středa 23. srpna 2023

Chladivý blog

       Letos už se nejspíš horka chílí ke konci, ale většina z nás tuší, že tu s námi do budoucna zůstanou. Dokonce budou vlny veder delší a teploty ještě vyšší. Co nezměníme to je dobré přijmout a přizpůsobit se. Zvlášť když sami za sebe děláme vše, co můžeme a stále usilujeme o zlepšení. Tento příspěvek budu proto v dalších letech doplňovat o další poznatky a znovu a znovu sdílet na začátku každého léta.



      

      Pokud přijde taková vlna horkých dní jako letos, zásadní je si horko domů vůbec nepustit. Je jedno jestli bydlíte v domě nebo v bytě, pokud odcházíte brzo ráno, pořádně vyvětrejte. Otevřete všechna okna, která můžete a udělejte průvan. Kolem šesté, sedmé hodiny je venku ještě přijatelně a je příjemné ochladit místnosti a zároveň vyměnit vzduch. Než z domova odejdete, zatáhněte všechny závěsy a žaluzie. Pokud máte zasklený balkon, vymyslete jak zatáhnout i tam. Nechceme dovolit sluníčku zbytečně místnosti ohřívat. Vrátíte se do chladnějšího prostředí než čekáte.

      Je možné, že doma trávíte svůj čas ať už prací nebo péčí o děti. Tehdy můžete operativně zatahovat jen ta osluněná okna. Ve chvíli, kdy je horko nejhorší, je možné i stříkat závěsy vodou nebo do prostoru zavěsit mokré prostěradlo. Odpařováním vody se místnost ochladí. Jen je třeba ji krátce odvětrávat. Lepší varianta je zavěšení takového prostěradla zvenku před okna a jeho stálé vlhčení. To je možné jen někde. Také pokud máte před obytnou částí beton, který se rozpálí a celou situaci zhoršuje, polijte ho občas vodou (nejlépe děťovkou). Schladí se a ještě přispěje k dalšímu ochlazení svého okolí.



      Samostatnou kapitolou je zahrada. Pokud je to jen trochu možné sázejte stromy nebo aspoň keře. Nám třeba pomohlo i vysazení pěti damaškových růží před okno do obývacího pokoje. Jakákoliv větší zelená hmota pohltí aspoň trochu tepla. Platí to i o trávníku, pokud je ponechán delší. A pár misek s vodou pro zvěř by mělo být samozřejmostí.



      Je několik věcí, které pomohou přehřátému tělu. Například sprchování nohou a předloktí ledovou vodou může velmi ulevit. Samozřejmě že pomůže i ventilátor a na cesty obyčejný vějíř. Majitelé klimatizace to mají vyřešené a až sem nejspíš nedočetli. Další rada je z oblasti aromaterapie. Velmi ochlazující silicí je mátová. Samostatně na kůži nepatří a je třeba dávat vždy pozor aby byla dobře snášena. Nám jde ale spíš o to dostat ji do vzduchu. Ideální je v tomto případě difuzer a nebo lahvička s rozprašovačem. Pokud smícháte předem silici s menším množstvím alkoholu, lépe se pak spojí s vodou. To platí pro mechanické postřikování. Stačí jen několik kapek a občas osvěžit vzduch. U máty můžeme zůstat. Koncentrovaná silice na pleť nepatří, ale s hydrolátem (květovou vodou) je to jiné. Mátovým hydrolátem si můžete postříkat nebo potřít obličej (pozor na oči) nebo dekolt a zápěstí. Hodí se i při cestování autem proti nevolnosti. A do třetice máta. Tentokrát na pití. Chladná voda se snítkou máty a citronem je velmi osvěžující.

      



      Ovšem se studeným pitím to nepřežeňte. Pokud vypijete hodně velmi chladného pití, třeba s ledem, můžete si přivodit i nepříjemné zažívací problémy. Pití je třeba nepodcenit. Lépe je vypít čtvrt litru každou hodinu než mít večer žízeň a dohánět to najednou. Pokud už k tomu dojde, nemá smysl vypít najednou víc než půl litru tekutiny. Víc už není schopné tělo využít. Během horkých dní byste měli vypít přibližně o polovinu víc tekutin než při běžných teplotách. Dává smysl i zařazení minerálky do pitného režimu.

      Tělo lze ochladit i jídlem. Úplně nejlepší jsou saláty ze syrové zeleniny. To je přesně to jídlo na které nemáte chuť v zimě. I běžná jídla je lepší servírovat spíš jen mírně teplá a vynechat prohřívací koření jako je skořice, chilli a zázvor. Jsou samozřejmě země, kde tato koření používají i v nejparnějších dnech, ale tak nějak mám pocit, že u nás na to nejsme stavění.

   


      A ještě malá prosba. Pokusme se nezapálit další kus naší planety. Nenechávejme nikde láhve nebo jiné sklo a raději nerozdělávejme venku žádný oheň. Každý požár, který nevznikne, je dobrý. 

      Svět se mění a lidstvo je velmi odolné, takže to zvládne. Jednotlivci se o sebe ale musí postarat sami, jakož i o vše další, o co se postarat zvládnou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat