neděle 10. února 2013

Plstěné pouzdro na mobil

Poprvé od listopadu, kdy jsem vyráběla pouzdra na brýle pro dědečky k vánocům, jsem vytáhla mokré plstění. Děti potřebovaly dárek pro kamarádku k narozeninám. Nafotila jsem postup, ale fotky jsou méně kvalitní...ono se s rukama od mýdla špatně fotí.



Mokré plstění je velmi stará technika procházející napříč celým světem. Na slovensku se zaplšťovaly tkané vlněné látky, v mongolsku se touto technikou vyrábí jurty a v západním světě různé modní doplňky i oděvy. Vlákno vlny má na sobě maličké šupinky (stejně jako lidský vlas), tyto šupinky se působením vody a zásaditého prostředí otevřou a mačkáním, valchováním a teplotními šoky se do sebe zaklesnou. Po uschnutí a vyžehlení zůstanou vlákna propletená a zamčená. Velmi vhodné je toho využít například při tvorbě kabelek a různých pouzder beze švů.

Připravíme si česanou ovčí vlnu. Na vnitřek stačí bílá na vrch použijeme barevnou. Dále potřebujeme postřikovač na květiny s vodou nebo roztokem sody, mýdlo, mýdlovou pěnu nebo šampon. Já používám pěnu, protože je velmi šetrná k pokožce rukou. Budeme potřebovat kus bublinkové folie, tak velký aby se nám do něj věšlo celé pouzdro. Také si připravíme něco, z čeho vystřihneme formu. Používám popisovací desky, které mají děti do školy, občas se jim rozlomí a právě takové se mi hodí. Na velké projekty je pak velmi vhodná silná jezírková folie. Také se nám hodí ručník a houbička, protože bude všude plno vody ;).

Formu si vystřihneme minimálně o třetinu větší než má být výsledné pouzdro. Pokud má mítpozdro klopu, musíme s ní v délce formy počítat. Klopa bude buď dvojnásobně silná, nebo ji na závěr rozstříhneme a část odstraníme. Formě skosíme ostré rohy, které by se špatně zaplsťovaly.


Nyní začneme pokrývat formu tenkými vrstvami vlny, které pokládáme různými směry. Vlna bude formu přesahovat tak o 5cm. První vrstvu uděláme velmi tenkou, postříkáme ji vodou, zlehka potřeme mýdlovou pěnou, postrouháme mýdlem nebo postříkáme šamponem. Teď celou formu otočíme.


Přesahující vlnu přehýbáme přes formu kolem celého obvodu. Nyní ji překryjeme opět tenkou vrstvou vlny kladené v různých směrech s pěticentimetrovým přesahem, postříkáme vodou a potřeme pěnou. Formu opět otočíme a celý postup ještě jednou zopakujeme.


Dále postupujeme stejně, jen přidáváme barevné rouno. Vytvoříme tak několik velmi tenkých vrstev. Stále myslíme na to, že tato fáze je nejdůležitější a pokud ji neuděláme pečlivě, velmi nám to ztíží další plstění!




Když dokončíme vrstvení a balení do rouna, postříkáme poslední vrstvu vodou, potřeme pěnou a přikryjeme bublinkovou folií. Nejprve v ní obalenou formu jen zlehka hladíme a promačkáváme. Přidáváme na intenzitě a nezapomínáme hladit hrany, aby se nám na nich vlna dobře vysrážela. Tato fáze trvá tak 30 minut. Ve chvíli, kdy se nám nebude pouzdr na formě volně pohybovat, můžeme formu vyjmout. Nastříhneme v jedné třetině napříč pouzdro, formu ohneme a vyjmeme (pokud bude na našem futrálku klopa). Kratší část můžeme zredukovat na jednu vrstvu pomocí nůžek. 







Nyní je třeba pouzdro ještě alespoň 15 minut doplsťovat. Používáme bublinkovou folii, pouzdro mačkáme, převalujeme a bublinkovou folii použijeme jako valchu. Na závěr můžeme použít tepelné šoky - přendávání pouzdra z horké vody do studené a zase zpět, mezi tím promačkáváme. Takto zmenšíme velikost na rozměr, který nám vyhovuje. Vždy mačkáme ve směru, který si přejeme zmenšit.



Nyní už zbývá jen nechat pouzdro uschnout, přežehlit a ostříhat přebytečná vlákna. V plsti můžeme prostříhnout dírku na knoflík, plochy vyšít, či naplstit plstící jehlou vzory.








10 komentářů:

  1. Supr, konečně vím jak se to vyrábí:-))) Díky ♥
    Jsou pěkné, u mě vede ten první!
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. mně se líbí taky to první a pak to druhé...asi kvůli té růžové. ale já to tady vůbec nestíhám! jen tak koutkem oka jsem mrkla na blog o detoxu, ještě jsem si to chtěla důkladněji přečíst a už toho je tady tolik! snad se k tomu ještě vrátím.
    líbí se mi kombinace s jiným materiálem, je tam zapstěný kousek krajky, nebo něco? to vypadá zajímavě a nikdy jsem nezkoušela...
    taky mě zaujala ta červená věc. to vypadá jako dobrá pomůcka na zaplstění. taky jsem si dovezla plechovou valchu... a někdy to s ní zkusíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Cal já do toho zaplstím, co mi přijde pod ruku, krajky, sklo, zrcátka i kousky hezkých látek či hedvábí. Ale vždycky to musí dostatečně držet. Sama jsem si uzmula to zelené, co je k němu i blok a nosím ho čtyři roky, drží výborně. Dneska šlo to vyšívané jako dárek k desetileté slečně, jsem napjatá jak se jí líbilo ;)
    To červené jsem dostala od maminky a je to plastová valcha na ponožky :D Moc mi pomáhá pevně doplsťovat. U větších věcí používám i malou pračku na kliku. Někdy na jaře jí vyfotím v akci.

    OdpovědětVymazat
  4. no jo, to je zajímavé! nikdy jsem to nezkoušela, to je zase inspirace... ale myslím, že není třeba se obávat, že bych něco kopírovala, jednak mám o dost (ale opravdu o DOST!) pomalejší tempo, jednak v tom plstěném světě je tolik možností...pokud si něco jako inspiraci půjčím, stejně to bude vypadat jinak.
    já myslím, že desetiletá slečna musela být nadšená.
    ty okaté dekory jsou taky dobré.

    OdpovědětVymazat
  5. jo a plastová valcha na ponožky je dobrý vynález. taktéž malá pračka na kliku, to jsem ještě neviděla, jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer, dnes jsem Váš blog objevila a nemůžu se hnout... Skvělé texty, skvělá inspirace, do "nové" roubenky se hodí! .-) Díky a hodně štěstí!!

    OdpovědětVymazat
  7. Cal já budu naopak mooc zvědavá jak to pojmeš. Pro mě je vlna dobrodružství a moc mě baví koukat ostatním pod ruce :)

    OdpovědětVymazat
  8. Modravá koukala jsem na roubenku a je to veliká krása! Já děkuju Vám, je to velké povzbuzení k dalšímu sepisování :)

    OdpovědětVymazat
  9. děkuji za rozsáhlý návod, již se těším na další. jen by mě zajímaly zkušenosti s opotřebením pouzdra po delší době používání, chystáte něco takového sepsat?

    OdpovědětVymazat