla sladké kváskové pečení zkusit a jednak jsem potřebovala razantněji omladit kvásek. Navíc to tedy prostě zdravější je, to zase jo. Časy jsou v tomto případě velmi přibližné, protože záleží hodně na teplotě. Já si v poslední fázi pomohla troubou vyhřátou na 50°C. Jedná se o těsto řídké, které se na plech lije.
Původní nedůvěra je pryč, buchta je skvělá! Rodina ji taky ocenila, takže mohu podniknout další kváskový pokus... Jen udělám příště těsto o něco hustší, bylo poměrně vlhké.



Kváskový švestkový koláč

500g hladké mouky (část lze nahradit moukou celozrnnou)
3 lžíce chlebového kvásku (z žitné mouky)
voda
400ml mléka
100g cukru
1 lžička soli
100ml oleje
2 vejce
švestky (mražené předem rozmrazit)
1 lžička skořice

tuk, cukr, mouka a trocha skořice na drobenku

Večer před pečením smícháme kvásek s 200g hladké mouky (z celkového množství) a vodou. Vody dáme jen tolik, aby se nám vytvořilo husté lívancové těsto. Kvásek přikryjeme a  necháme přes noc vzejít v pokojové teplotě. Ráno do něj vmícháme 300g hladké mouky, sůl a cukr, doředíme ho mlékem. Pak těsto v míse přikryjeme a necháme kynout zhruba 4 hodiny. Jeho objem by se měl zdvojnásobit. Potom do něj vmícháme vejce, olej a skořici, pokud příliš zřídnul, dohustíme ho trochou mouky. Toto těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a necháme na telém místě ještě 1 hodinu kynout. Připravíme si drobenku a před pečením jí koláč poházíme. Troubu rozehřejeme na 230°C, vložíme do ní koláč a po 5 minutách stáhneme teplotu na 200°. Necháme koláč pořádně vystydnout a můžeme krájet.

Kvásek po nočním kvašení

přidání zbytku mouky, cukru, soli

po vmíchání oleje a vajec





8 komentářů:

  1. kváskový neznám, ale jak koukám, za pokus to stojí:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající! Děkuji. Od začátku kváskování se chystám i na sladké a až s tímto receptem jsem se odvážila. Povedlo se. Skvostné. A drobenka s kokosovo sezamovým bonusem má umocňující účinky.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani děkuju! Dnes mám shodou okolností v troubě kváskovou kokosovou buchtu s ovesno kokosovou drobenkou. Jsem moc zvědavá na výsledek :)

    OdpovědětVymazat
  4. vyborny recept, vcera som prvykrat skusala a je skvely, dakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ivo mám velikou radost! Zítra vyzkouším klasickou drobenkovou buchtu s rybízem, též kváskovou! Jsem moc zvědavá!

    OdpovědětVymazat
  6. Uzasny recept Lucka:) Prave si na kolaciku pochutnavam a je fantasticky:)))
    Julia

    OdpovědětVymazat
  7. díky za recept ..je to mé první kváskové pečení na sladko ....a rozhodně hodlám pokračovat ...je super

    OdpovědětVymazat
  8. Taky děkuji za recept. Vždy se snažím ulekat koláč pro vyzkoušení nějaký jiný recept, ale vždy se vrátím k tomuhle a co z toho vyplívá? "Nevyměnuj staré známé pro nové!"

    OdpovědětVymazat