úterý 24. března 2020

Deník z karantény týden první

   Toto je trochu experiment. Zkusím každý týden poskládat mozaiku ze svých deníkových zápisků, krátkých návodů, které zveřejňuji na facebooku, fotek a příští týden i jídelníčků.




16.3.2020

První ranní číslo je počet nakažených u nás: 293
Přes noc vyhlášena karanténa na celou ČR. Vycházení jen do práce a obchodu. Uzavřeny další obchody. Ty s jídlem, lékárny a drogerie zůstávají otevřené.
Manžela nechává zaměstnavatel pracovat z domova.
Na Olomoucku zavřeno několik obcí pro enormní riziko šíření viru. Na silnicích kolem oblasti hlídá policie.
Byl ustanoven krizový štáb pod vedenímvojenského epidemiologa plukovníka Prymuly.
7.00hod.: 298 nakažených
18.00hod.: 374 nakažených

K obědu sojové maso na paprice s rýží.

Návod z mé fb stránky Domácnost v neklidné době:

Ovesná smetana

250ml ovesných vloček
1,5l vody
Lžička cukru
Špetka soli
Olej (řepka, slunečnice)
Ovesné vločky vaříme ve vodě až voda zhoustne. Zahuštěnou vodu scedíme a vločky použijeme do jídla.
Do odvaru z vloček dáme špetku soli a cukr. Pak se rozhodneme kolika procentní smetanu chceme a v takovém poměru tekutinu smícháme s olejem. Pokud chceme 40% smetanu tak použijeme např. 600ml odvaru z vloček a 400ml oleje. Vznikne vam 1l smetany. Část odvaru z vloček můžete nahradit sójovým mlékem. To pomůže emulgovat směs.
A nyní to dvě až tři minuty mixujte tyčovým mixerem.
Výsledný produkt je možné použít jako smetanu na vaření. Dávám ji do omáček nebo, s nízkým množstvím tuku, použiju jako ovesné mléko. Dochucení už je na vás.



Odpoledne jsme s dětmi strávili na zahradě. První pořádné rytí a setí. Koňský bob, ředkvičky a cukrový hrášek v zemi. Stará tráva pohrabána.









17.3.2020

Odpoledne už je 394 nakažených.
Situace začíná být poněkud unavná. Je těžké vytvořit nový režim dne a sjednotit ho se dvěma studujícími puberťáky a pracujícím manželem ve třech místnostech.
Dnes týdenní nákup. Z výjezdu do civilizace jsem neměla dobrý pocit.
Polovina lidí v obchodě měla roušky nebo alespoň šátek přes obličej.
V obchodě běžný výběr ovoce a zeleniny. Mléčné výrobky pro rodinu a čerstvé droždí zatím také bez problému. Nemají sojové mléko. Vzali jsme zatím rýžové, ale čeká mě domácí výroba. I mléko na jogurty a bílý jogurt jako starter jsme raději vzali.
Už několik týdnů je problém sehnat tofu. I Flora byla vyprodaná, ale z minulých týdnů mám několik zamražených.
Těstoviny také téměř vykoupeny a toaletního papíru jen zbytky. Přišlo to k nám později, ale nakonec přece.
Je výhodou v této době umět vařit ze surovin.
Šití roušek teď probíhá po celé zemi. Kdo to zvládá tak šije pro známé i pro nemocnice. Myslím, že mnohým to pomáhá překonat bezmoc, něčím přispívají a jsou potřební.




Na dobrou noc 439 nakažených.

18.3.2020

Ráno 464 nakažených.
Bez roušky už se nesmí z domu.
Roušky se nedají stále koupit, musí se šít. Stále je jich velký nedostatek ve zdravotnictví a sociálních službách.
Večer 522 nakažených.

V Itálii 475 úmrtí za den. Zatím nejhorší číslo. A to už to tři dny vypadalo nadějně. Křivka nakažených stále letí nahoru.

FB:
Dneska bych se ráda podělila o pár drobností okolo vaření, které mohou pomoct, pokud nechcete chodit teď moc často ven a nebo jsou některé potraviny právě vyprodány.
Úplně na začátku zabavíte rodinu inventurou potravin, které doma jsou. Je to dobrodružná hra, při které uklidíte lednici i špajz a kdejaký šuplíček v kuchyni. Vše si zapište do sloupců. I každý prášek do pečiva nebo jogurt. Jak budete odebírat a spotřebovávat potraviny tak je škrtejte nebo upravujte množství. Po nákupu zase navyšujte. Vždy budete vědět co doma máte a pomůže vám to v dalším kroku.
Vytvořte jídelníček! Optimálně na jeden týden, protože asi tak často v karanténě většina lidí bude nakupovat. Je dobré ho, na rozdíl od normálního stavu, dělat až po nákupu dle toho co seženete. Nakupujte to co jíte běžně a vždy i něco čerstvého (ovoce a zeleninu). Myslete na tři denní jídla plus drobnosti ke svačinám hlavně pro děti. Jídelníčky si schovejte. Jednak se můžou opakovat nebo se hodí někdy v budoucnu třeba na dovolené.
Odvažujte suroviny, zamezíte tak plýtvání. Já sama dělám plno věcí od oka, ale teď mám váhu nebo odměrku po ruce stále. Zvlášť pokud při běžném provozu vaříte méně často, váha pomůže. Já třeba vím kolik odměrek ovesných vloček na ranní kaši aby nezbyla ani lžička. Vím, že pokud dělám těstoviny jen s omáčkou tak je klidně celé ve ctyřech vpodstatě dospělých sníme. Pokud je k tomu sójové maso nebo jiná bílkovina, stačí nám 400g. Výhodné tedy je nakoupit více balení jedné značky a tvaru, sesypat je do dobře uzaviratelné nádoby a odvažovat. Uvidíte, že to ušetří dost potravin. To samé platí u rýže i luštěnin.
A úplná drobnost k servírování. Používejte gumovou stěrku. Pokud budete vařit přesná množství pokrmů, každá kapka omáčky se hodí a hrnce se pak lépe myjí.
Pokud máte poslední kostku nebo pytlík droždí, rozdělte ho na menší části. Jen počítejte s navyšováním času kynutí. Se čtvrtkou to může, dle teploty a množství tuku v těstě, trvat čtyři hodiny. Ale pečivo bude chutnější.


19.3.2020

Dopoledne 572 nakažených, 5 ve vážném stavu, otestováno 9500

Ráno byla mlha, ale postupně se vyčasilo. Je teplo a oblačno s převažujícím sluncem.
Dnes hodně vaření, odpoledne opět všichni na zahradě. Vyčistila jsem kus jahodového záhonu a přesázela odnože jahod na lepší místa. Dosela jsem hrášek a roketu. Večer jsem ušila dvě roušky, pokračování v dalších dnech.

Večer 694 nakažených, V Jižních Čechách 19

FB:
Recept na drobné pečivo (rohlíky, housky)
1000g hladké mouky
500ml vlažné vody
3 rovné čajové lžičky soli
70ml oleje (slunečnice, řepka...)
1/2 kostky droždí nebo sušené droždí na 1/2 kg mouky
Tohle je úplně základní recept, který se prostě povede. Pokud máte robota, tak to máte bez práce. Skoro jako nakoupit.
Nenechávám vzejít kvásek, jen vše smíchám. Nemáte-li robota, čerstvé droždí raději rozpusťte v části vody. Je potřeba uhníst opravdu hladké, nelepivé těsto. Ručně vám to zabere tak 20 minut. Množství vody je závislé i na typu mouky, Některá potřebuje vody víc. Nechcete-li riskovat, rovnou množství navyšte o 50ml nebo odeberte hrst mouky, kterou přidáte dle potřeby. Množství oleje se může pohybovat od 50ml do 100ml. Tučnější pečivo bude chutnější, ale pokud nebudete mít srovnání tak 50ml stačí. Droždí dávám poloviční množství, protože čas navíc pro vykynutí je velmi znát na chuti. proces je možné droždím urychlit, je-li časová nouze.
Uhnětené těsto necháme kynout cca 2 hodiny. mělo by zdvojnásobit svůj objem. pokud si chceme s těstem pohrát, v půli kynutí je zlehka přehněteme nebo přeložíme.
Nyní nastavíme troubu na 230°C a na dno dáme plech nebo litinový rendlík (zatím bez vody).
Vykynuté těsto tvarujeme buď do žemlí nebo upleteme housky ze tří pramenů. Tvarování jednotlivých dalších druhů určitě nějaký příspěvek také věnuju.
Vytvarované pečivo dáme přímo na plech a přikryjeme utěrkou nebo voskovaným plátnem aby neoschlo. Dokynutí trvá zhruba 30 minut.
Po této době si dáme vařit vodu, vsadíme plech do trouby a do rozpálené nádoby chrstneme vodu. Neopaříme se, bude z toho hodně páry, kterou urychleně zavřeme v troubě.
Pečeme-li na horkovzduch tak toto odpadá a aspon několikrát během pečení pečivo porosíme. Lepší je ovšem první varianta.
Pečeme cca 15 minut a v půli plech otočíme.
A doma bude velká hromada pečiva (16 - 18 kousků), které bude dobré i druhy den a pokud ho zabalíte do voskovaného plátna tak i třetí.





20.3.2020

Dopoledne 765 nakažených. Včera dopoledne 572...za 24 hodin nárůst o 193 lidí.

Manžel poprvé v roušce venku. když jsem mu ji pomáhala nasadit tak jsem si říkala: co to žijeme?

V 11.00hod. 774 nakažených. Večer 883, vyléčení 4

Itálie denní nárůst 676 mrtvých, 5986 nakažených
Španělsko denní nárůst 231 mrtvých, 2335 nakažených

FB:
Lněné dalamánky s ovesnými vločkami:
500g hladké pšeničné mouky, 350g žitné chlebové mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 50g ovesných vloček, 50g lněného semínka, 6 lžic oleje nebo másla, 550ml vody, kostka droždí, 3 lžičky soli, lžíce cukru. Těsto zpracujeme běžným způsobem, já ho zpracovávám v domácí pekárně (je tomu zpočátku potřeba trochu pomoct). Necháme hodinu kynout. Jednotlivé kousky překládáme a tvarujeme dalamánky, postříkáme nebo potřeme vodou a necháme 20 min. kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 250°C (požívám horkovzduch aby byly křupavé, ale není to nutné). Znovu postříkáme, posypeme lněným semínkem, ovesnými vločkami a hrubou solí. Stříkneme znovu a hned dáme do trouby. Pečeme 5 minut na plný výkon a pak snížíme na 220°C. Upečeme do zlatova. Z téhle dávky je jich opravdu dost, takže klidně si to nějak rozdělte



21.3.2020

Rano 904, jihočeský kraj 30
Těžké v tyto dny něco psát. Jelikož jsme všichni doma, nic se celkem neděje. Jen plníme denní povinnosti.
Dnes je sobota. Probudili jsme se z jara do sněžení. Sníh leží na střechách.
Sněží celé dopoledne, ale je nad nulou, takže to pomalu taje.
Vařil manžel a já si po vyčerpávajícím týdnu odpočinula. (kořeněný květak podle Kuchařky ze Svatojánu)
Odpoledne jsem alespoň umíchala třešňovou bublaninu z mražených třešní ze zahrady.
Hráli jsme karetní hru Bang!
Večer 995 nakažených

22.3.2020

Dnes je mi 44 let. Venku je chladno, ale svítí plné slunce. na obloze jen malé mráčky.

Syn dodělal s kolegy z Roverů online hru pro skauty a vlčata z oddílu aby neztratili se skautem kontakt a doma se nenudili.

Stále víc a víc lidí šije roušky.

Dnešní jídelníček:
snídaně kukuřičná kaše s kakaem
oběd bramborový salát s pečenými sojovými plátky
svčina jablka a pomeranče
večeře zbytek salátu, česneková pomazánka z cizrny a slunečnicových semínek, polníček a naklíčené mungo

FB:

Domácí těstoviny
200g polohrubé nebo hrubé mouky smícháme se 2 vejci a lžící vody. Uhněteme hladké, nelepivé těsto a necháme ho v igelitu odpočinout alespoň jednu hodinu. Poté obalujeme kousky v hrubé mouce, postupně rozvalujeme a krájíme nudle buď válečkem nebo ve strojku.
Vaříme v osolené vodě.
Vegan verze je v testování. Brzy ji přidám.



Odpoledne jsme hráli Descent. Je to hra kooperativní a když ji hrajeme s aplikací do tabletu, buď vyhrajeme všichni nebo všichni prohrajeme.

Večer 1120 nakažených a 1. mrtvý (myslím, že ne tak úplně na koronavirus, ale rozhodně to jeho stav neulehčilo)

Tak a to je pro tenhle týden vše. Jestli vám to připadá zmatené, tak přesně takhle zmatené to u nás v posledních dnech je. Opatrujte se a nechť jsme zdrávi!

4 komentáře:

  1. Milá Lucie, díky díky díky veliké za tu práci, kterou si dáváš s tímto velmi inspirujícím blogem. Dalamánky mají veliký úspěch, rohlíky též. Já čerpám další a další nápady.
    Přeji a vyprošuji vše dobré.
    Bohunka+

    OdpovědětVymazat
  2. Deník v karanténě jsem si nepsala, ale kdybych chtěla, tak ho zvládnu dát do kupy přes výpisy z účtů. :D Za těch čtrnáct dní jsem fakt hodně nakupovala na internetu. S kurýrem jsem už měla domluvu, ať mi to nechává vždycky za plotem, protože to bylo zaplacené. Nové džegíny, boty na běhání, nádobí do kuchyně... No, ještě štěstí, že karanténa za deset dní skončila. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mně karanténa vadila jen tak částečně. Na jednu stranu jsem nemohl chodit do práce a byl doma, na druhou stranu jsem udělal spoustu práce. Jelikož jsem byl doma většinou na podzim nebo na jaře, tak jsem konečně dodělal stínění kolem pozemků a zahrad. Jasně, nákup byl trochu komplikovanější, ale soused pomohl a vždycky mi nechal nákup za brankou. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Při pandemii covidu to bylo leckdy dost těžké, jelikož jsme s manželem nebyli zvyklí být s dětmi oba každý den doma. Najednou byla celá rodina spolu celých dvacet čtyři hodin denně a na to jsme si museli všichni zvyknout. Naučili jsme se společně dělat jak domácí práce, tak se učit s dětmi, a ještě si užít nějaké hry. Nejhorší bylo, že manžel vlastní firmu na montáž klimatizací, a tak při karanténě přicházel o zakázky.

    OdpovědětVymazat