čtvrtek 29. listopadu 2018

Šoulet

   Tento jednoduchý recept předznamenává budoucí blogy o zásobách a vaření z nich. Vznikne též seznam jídel s odkliky do blogu na recepty a vzorové jídelníčky.

    Šoulet je staré židovské jídlo, které vhodně kombinuje luštěniny s obilovinami. Touto kombinací získáme kompletní syté jídlo, ve kterém nechybí žádná z potřebných esenciálních aminokyselin. Pokud k němu přidáte trochu kvašené zeleniny získáte superjídlo :). Ječné kroupy působí také velmi pozitivně při regeneraci jater. Pokud vám kroupy přijdou příliš pevné, použijte jemnější krupky nebo lámanku. Je to také vhodné jídlo pro zimní období.
Podobných kombinací obilovin a luštěnin je víc a postupně je uvařím a recepty zveřejním.


Šoulet

0,5kg zeleného hrachu
0,5kg ječných krup nebo krupek
několik stroužků česneku
2 větší cibule
majoránka, sůl
olej
kvašená zelenina jako přílohu

    Večer namočíme zvlášť hrách a zvlášť kroupy. Ráno vodu slijeme a každé zvlášť uvaříme. Kroupy přisolíme, hrách ne. Vaření hrachu bude trvat déle. Pokud je zelený neloupaný, bude to trvat cca 3/4hodiny. Kroupy budou vařené za 1/2 hodiny. Kroupy smícháme s hrachem, drceným česnekem, 2 lžícemi oleje a majoránkou. Dáme na 3/4 hodiny péct na 200 stupňů. Je možné péci i v remosce.
Mezitím si na oleji osmahneme do růžová na drobno nakrájenou cibulku.
Jednotlivé porce dáme na talíř a ochutíme cibulkou. Jídlo i po zapečení zůstává sypké, peče se jen aby se chutě propojily a celé jídlo bylo chutnější.




2 komentáře:

  1. Dekuji za recept, urcite vyzkousim. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji podobné snadné recepty.
    Z knihovny jsem měla kdysi půjčenou knihu se starýmu recepty a smekala jsem před našimi babičkami. POuze zelí a brambory a desítky jídel, které dokázaly vymyslet a okolí nemělo dojem, že jí stále to samé.
    Díky.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat