O tvarohové vánoční štole jsem psala už před pěti lety sem, letos jsem jí pekla na první adventní neděli po čtrnácté a tak přidám recept i dnes. Letos jsem navíc přidala opravdu velké množství lískových oříšků, vlašských ořechů a mandlí, také kandovanou dýni a rozinky. Také místo vanilkového cukru kupovaného jsme povrch cukrovali domácím a do těsta použili též domácí extrakt. Skoro jsem myslela, že to to těsto už nepobere, ale nakonec se vše spojilo. Doporučuji nejprve pročíst recept i s postupem a až poté míchat suroviny dohromady.
Vánoční štóla
150g rozinek namočených v rumu
250g tuku (másla, Hery...) + 50g rozehřátého tuku na potírání
500g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
1 měkký tvaroh (250g)
325g moučkového cukru (třetina do těsta a zbytek na posypání!)
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
125g vlašských ořechů
nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu (špetka skořice, kardamomu, muškátového oříšku)
1 lžíce rumu
hrst kandované dýně
hrst kandované dýně
(100g kandované citronové a pomerančové kůry)
Smícháme
mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůrou, uděláme
vprostřed důlek. Do toho vlijeme obě vejce ušlehaná s třetinou cukru a
vanilkou. Přidáme tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk.
Vypracujeme hladké těsto do kterého zapracujeme rozinky, usekané ořechy
popř. kandovanou kůru. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme půl hodiny
odležet.
Poté těsto přendáme na pomoučněný vál, vyválíme a přehnutím vytvarujeme placku se žlábkem typickým pro štólu.
Opatrně
přeneseme na plech (třeba pomocí podsunutého pečícího papíru) a v
předehřáté troubě pečeme asi hodinu (elektrický sporák 200 °C/plyn
stupeň 3). Během pečení potíráme (poléváme) rozpuštěným tukem a bohatě sypeme
zbylým cukrem (celkem 4x). Je prima nechat ji uležet v chladnu do
druhého dne...když to vydržíte tak po třech je ještě lepší ;).
První svíce na adventním svícnu je zapálena, i přes nemoc jsme si to užili. Mám pocit, že už všechna ta pnutí, kterých bylo za poslední roky tolik, konečně povolují.
Štola vypadá krásně.... manžel je miluje,vyzkouším, díky za recept
OdpovědětVymazatAjka
Přeji krásné a požehnané vánoce, srdce z papírové hmoty od Vás stále zdobí naší chaloupku a ostatními jsem obdarovala své přátele. Z Vašeho domova je cítit něco tak příjemného, a ten adventní svícen z formy na bábovku je úžasný nápad. Přeji do nového roku to správné vykročení, zdraví a co nejvíc úsměvů těch nejbližších, Mirka
OdpovědětVymazatAjko doufám, že se povedla! U nás bez štoly není první adventní neděle :)
OdpovědětVymazatMirko, udělala jste mi velkou radost. Máloco mě potěší víc než když vím, že má práce ještě někde žije :) Moc děkuji! A přeju Vám aby na Vršku bylo celý rok útulno a milo!
OdpovědětVymazatTuhle tvarohovou štolu peču taky a přiznám se,že i mimo advent, protože je neskutečně dobrá.Luci, přeji vám všem krásné a pohodové adventní dny. ♥
OdpovědětVymazat