Už jsem psala, že bábovky u nás nemají moc úspěch. Existuje ovšem vyjímka potvrzující pravidlo. Tato bábovka je totiž vlastně kynutý závin napěchovaný do bábovkové formy. Když nespěcháte (jako já tentokrát), všechno si dobře rozměříte a pečlivě svinete, vznikne vám v řezu krásná spirálka.
Bábovka kynutá maková
500g polohrubé mouky (možno nahradit celozrnnou dle libosti)
200ml mléka (cca)
1 balíček sušeného droždí na 1/2kg mouky (nebo přiměřeně čerstvého)
7 lžic oleje
1 vejce
50g cukru
1/2 lžičky soli
vanilkový cukr (nebo 1 lžíce extraktu)
strouhaná citronová kůra z půlky citronu
nádivka:
250g mletého máku
mléko
2 hrsti drcených piškotů
1/2 lžičky skořice
2 lžíce cukru
1 vejce
Z přísad uhněteme hladké, ne moc tuhé těsto a necháme alespoň 1 hodinu kynout. Já jsem na to použila domácí pekárnu.
Zatímco těsto kyne, uvaříme si nádivku. Není dobré ji dávat na těsto horkou. Mák v hrnci zalijeme mlékem tak, aby nám vznikla řidší kaše, přidáme cukr, skořici a vaříme alespoň deset minut. Poté sundáme z plamene, přidáme piškoty, zamícháme (nádivka by už měla být dostatečně hustá, jinak přidáme další piškoty) a necháme chladnout. Do vlažné nádivky vmícháme vejce. Je tam důležité, protože pečením nabyde a uvnitř bábovky se nám tak nevytvoří dutiny.
Formu vymažeme tukem, není třeba vysypávat. Těsto rozválíme a prsty vytáhneme do placky. je dobré si předem změřit provázkem obvod formy, abychom nedělali plát příliš dlouhý (jako já na fotce ;)). Těsto potřeme nádivkou a stočíme do rolády. No a těď nastává nejdůležitější část - vkládání do formy. Je dobré roládu dát švem co nejvíce ke středu aby nehyzdil vzorovaný vršek a zároveň neměl šanci se otevřít. Oba konce by měli co nejlépe dosednout na sebe popřípadě se co nejméně překrývat. I tak v tom místě vznikne kousek méně vzhledný s menším množstvím náplně, který sní obvykle hospodyně :). Časem se to dá ale naučit tak, že už ten kousíček bude opravdu malý. Spodek budoucí bábovku potřeme tukem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Peče se déle, cca 50 minut, ale hlídejte jí a když by moc rychle tmavla, dejte ji na nižší pozici a snižte trošku teplotu. Náplň je vlhká, těsta je hodně a je potřeba bábovku dobře propéct. Po vyklopení z formy ji potřete tukem i zhora a pocukrujte. Bude mít křupavou kůrku. Pokud by se vám stalo, že část, která byla ve formě, bude bledá, dejte bábovku dopéct na mřížku nebo plech už bez formy.
Už jsem taky párkrát dělala, ale místo spirálky to vždycky bylo něco, co se ani pojmenovat nedalo:_))))
OdpovědětVymazatAjko však já ji taky tentokrát neměla po celé délce. Spěchala jsem a v místě spoje to bylo opravdu děsivé :D No proto není ani vyfocená celá... Ale když si dám záležet, je opravdu krásná. Mám jednu náročnější verzi s pěnovým kváskem, musím ji sem někdy taky dát. Je to delší, ale je pak jako pápěříčko...
OdpovědětVymazat