úterý 26. února 2013

Mléčná rýže - pečená

Mléčnou rýži naše děti milují. Jenže kdykoliv jsem ji vařila, tak ať jsem dělala, co jsem dělala, vždycky se připálila. Aspoň trochu! A zrovna připálené mléko je ve výsledném pokrmu velmi cítit. Mléčnou rýži jsme občas kupovali. To mě ale teda opravdu nebaví...tuhle jsme si přečetli složení a já se rozhodla, že s tímhle musím něco udělat. Jak na to jsem přišla až ve chvíli, kdy jsem objevila recept na rýži na rizoto, která se pekla v troubě. Občas ji teď takto dělám a moc mi chutná. Takže jsem zkusila upéct i mléčnou rýži. Je skvělá! Musíte hlídat jen, aby měla dost tekutin.



Mléčná rýže pečená

250ml suché rýže
500ml vody
750ml plnotučného mléka (ideálně přímo od krávy nebo alespoň z mlékomatu)
cukr (dala jsem tak 3 lžíce, ale dá se dosladit)
špetka soli
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
sirup (karamel, med, rozehřátá čokoláda...)

Rýži propláchneme horkou vodou a dáme do alespoň třílitrového hrnce (bez plastových úchytek), nejlépe litinového (takový, aby šel dát celý i s poklicí do trouby). Do hrnce přilijeme vodu, osolíme, troubu vyhřejeme na 180°C a hrnec do ní vložíme. Necháme péct cca 25 minut, kontrolujeme, voda nesmí úplně zmizet. Zatím si ohřejem mléko, mělo by být horké, ale vařit se nemusí. Mléko osladíme, přidáme vanilku. Když se vodá téměř vydusí, rýži promícháme a naběračkou přilijeme třetinu mléka. Teplotu stáhneme na 170° a dále pečeme. Hlídáme, bude to trvat 5 - 10 minut, znovu promícháme, přidáme další třetinu mlékaa dáme zpět do trouby. To celé zopakujeme ještě jednou. Rýži ochutnáme a pokud je měkká, můžeme vypnout. Měla by být řidší, protože ještě zhoustne. Pokud je hustá už nyní, přilijeme další mléko a necháme ve vypnuté troubě prohřát. Horké přendáme do skleniček, necháme vychladnout a uchováme v lednici. Vydržet by měla i dva týdny.





5 komentářů:

  1. Také ji vždy připálím :( tak snad se mi povede takhle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá skvěle, my ji máme také rádi všichni, až vyzkouším, dám vědět, jak jsem byla úspěšná...

    OdpovědětVymazat
  3. jů. tu chci taky zkusit. i když se sojovým něbo nějakým jiným mlékem... dávala jsi odkaz do klubu? nějak mi to asi uniklo? i když už se trochu bojím vůbec sem k tobě chodit, vždycky jsem z toho množství různých podnětů zdrcená ;), tak tohle, myslím, zkusím. mňam. díky za inspiraci, jako vždy!
    doufám také, že se cítíš skvěle po detoxu a už zase jíš...

    OdpovědětVymazat
  4. Povede se i na sporáku,ale je potřeba vařit zpočátku jen s vodou asi deset minut a pak teprve přidat mleko

    OdpovědětVymazat