sobota 2. února 2013

Slaní šneci

Máme doma už dva tři roky takový zvyk. Páteční večer patří dětem a filmům pro ně. Koukáme se všichni, abychom si o filmech mohli povídat, každý říct sám za sebe co se nám líbí a co ne a prostě vůbec být po tom dlouhém, rozlítaném týdnu spolu. Nemáme už jedenáct let televizi a ani na filmy nekoukáme nijak často, tohle si ale nenecháme vzít :). Dřív jsme si k tomu kupovali nějakou tu slanou dobrotu, ale po přečtení složení si je už rok pečeme sami. Preclíky, slané oplatky, tyčky a nebo zrovna tyhle slané šnečky. Peču je obvykle já s dětmi, ale třeba u preclíků a oplatek stačí připravit těsto a děti to společnými silami zvládnou. Je to rituál, který nám přináší radost.
Šneci jsou výsledek experimentování, který nás nadchl. Je lepší jich udělat jen tolik, kolik sníte během 24 hodin (což není problém ;)). Jinak navlhnou a není to takové.



Slaní šneci

těsto
300g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1 dcl mléka (nebo 1,2dcl podmáslí - když mám, použiji ho)
125g másla (nebo jiného tuku)
1/2 lžičky soli

náplň
2 hrsti strouhanky
50g rozehřátého tuku
1/2 vaničky měkkého tvarohu
1 vejce
100g jemně strouhaného eidamu
100g jemně nasekaných oliv (nasekám si je v drtiči od ručního mixeru)
1 lžička jemně mletého provensálského koření
pepř, sůl,
můžeme olivy nahradit Nivou nebo eidam nahradit Nivou a olivy mletými vlašskými ořechy

Těsto: Mouku, sůl a prášek do pečiva společně prošleháme metličkou, aby se mouka provzdušnila. Přidáme pokrájený tuk a prsty ze suché směsi a tuku vyrobíme drobenku. Pak přilijeme mléko a vytvoříme hladké těsto.

Náplň: V misce smícháme rozehřátý tuk se strouhankou, přidáme tvaroh, vejce, olivy, sýr a koření, dosolíme.

Těsto rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na placku o délce cca 25cm a šířce 15cm. Každou placku potřeme náplní a svineme do rolády. Na vhodném tácku rolády umístíme do mrazáku a necháme je tam 1 hodinu. Poté je krájíme na plátky o tloušťce 1cm. Dotvarujeme je prsty a klademe buď na vymazaný plech nebo na pečící papír. Pečeme při 200°C 30 minut dozlatova.




6 komentářů:

  1. my děláme takové s nivovou náplní a sněděj se hned na posezení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Clef :D no však, taky už jich moc nezbylo. Byla jsem ráda, že bylo co fotit :). S Nivou je děláme na střídačku.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásna tradícia, aj my sa snažíme predebatovávať s krpcami videné, počuté, zažité, lebo niekedy v nich zostávajú také nejasnosti.
    Slimáčiky vyzerajú super!
    A už na druhom príspevku vidím na krabičkách, že máš rada aj krakelovanie a dekupáž:)

    OdpovědětVymazat
  4. Gabi oni někdy ani ty dětské filmy (zvlášť zahraniční) úplně nepoberou. Tak vysvětlujeme, hledáme informace k jiným zvykům a podobně. Dozví se tak plno věcí vcelku nenásilně :). Dekupáž je skvělá na přetvoření věcí, které jinak moc dobře nevypadají a mohou ještě sloužit. Obě plechovky jsem dělala před cca osmi lety. Tahle kulatá je od sušenek a byla taková hoodně barevná. Ta hranatá, veliká, je od kočičích granulí, které ovšem byly ještě v krabičkách a igelitu. byla na ní kočka :). Mám radost, že nám dobře slouží tolik let a drží, neloupe se.

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá báječně, já dělám šneky z kupovaného listového těsta, ale nějak mi přestává chutnat, tak příště zkusím tvůj recept :-). Krásný den a pozdrav do Bechyně! Jana

    OdpovědětVymazat